Μητσοτάκης: δεν φταίει ο τουρισμός για την διασπορά κορονοϊού, φταίει η διασκέδαση των νέων

Ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης στην βουλή είπε ότι η βασική αιτία της διασποράς του κορονοϊού είναι η διασκέδαση των νέων. Κατά τα άλλα είπε ότι η κυβέρνηση έκανε το καλύτερο, αναφέρθηκε σε συγκρίσεις με άλλες χώρες ενώ ισχυρίστηκε ότι ο τουρισμός δεν έπαιξε ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων καθώς η μεγάλη αύξηση ήταν τον Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Βέβαια να θυμίσουμε ότι όταν άνοιξε ο τουρισμός είχαμε σχεδόν μηδενίσει τα κρούσματα και μειωνόντουσαν συνεχώς παρόλο που δεν προσέχαμε. Ο προβληματισμός ήταν από τότε και αρχικά η κυβέρνηση είχε πει ότι η είσοδος στην χώρα θα γινόταν μόνο αν είχε προηγηθεί τεστ. Μετά το άλλαξε και άφησε ελεύθερη την διέλευση. Αμέσως παρατηρήθηκε ότι αυξάνονται τα κρούσματα και άρχισαν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις εισόδους. Επιστήμονες χτύπαγαν καμπανάκια από τότε. Μάλιστα επιστήμονες προέβλεπαν από τον Ιούλιο ότι σύντομα θα φτάναμε σε 1000-2000 κρούσματα (δες λινκ). Αν κάποιος παρατηρήσει τα νούμερα θα δει ότι από τα ελάχιστα κρούσματα πριν το άνοιγμα του τουρισμού φτάσαμε τα κρούσματα κάθε εβδομάδα να αυξάνονται… όχι ακριβώς γεωμετρικά αλλά με τάση να σχεδόν διπλασιάζονται σε κάθε 10- 15 μέρες. Αλλά αυτή η αύξηση είχε μια αφετηρία.

https://periodikostep.gr/%ce%bb%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%8d-%ce%b1%ce%bd-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%cf%80%ce%ac%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%ce%ad%cf%84%cf%81%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%ce%bb%ce%af%ce%b3%ce%b5%cf%82-%ce%b5%ce%b2/

Είπε λοιπόν ο πρωθυπουργός: «Η επιλογή της καραντίνας δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Άλλα μέτρα πρέπει να πάρουμε όταν μία τρικυμία μετατρέπεται σε τσουνάμι. Δοκιμάσαμε πολλά αμυντικά σχέδια, αλλά αυτά προδόθηκαν από την συμπεριφορά κάποιων. Ξέρουμε ποιες ήταν οι εστίες διασποράς του ιού και δεν το λέμε για να στοχοποιήσουμε κάποιον. Η βασική αιτία διασποράς του ιού στην Ελλάδα ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στόχος του lockdown είναι να μειωθεί η κινητικότητα του πληθυσμού, ενώ στόχος μας θα είναι οι γιορτές.

«Ξέρουμε πως δεν πείθουμε τους ίδιους τους πολίτες, αλλά πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις μας. Η εντύπωσή μου είναι πως πρέπει να λάβουμε πιο αυστηρά μέτρα για να πετύχουμε ακριβώς ότι και στο πρώτο lockdown. Την απαγόρευση κυκλοφορίας το κάνουμε για να περιορίσουμε τις μετακινήσεις και όσους πάνε από το ένα σπίτι στο άλλο και κάνουν παρέα με άτομα που δεν ανήκουν στην οικογένειά τους. Αυτά είναι τα μόνα μέτρα για να περιορίσουμε το lockdown», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε με κρεβάτια και με προσωπικό τις ΜΕΘ», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά το δεύτερο κύμα, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η κυβέρνηση ξεκίνησε από τις τοπικές παρεμβάσεις προκειμένου να περιοριστεί η έξαρση του κοροναϊού, πράγμα που έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.

«Όλοι προσπαθήσαμε να μην παγώσουμε την οικονομική δραστηριότητα, ωστόσο δεν καταφέραμε να σταματήσουμε τις εστίες έξαρσης του κοροναϊού», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως αναγκαστήκαμε να περάσουμε στο lockdown όταν τα κρούσματα αυξήθηκαν επικίνδυνα.

Το lockdown αυτή τη φορά έχει δύο βασικές διαφορές. Την καθολική χρήση της μάσκας και τα ανοιχτά σχολεία.

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box