Μνήμη των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος-Κυριάρχησαν τα μηνύματα κατά του εθνικισμού

Μνήμη των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος-Κυριάρχησαν τα μηνύματα κατά του εθνικισμού

Μύδρους κατά του εθνικισμού και του ναζισμού που απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Θεσσαλονίκη, μιλώντας σε εκδήλωση για την ημέρα μνήμης των Ελλήνων – Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος. «Ελλοχεύουν υπολείμματα ναζισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ήταν μέγιστο λάθος ο εφησυχασμός», σημείωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, και τόνισε πως «οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν στην περιθωριοποίηση που τροφοδοτεί τις κοινωνικές ανισότητες και τις εθνικιστικές εξάρσεις.»

Πρέσβης Ισραήλ: Οι αρνητές του Ολοκαυτώματος γίνονται δημοφιλείς

«Είμαστε σοκαρισμένοι από την είδηση της καταστροφής του μνημείου στο Πανεπιστήμιο, που πληροφορηθήκαμε την Παρασκευή και εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στις κοινότητες της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας», είπε η πρέσβης του Ισραήλ Ίριτ Μπεν Άμπα.

«Οι αρνητές του Ολοκαυτώματος γίνονται δημοφιλείς, ο αντισημιτισμός αυξάνεται πάλι στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Το κόμμα  AfD στη Γερμανία, η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, το Κόμμα Ελευθερίας στην Αυστρία, αντανακλούν την πολύ πρόσφατη ιστορία», είπε η κ. Μπεν Αμπα και επικαλέστηκε πρόσφατη δημοσκόπηση του CNN σε ευρωπαϊκές χώρες, όπου μόνο ένας στους πέντε ανθρώπους δήλωσε ότι γνωρίζουν «πολλά» για το Ολοκαύτωμα.

Γένς Πλέτνερ: Δεν μου είναι εύκολο να στέκομαι εδώ

«Δεν μου είναι εύκολο να στέκομαι εδώ. Η χώρα που εκπροσωπώ έχει αναλάβει την ηθική ευθύνη των πράξεων των προγόνων μας. Το μεγαλομανές εγχείρημα της εξόντωσης όλων των Εβραίων μπορεί να ήταν καρπός του νοσηρού μυαλού του Χίτλερ, αλλά εφαρμόστηκε με θανάσιμη ακρίβεια από πολλούς. Και ακόμη περισσότεροι ήταν αυτοί που έστρεψαν αλλού το βλέμμα, δεν ήθελαν να ξέρουν. Πώς είναι δυνατόν τόσο κοντά στην πόλη της Βαϊμάρης – πατρίδας του Γκαίτε, του Σίλλερ, του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ ή του Κράναχ – πώς είναι δυνατόν ακριβώς δίπλα να άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως στο Μπούχενβαλτ; Είμαι πεπεισμένος: το Ολοκαύτωμα θα παραμείνει για πάντα ένα πρωτοφανές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, μία ολοκληρωτική διάλυση των πιο βασικών αξιών της ανθρωπότητας», τονίζει ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Απ. Τζιτζικώστας: Εκτός από τη μνήμη έχουμε χρέος να κάνουμε και πράξεις

«Αυτή η ημέρα είναι συγκεκριμένα πρόσωπα, εικόνες και συναισθήματα. Και κάθε αφήγηση, κάθε ανθρώπινη ιστορία που βγαίνει στο φως, κάθε νέα σκέψη που εκφράζεται συμβάλλουν στην ανάδειξη της μνήμης και της ιστορίας του κοινού μας τόπου», ανέφερε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας ότι «σε ένα διεθνές περιβάλλον προκλήσεων και αναταράξεων όπου ο φόβος για τον άλλο, τη μισαλλοδοξία, ο βίαιος εξτρεμισμός, κερδίζουν συνεχώς έδαφος και απήχηση, είναι χρέος μας σήμερα να θυμηθούμε, αλλά και να δείξουμε πού μπορεί να φτάσει το τυφλό μίσος για το «διαφορετικό», πού οδήγησε ο ναζισμός και τι μπορεί να προκαλέσει η αδιαφορία απέναντι στα εγκλήματα».

Γ. Μπουτάρης: Μόνο όταν ξέρεις το παρελθόν μπορείς να χτίσεις το μέλλον

Να αποφασιστεί 24ωρη φύλαξη των εβραϊκών μνημείων στην πόλη, πρότεινε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση, δυο μέρες μετά την καταστροφή του μνημείου του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου, που βρίσκεται στο ΑΠΘ.

«Εάν θέλουμε να προχωρήσουμε, οφείλουμε να μάθουμε την ιστορία μας. Μόνο όταν ξέρεις το παρελθόν σου μπορείς να χτίσεις το μέλλον σου», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης προσθέτοντας:
«Στο έγκλημα προϋπόθεση είναι να υπάρχουν τα θύματα, οι δράστες -ναζί και συνεργάτες- και οι αμέτοχοι παρατηρητές. Αν εξαιρέσουμε ένα πολύ μικρό ποσοστό, όλοι οι υπόλοιποι υπήρξαν αμέτοχοι παρατηρητές».

Δ. Σαλτιέλ: Το μίσος και ο ρατσισμός βρίσκονται στο παρόν

«Σήμερα οφείλουμε να επαναφέρουμε τα γεγονότα στη μνήμη μας ως σημεία εκκίνησης σοβαρού προβληματισμού. Κάθε άνθρωπος και ιδιαίτερα η νέα γενιά οφείλει να γνωρίζει όχι μόνο αριθμούς και τοπωνύμια, το ζητούμενο δεν είναι μόνο αυτό. Οφείλει να προβληματίζεται και να είναι έτοιμος να αντιδράσει. Η ολίσθηση της ανθρωπότητας στον όλεθρο δεν συνέβη από τη μια στιγμή στην άλλη. Προφανώς για να προκύψει και να γιγαντωθεί ένα τέτοιο μίσος υπήρχαν προϋποθέσεις και δεν υπήρχαν τα απαραίτητα αναχώματα ή αντιδράσεις. Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να ζήσει ένα ακόμη ολοκαύτωμα», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, εκφράζοντας ανησυχία για την παγίωση των υψηλών ποσοστών που λαμβάνουν ακροδεξιοί εθνικιστικοί σχηματισμοί στην Ευρώπη.

ΣΥΡΙΖΑ

«Οφείλουμε να μην ξεχνάμε τη φρίκη του ναζισμού, του φασισμού και του ρατσισμού, ιδιαίτερα σήμερα, που σε πολλές χώρες της ηπείρου μας αυξάνεται η εκλογική επιρροή πολιτικών μορφωμάτων με ακραίες εθνικιστικές, ρατσιστικές και νεοναζιστικές θέσεις, στα οποία συγκαταλέγεται και η εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή»» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

ΑΝΕΛ

«Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Μνήμης για τους Έλληνες Εβραίους του Ολοκαυτώματος, αποδίδουμε φόρο τιμής στους χιλιάδες συμπατριώτες μας Έλληνες Εβραίους, που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, ενώνοντας τη φωνή μας κόντρα στη μισαλλοδοξία» δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θεόδωρος Τοσουνίδης.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

www.ert.gr

Πηγή ert.gr
Author:

Σοφία Χούντα

You May Also Like

Αρέσει σε %d bloggers: