Με επιτυχία η Ευρεία Συνεδρίαση της Ηπειρώτικης Ομογένειας στην Φρανκφούρτη

2η Ευρεία Συνεδρίαση της Ηπειρώτικης Ομογένειας της Ευρώπης
και της Νεολαίας της, Φρανκφούρτη,  19 – 1 – 2020.

     Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε 2η Ευρεία Συνεδρίαση της Ηπειρωτικής Νεολαίας, η οποια σχεδιάστηκε υπό την Αιγίδα της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης και με συνδιοργανωτή τον Ηπειρώτικο Σύλλογο Φρανκφούρτης  και την συμβολή του πάτερ Γρηγορίου Σοροβάκου της Ορθόδοξης Ενορίας Προφήτου Ηλιού Φρανκφούρτης, στις 19-1-2020  στην αίθουσα της  Ενορίας.
(Υπενθυμίζουμε ότι η 1η Ευρεία Συνεδρείαση, είχε λάβει χώρα στο Düsseldorf  τον Νοέμβριο του 2018.)

     Σε αυτόν τον υπέροχο επικοινωνιακό θεσμό, έλαβαν μέρος
στελέχοι των Δ.Σ. και Νεολαίοι των κάτωθι Συλλόγων:
1). Η Αδελφότητα Ηπειρωτών Αννόβερου,
2). ο Ηπειρώτικος Σύλλογος Bielefeld,
3). ο Ηπειρώτικος Σύλλογος Düsseldorf,
4). ο Ηπειρώτικος Σύλλογος Plettenberg,
5). ο Ηπειρώτικος Σύλλογος της Φρανκφούρτης,
με τον χοροδιδάσκαλο κ. Κώστα Κολοκοτρώνη
6). ο Ηπειρώτικος Σύλλογος του Ludwigshafen,
με την χοροδιδασκάλισσα κα. Αγαθή Τσουμάνη
7). το μέλος και χοροδιδάσκαλος του Ηπειρώτικου
Συλλόγου  Bietigheim-Bissingen  κ. Μανόλης Νάκος,
8). ο Ηπειρώτικος Σύλλογος της Νυρεμβέργης
9). και η Ηπειρώτικη Κοινότητα Μονάχου.

     Παράλληλα με την 2η Ευρεία Συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη, ο Προϊστάμενος της Ορθόδοξης Ενορίας του Προφήτου Ηλιού π. Γρηγόριος Σοροβάκος, είχε προγραμματίσει Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου του έξ Ιωαννίνων και την περιφορά της Εικόνας  στο μικρό παρακείμενο παρεκκλήσι του Αγίου (το οποίο έχει κτιστεί απο τους Ηπειρώτες της Φρανκφούρτης.)  
    Η εκδήλωση ξεκίνησε με την Θεία Λειτουργία την οποία παρακολούθησαν μέγα πλήθος ελλήνων της περιοχής και περίπου 90 συμπατριώτες μας, μέλη Συμβουλίων Νεολαίας και στελέχη διοικήσεων των Ηπειρωτικών Συλλόγων και της Π.Ο.Ε., οι οποιοι ξεκήνισαν απο τα χαράματα, (ιδιαίτερα οι προερχόμενοι απο το Μόναχο, τη Νυρεμβέργη, το Αννόβερο,το Πλέττενμπεργκ κλπ), ώστε να παραστούν και στη Θεία Λειτουργία.
    Η αίθουσα του Ιερού Ναού ήταν κατάμεστη! Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το μεγαλειώδες θέαμα των μελών της Ηπειρώτικης Νεολαίας που παραστέκονταν με τα Λάβαρα των Συλλόγων τους μπροστά στον άμβωνα του Ναού ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές της πατρίδας μας ! Κατά γενική ομολογία όλων, μια τέτοια κοσμοσυρροή και παρουσία Ηπειρωτικών Συλλόγων δεν είχαν ξαναδεί στη Φρανκφούρτη.
    Με το πέρας της λειτουργίας ο π. Γρηγόριος βαθύτατα συγκινημένος
στην ομιλία του αναφέρθηκε στον Άγιο Γεώργιο τον εξ Ιωαννίνων και τόνισε
πως “….είναι ο Άγιος όλων μας και ιδιαίτερα των Ηπειρωτών”. Ευχαρίστησε τους πιστούς και έκανε ιδιαίτερη μνεία για την παρουσία τόσων Ηπειρωτικών Συλλόγων και της Νεολαίας τους. Στη συνέχεια ακολούθησε η πομπή της περιφοράς. Την άγια Εικόνα του Αγίου παρέλαβαν δυο φουστανελοφόροι νέοι και πρωτοστατούντος του π. Γρηγορίου και τα εξαπτέρυγα “εκκλησιαστικά λάβαρα, βγήκαν και κατευθύνθηκαν προς στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου, ακολουθούμενοι απο το πλήθος των πιστών για να προσκυνήσουν την Εικόνα του.
      Παρά το τσουχτερό κρύο, το πλήθος παρακολούθησε και την δεύτερη λειτουργία, πλαισιωμένη απο τα μέλη της Νεολαίας μας με τα Λάβαρα των Συλλόγων τους και με το πέρας αυτής, για το καλό του νέου έτους τα μέλη της Νεολαίας μας έσυραν και ένα παραδοσιακό χορό της πατρίδας μας.
    Κατόπιν η διοίκηση του Ηπειρώτικου Συλλόγου Φρανκφούρτης & Περιχώρων παρέθεσε δωρεάν για όλους τους παριστάμενους κοκκινιστό! Ακολούθος  άρχισαν οι διεργασίες της Συνεδρίασης: Τα μέλη των Συλλόγων μας συγκεντρώθηκαν στη αίθουσα της Εκκλησίας την οποια είχαν προετοιμάσει μέλοι της Π. Ο. Ε και των Συλλόγων για την κοπή της Πίτας της Ομοσπονδίας μας την οποια ευλόγησε ο π. Γρηγόριος όπου για μια ακόμη φορά ευχαρίστησε την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης και τις διοίκησης των Ηπειρωτικών Συλλόγων και την Νεολαία τους για το δυναμικό παρόν και το έργο τους που συντελούν για τον Ηπειρωτισμό της Ομογένειας.
    Στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα το οποιο πρόσφερε η πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας και νυν μέλος της διοίκησης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού και μέλος της διοίκησης του Ηπειρ. Συλλόγου Φρανκφούρτης κυρία Δήμητρα Πέτσα. Οι βασιλόπιτες ήταν επίσης προσφορά της κυρίας Πέτσα. Τα δε ποτά, ήταν προσφορά του φιλόξενου Ηπειρώτικου Συλλόγου της Φρανκφούρτης.
Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε κ. Δημήτριος Ντόκος απηύθυνε σύντομο καλωσόρισμα των παρισταμένων και αφού ευχαρίστησε τον π. Γρηγόριο, τον Επίτιμο Πρόεδρο της Π.Ο.Ε και νύν Γεν. Γραμματέα του Παγκ. Συμβ. Ηπειρ. Εξωτερκού κ. Σπύρο Κωσταδήμα για την συμβολή και την προσφορά του προς την Ομοσπονδία μας, τονίζοντας <<…είναι πάντα δίπλα μας σε ότι χρειαστούμε….>> Ακολούθος ευχαρίστησε, την κυρία Πέτσα και τη διοίκηση του Ηπειρώτικου Συλλόγου της Φρανκφούρτης για την φιλοξενία τους, τα διοικητικά Συμβούλια και τα Συμβούλια Νεολαίας για την παρουσία τους και την συμμετοχή τους, κήρυξε την Έναρξη της Συνεδρίασης. Κατόπιν το λόγο έλαβε ο Ταμίας της Π.Ο.Ε και μέλος της επιτροπής προετιμασίας κ. Γεώργιος Κουτσοκέρης.
      Ο κ. Κουτσοκέρης διευκρίνισε το πρόγραμμα της Συνεδρίασης, στους συμμετέχοντες Νεολαίους και συντόνιζε την ροή της Συνεδρίασης. Το λόγο έλαβαν ακολούθος, ο Γεν.. Γραμματέας κ. Θωμάς Γκίνης ο οποιος αναφέρθηκε στους στόχους της Ομοσπονδίας μας, δίνοντας έμφαση στο Θέμα της ελληνικής Γλώσσας, τον φιλανθρωπισμό που θα πρέπει να μας διακατέχει για τα Ιδρύματα με ειδικές Ανάγκες στην Χώρα μας, και στις παρακαταθήκες που μας άφησαν οι Ηπειρώτες Ευεργέτες οι οποιοι με τις ευεργεσίες τους δόξασαν και λάμπρυναν τον Ηπειρωτισμό σε όλη την Οικουμένη!
    Ακολούθησε η ομιλία του κ. Σπύρου Κωσταδήμα, με Θέμα την ελληνική Γλώσσα ο οποιος ως έμπειρος πρώην εκπαιδευτικός και βετεράνος στα Ηπειρωτικα Κοινά, για μια ακόμη φορά τόνισε το γνωστό πλέον Πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας το οποιο εξακολουθεί να υφίσταται υπό την αιγίδα του Π.Σ.Η.Εξωτερικού, και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να στηριχθεί, διότι διαφορετικά τα ελληνόπουλα θα χάσουν την ελληνικότητα τους!
    Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν ο Υπεύθυνος Νεολαίας της Π.Ο.Ε κ. Δημήτριος Οικονόμου, ο Περιφερειάρχης Βορείου Γερμανίας κ. Βασίλης Ντάφλος, η κυρία Δήμητρα Πέτσα, και ακολούθησαν οι Πρόεδροι των Ηπείρ. Συλλόγων μας, κυρία Νικολέτα Τζόρτζη απο το Πλέττενμπεργκ, η κυρία Λαμπρινή Κολιοφώτη απο τη Νυρεμβέργη, η κυρία Αγγελίνα Χριστοδούλου
απο το Μπίλεφελντ, ο κ. Χρήστος Χύτης απο το Αννόβερο, ο κ. Σπύρος Βέλλιος απο τη Φρανκφούρτη, ο κ. Βασίλης Γκίνης απο το Λουντβιγκσχάφεν, ο χοροδιδάσκαλος κ. Μανόλης Νάκος απο το Bietigheim-Bissingen , ο αντιπρόεδρος του Ηπειρ. Συλ. Φρανκφούρτης κ. Σπύρος Μπουζούρης, η κυρία  Αικατερίνη Παππά Γραμ. της Ηπειρ. Κοιν. Μονάχου,
η κυρία Αικατερίνη  Τσουγκάρη και ο κ. Λάμπρος Ζύλης μέλη του Δ.Σ. του Ηπειρ. Συλλόγου Δωδώνη του Ντίσσελντορφ.
    Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε κ. Ντόκος, απένειμε Τιμητική Διάκριση στον Πρόεδρο κ. Σπύρο Βέλλιο έκ μέρους της Ομοσπονδίας για την πολυετή προσφορά του στα Ηπειρωτικα Κοινά. Σημειώνουμε εδώ ότι ο κ. Βέλλιος έχει βραβευθεί και στο παρελθόν ως Πρόεδρος του Ηπείρ. Συλλ. του απο τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μάξιμο των Ιωαννίνων, για την προσφορά και τον αγώνα του Συλλόγου του στο χτίσιμο του παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων το οποιο βλέπουμε σήμερα στον αυλόγυρο της Ορθόδοξη Ενορίας του Προφήτου Ηλιού της Φρανκφούρτης.

