Μητσοτάκης στη Le Soir:Να αναθεωρηθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα-Περιοδεία στο Χαλάνδρι

«Με δεδομένο ότι σκοπεύω να μειώσω τους φόρους στην Ελλάδα, είναι σημαντικό να γίνεται κατανοητή η θέση μου από την Ευρώπη και την Κομισιόν: Θέλω περισσότερη ανάπτυξη, διότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πορευτεί με ανάπτυξη μόλις 2% εφόσον χάσαμε το 25% του ΑΕΠ μας κατά τη διάρκεια της κρίσης», σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Soir του Βελγίου. Βόλτα στο Χαλάνδρι πραγματοποίησε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σε δήλωσή του, επiσήμανε πως όλοι του τόνισαν την ανάγκη να μειωθούν οι φόροι, ενώ κάλεσε και πάλι τον Αλέξη Τσίπρα να στηρίξει την τροπολογία που θα καταθέσει τη Δευτέρα η ΝΔ στη Βουλή για τη μη μείωση του αφορολόγητου.

«Χθες κατέθεσα δημόσια πρόσκληση-πρόκληση στον κ. Τσίπρα να υποστηρίξει την τροπολογία μας για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, το οποίο θα αρχίσει να ισχύει από την 1-1-20» είπε ο κ. Μητσοτάκης φέρνοντας ως παράδειγμα, ότι ένας συνταξιούχος ο οποίος παίρνει σύνταξη 750 ευρώ που σήμερα δεν πληρώνει κανένα φόρο από 1-1-20 θα πληρώσει 442 ευρώ φόρο ετησίως. « Ελπίζω όταν ο κ. Τσίπρας τελειώσει επιτέλους τις διακοπές του με τον κ. Πολάκη να δεήσει να απαντήσει στην πρότασή μου» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε και το υποκατάστημα της ΔΕΗ εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για το μέλλον της επιχείρησης.

Η συνέντευξη στη Le Soir

Στη συνέντευξή του στη Βελγική LE Soir πρόεδρος της ΝΔ αναδεικνύει τη δέσμευσή του να επαναδιαπραγματευτεί τους στόχους για ψηλά πλεονάσματα προκειμένου και προσθέτει: «Θεωρώ, λοιπόν, απολύτως λογικό να κάνουμε μια έντιμη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα που ήταν το τίμημα το οποίο έπρεπε να πληρώσουμε για την πολιτική του κ. Τσίπρα».

Στο πλαίσιο αυτό προαναγγέλλει ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές θα διαπραγματευτεί την αλλαγή των στόχων ώστε το νέο χαμηλότερο πλεόνασμα να ισχύσει από το 2021. «Θέλω να υλοποιήσω μεταρρυθμίσεις γιατί είναι πολύ σημαντικές για την Ελλάδα και όχι γιατί κάποιος που λέει να τις κάνω. ‘Αλλωστε, έλαβα ορισμένες πολύ δύσκολες αποφάσεις όταν ήμουν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Θέλω, όμως, να κάνω την Ελλάδα ένα success story», επισημαίνει και προσθέτει: «Οι διαπραγματεύσεις είναι πάντα και πολιτικές διαπραγματεύσεις και η εμπιστοσύνη θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα σε αυτές».

Μιλώντας για το πρώτο εξάμηνο του 2015 ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι βρεθήκαμε κοντά στην απόλυτη καταστροφή. «Σε ό,τι αφορά το τρίτο πρόγραμμα, καταρχάς δεν το χρειζόμασταν. Γιατί εφαρμόστηκε; Διότι υπήρξε η περίοδος Βαρουφάκη, τον οποίο επέλεξε ο κ. Τσίπρας ως πρώτο υπουργό Οικονομικών. Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας επέβαλε καθεστώς πολύ αυστηρής λιτότητας και η χώρα μας επιδεικνύει σήμερα πρωτογενή πλεονάσματα υψηλότερα από αυτά που μας έχει ζητήσει η Ευρώπη», σημειώνει.

Παράλληλα εκτιμά ότι ο Μ. Βέμπερ, εάν γίνει, πρόεδρος της Κομισιόν θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία απέναντι στην Ελλάδα: «Γνωρίζω ότι στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο θα έχουμε στην Επιτροπή κάποιον που θα αντιλαμβάνεται τις ελληνικές θέσεις. Συζητήσαμε με τον Μάνφρεντ σχετικά με το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία θεωρώ υπερβολικά υψηλά και πιστεύω ότι και ο Μάνφρεντ είναι σύμφωνος με αυτή την άποψη».

Επιπλέον κατηγορεί τον πρωθυπουργό για λαϊκισμό: «Λαϊκισμός είναι να έρχεται κάποιος στην εξουσία και να επιτίθεται στη Δικαιοσύνη ή να επιχειρεί να ελέγξει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Λαϊκισμός είναι κάποιος να λέει ψέματα, όπως όταν [ο κ. Τσίπρας] με κατηγορεί ότι είμαι ακροδεξιός πολιτικός, ενώ προέρχομαι από το κέντρο. Και όλα αυτά όταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας πέρασε μια τετραετία σε κυβερνητική συνεργασία με την ελληνική ακροδεξιά».

Ερωτηθείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης διατυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο τη θέση της Νέας Δημοκρατίας: «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εξαιρετικά προβληματική για την Ελλάδα γιατί, εκτός των άλλων, για πρώτη φορά η χώρα μας αναγνωρίζει «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική ταυτότητα» τροφοδοτώντας τον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό σε μια ευαίσθητη περιοχή όπως αυτή των Βαλκανίων. Αυτό είναι προβληματικό και είναι ο λόγος που εμείς στη Νέα Δημοκρατία θεωρούμε τη συμφωνία πολύ κακή για την Ελλάδα. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων τάσσεται κατά της συμφωνίας. Θα αγωνιστούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να αμβλύνουμε τις σοβαρές αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας και για να θωρακίσουμε τη χώρα έναντι των κινδύνων που εγκυμονεί. Γι’ αυτό δεν απεμπολούμε το δικαίωμα του «βέτο» κατά τη διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Πηγή ert.gr
Author:

Δήμητρα Λαχουρή

You May Also Like

Αρέσει σε %d bloggers: