Μετρούν τις πληγές τους σε Β. Εύβοια και Πήλιο

Mεγάλες καταστροφές στη Βόρεια Εύβοια, το Πήλιο και τη Λάρισα  προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας «Αθηνά» ενώ και σήμερα τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα σύμφωνα με την ΕΜΥ, σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Στην Εύβοια εκτεταμένες πλημμύρες προκάλεσε η νεροποντή της Κυριακής στο παραλιακό μέτωπο των πυρόπληκτων περιοχών, σε μια έκταση – από το Ψαροπούλι και τα Βασιλικά έως τον Κοτσικιά και από το Αχλάδι έως την Αγία Άννα και τη Στροφιλιά.

Πάνω από 200 σπίτια και καταστήματα πλημμύρησαν, καταστράφηκαν δρόμοι, χωράφια μετατράπηκαν σε λίμνες και κατολισθήσεις έκοψαν το οδικό δίκτυο στη δημοτική ενότητα Νηλέως.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της νύχτας (11/10) δεν σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις ωστόσο ο κρατικός μηχανισμός ήταν σε ετοιμότητα να επέμβει όπου θα ήταν αναγκαίο.

Καταστροφές προκάλεσε και στο Πήλιο η κακοκαιρία που σάρωσε τα τελευταία 24ωρα ένα μεγάλο τμήμα της Ελλάδας με τα φαινόμενα να συνεχίζονται και σήμερα σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ.

Ενδεικτικό της έντασης των φαινομένων που προκάλεσε η κακοκαιρία το γεγονός ότι στα ανατολικά νοτιοανατολικά τμήματα της Μαγνησίας το βροχόμετρο του μετεωρολογικού σταθμού του αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε σχεδόν 730 λίτρα το τετραγωνικό μέτρο, περίπου δηλαδή όσο βρέχει στην Αθήνα δύο χειμώνες μαζί.

Στην Μακρυρράχη Πηλίου υλικές ζημιές υπέστησαν δύο σπίτια με τρία αυτοκίνητα να καταπλακώνονται από βράχους και τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια.

Μιλώντας στο MEGA ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου, Παναγιώτης Κουτσάφτης, σημείωσε πως τρεις περιοχές θα κηρυχτούν σήμερα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Θα βγάλουμε σε έκτακτη ανάγκη τρεις περιοχές Μακρυρράχη, Ζαγορά, Ανήλιο. Τα σπίτια που έχουν πειραχτεί είναι 5 συνολικά. Έχουν πέσει μπάζα στις σκεπές τους, έχει παρασυρθεί η αυλή τους», σημείωσε ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι ζημιές στο οδικό δίκτυο έχουν αποκατασταθεί, ωστόσο προβλήματα υπάρχουν στο αγροτικό οδικό δίκτυο. «Έχουμε αποκαταστήσει τους κεντρικούς οδικούς άξονες, έχουμε κυρίως κατολισθήσεις. Δεν έχουμε μπει καθόλου στο αγροτικό δίκτυο, έχουμε σοβαρές εκκρεμότητες» είπε ο κ. Κουτσάφτης ο οποίος τόνισε ότι «πρέπει να γίνει ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον».

Λάρισα: Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο Δήμος Αγιάς

Να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία ζητά ο δήμος Αγιάς, ενώ ήδη σχεδιάζεται η από κοινού επιστολή από τους δήμους Αγιάς, Τεμπών και Νοτίου Πηλίου προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην αγροτική παραγωγή.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ο δήμαρχος Αγιάς Αντ. Γκουντάρας, το 80% της παραγωγής κάστανου στις περιοχές των δήμων Αγιάς και Τεμπών, έχει χαθεί από την κακοκαιρία.

Όσον αφορά ειδικότερα τις καταστροφές που προκλήθηκαν ο κ. Γκουντάρας, ξεκαθάρισε ότι ο δρόμος προς την Παλιουριά αποκαθίσταται, όπως καθαρίζονται και οι δρόμοι από φερτά υλικά προς την Βελίκα και τον Αγιόκαμπο.

“Εχουμε ζημιές σε 30 σπίτια σε 6 μονάδες ενοικιαζόμενων δωματίων και σε κάποια καταστήματα εστίασης”, σημείωσε ο δήμαρχος Αγιάς και πρόσθεσε ότι μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων για την απομάκρυνση των φερτών υλικών από το παραλιακό οδικό δίκτυο, το ενδιαφέρον στρέφεται στην αγροτική οδοποιία, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να κατευθυνθούν στα καστανοπερίβολα για να μπορέσουν να συγκομίσουν ότι έχει απομείνει από τη σοδειά τους.

πηγη real.gr Με πληροφορίες από evima, emagnesia, larissnet

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box