    Ο κ. Βέλλιος, βαθιά συγκινημένος απο την τιμή που του έγινε ευχαρίστησε τον κ. Ντόκο, και απευθυνόμενος προς τις γυναίκες που συμμετείχαν στη Συνεδρίαση είπε: γνωρίζετε αυτό το τραγούδι της Μαρινέλλας που λέει για τις Γυναίκες Ηπειρώτισσες… αυτές είστε εσείς σε εσάς ανήκουν όλες οι τιμές…

    Τις ομιλίες έκλεισαν τα νεαρά μέλη των Συμβουλίων Νεολαίας και γενικότερα Νεολαίοι όπου καταρχήν εξέφρασαν την χαρά τους και την ικανοποίηση τους διαπιστώνοντας πως στα Ηπειρωτικά Κοινά, φυσάει (Ούριος Άνεμος) και αυτό θα βοηθήσει σημαντικά τον Ηπειρωτισμό. Τόνισαν επίσης το γεγονός ότι μέσο του διαδικτύου, έχουν μεγαλύτερη επικοινωνία αναμεταξύ τους και αυτό θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.
    Τα ελληνόπουλα της Νεολαίας μας χάρηκαν ιδιαίτερα που τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούν απο κοντά και μπόρεσαν να ανταλλάξουν διάφορες απόψεις σχετικά με τις μελλοντικές δράσεις των Συλλόγων τους στις οποιες με μεγάλο μεράκι και Νόστο για την πατρίδα εκτρέφουν! Το γεγονός αυτό, για την Ομοσπονδία μας και τις εκάστοτε Διοικήσεις των Συλλόγων μας αποτελεί υποχρέωση μας να φανούμε όλοι μας αντάξιοι τών προσδοκιών τους!

