Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Με μηνύματα η αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου (βίντεο – φωτό)

Με παρουσία πλήθους κόσμου και επίσημων ολοκληρώθηκαν σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις “Εορτές Σουλίου” με την αναπαράσταση της ανατίναξης το Κουγκίου.

Μετά την δοξολογία ακολούθησε ένας χαιρετισμός από τον αντιπεριφερειάρχη Θωμά Πίτουλη, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο βουλευτής κ. Συρίγος. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου και στην συνέχεια έγινε η μετάβαση στο βουλευτήριο όπου ακολούθησε η απόδοση τιμών στους πεσόντες Σουλιώτες, έγινε κατάθεση στεφάνων, ένα δρώμενο από τους Σουλιώτες του ομίλου απόδοσης τιμών και ιστορικής αναβίωσης Σουλίου με τίτλο “Σουλιώτισσα Μανα” και ακολούθησαν χορευτικά.

Η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, ο οποίος στον χαιρετισμό του είπε εκτός των άλλων: “Η δέουσα προσοχή στο παρόν και στο μέλλον σε μια εποχή, που οι προκλήσεις είναι πολλές, είναι η αφοσίωση στην πατρίδα. Η ελευθερία δε χαρίζεται, αλλά κατακτάται και διατηρείται με αγώνες. Ο εντεταλμένος φορέας σήμερα από το Σύνταγμα για τη διατήρηση αυτής της Ελευθερίας είναι οι ένοπλες δυνάμεις που ισχυροποιούνται και μεταρρυθμίζονται με την υλοποίηση της Ατζέντας, 2030, της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης των ενόπλων δυνάμεων από το 1974”.

Είχε προηγηθεί ο χαιρετισμός του δημάρχου Σουλίου Θανάση Ντάνη ο οποίος είπε εκτός των άλλων: “Ας σταθούμε για μια στιγμή να στοχαστούμε εδώ, μπροστά στο Βουλευτήριο. Ο ιερός αυτός τόπος πλέον υποφέρει. Οι υπερήφανοι απόγονοι των αθάνατων ηρώων μας Σουλιώτες, που έχουν παραμείνει σε τούτα τα χώματα, δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα επιβίωσης. Πέρα από τις ετήσιες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στους αγώνες των ηρώων Σουλιωτών, θα πρέπει εμπράκτως να αποδείξουμε ότι στεκόμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες, σε όσους μάχονται σήμερα να κρατήσουν τον τόπο ζωντανό. Και αυτός ο αγώνας είναι καθημερινός, σε αυτό τον αγώνα πρέπει να παραστεκόμαστε κάθε μέρα, όχι μια φορά το χρόνο μόνο. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και να σταματήσουμε την ερήμωση της περιοχής, πρέπει να σκύψουμε και να την αφουγκραστούμε” και συμπλήρωσε ” Εμείς ως Δημοτική Αρχή, προσπαθούμε να διευκολύνουμε την υφιστάμενη κατάσταση με τις αναγκαίες παρεμβάσεις που είναι στις δυνατότητές μας και με τα μέσα που διαθέτουμε. Όμως είναι χρέος και της Περιφέρειας αλλά και της Πολιτείας να βάλουν το Σούλι στις προτεραιότητές τους. Οι άνθρωποι εδώ, οι σημερινοί Σουλιώτες χρειάζονται την έμπρακτη αρωγή μας. Οι δικές μας διεκδικήσεις, δίκαιες διεκδικήσεις και των συμπολιτών μας, θα είναι συνεχείς. Ευελπιστούμε ότι και εσείς, οι εκπρόσωποι των πολιτικών μας αρχών θα ανταποκριθείτε θετικά και έμπρακτα σε αυτές”.

Εκτός των άλλων παρόντες ήταν ο μητροπολίτης κ. Σεραπίων, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ο πρώην βουλευτής Μάριος Κάτσης, ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς, ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, η πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Σταυρούλα Μπρα:ιμη Μπότση, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωπο ενστόλων κ.α.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την σημερινή εκδήλωση στο Σούλι:

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