     Το πρόγραμμα έκλεισε με την ξεχωριστή συνεδρίαση που είχε η Ομοσπονδία με τα στελέχη των Διοικήσεων των Ηπειρωτικών Συλλόγων μας, στην οποια ο Πρόεδρος κ. Δημήτριος Ντόκος, αφού ενημέρωσε τους παριστάμενους για το οικονομικό απόθεμα του ταμείου της Π.Ο.Ε, έθεσε θέμα εξεύρεσης τρόπου να ενισχυθεί, ώστε η Π.Ο.Ε να μπορέσει να προσφέρει ουσιαστικότερο έργο. Σε αυτό το θέμα, όλοι οι παριστάμενοι συμφώνησαν πως είναι διαθετειμένοι να βοηθήσουν!
Συμφώνησαν επίσης όλοι οι παριστάμενοι ότι η τακτικότερη επικοινωνία μεταξύ μας θα βοηθήσει περισσότερο το έργο όλων μας, και ιδρύθηκε ειδική φόρμα επικοινωνίας στο διαδίκτυο, όπου θα επικοινωνούν τα Προεδρία των Ηπειρωτικών Συλλόγων με την Π.Ο.Ε. άμεσα και συντομότερα.

    Τέλος ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. κ. Δημήτριος Ντόκος, αφού ευχαρίστησε όλες και όλους τους συμμετέχοντες, την Νεολαία μας, τον Πρόεδρο του Ηπειρώτικου Συλλόγου Φρανκφούρτης & Περιχώρων, κ. Σπύρο Βέλλιο, τον αντιπρόεδρο κ. Σπύρο Μπουζούρη, και την κυρία Δήμητρα Πέτσα για την άψογη φιλοξενία τους που μας πρόσφεραν, και τον π. Γρηγόριο Σοροβάκο της Ορθόδοξης Ενορίας του Προφήτου Ηλιού Φρανκφούρτης κήρυξε την λήξη της Συνεδρίασης.
    Η Ομοσπονδία ευχαριστεί θερμά ιδιαίτερα τα μέλη των Συλλόγων μας που μας ήλθαν απο πολύ μακριά για να συμμετάσχουν στην 2η Ευρεία  Συνεδρίαση μας, επίσης ευχαριστούμε τη Νεολαία μας που άντεξαν τόσες ώρες το τσουχτερό κρύο έξω στον αυλόγυρο της Ενορίας και τίμησαν την Εικόνα του Αγίου Γεωργίου!

“Διευκρινίζουμε στους συμπατριώτες μας ότι:
Είχαμε αναγγείλει την παρουσία ελληνικής Τηλεφημερίδας η οποια θα κάλυπτε τη Συνεδρίαση αλλά λόγο κωλύματος της Τηλεφημερίδας το οποιο κατανοούμε δεν κατέστη δυνατή. Το Ήπειρος TV1 με εκπρόσωπο του τον Βασίλη Τζόρτζη, κατάφερε και πρόβαλε αρκετά στιγμιότυπα της Συνεδρίασης αφιλοκερδώς! Ευχαριστούμε θερμά το Ήπειρος TV1 για την προβολή καθώς και τον κ. Βασίλη Τζόρτζη για την κάλυψη εκ μέρους του Ηπειρώτικου Καναλιού.
Η επισήμανση αυτή γίνετε για την ενημέρωση των μελώνν μας”.

Ακολουθούν φωτογραφίες απο την Ενορία Φρανκφούρτης
και την 2η Ευρεία Συνεδρείαση.

C:\Users\Artemis\Pictures\Omospondia\Frankfurt-2h-sinedriasi\DSC03701.JPG
C:\Users\Artemis\Pictures\Omospondia\Frankfurt-2h-sinedriasi\Sinedriasi-Aftiaxtes\82809715_512741216030187_2891521603147923456_n.jpg

Κοπή Πίτας

C:\Users\Artemis\Pictures\Omospondia\Frankfurt-2h-sinedriasi\Frankfurt-Sin-Neol-Kopi-Pitas-2020.jpg

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box