Μεσογειακή αναιμία: Αναμένεται η γονιδιακή θεραπεία (video)

Μεσογειακή αναιμία: Αναμένεται η γονιδιακή θεραπεία (video)

Πάνω από 4000 άνθρωποι πάσχουν στη χώρα μας από μεσογειακή αναιμία και υποβάλλονται κάθε μήνα σε συστηματικές μεταγγίσεις αίματος. Είναι από τις κατηγορίες ασθενών που ταλαιπωρούνται από τις ελλείψεις αίματος, ένα διαχρονικό πρόβλημα που εντείνεται κατά περιόδους.

«Ενώ ανέκαθεν είχαμε πρόβλημα τους θερινούς μήνες, τώρα το βιώνουμε όλο το χρόνο», τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, Βασίλης Δήμος.

«Το πρόβλημα είναι και τοπικό όπως στη Β. Ελλάδα λόγω ελονοσίας αλλά και σε κάθε νοσοκομείο, π.χ. στην Αθήνα το Λαϊκό έχει πάντα πρόβλημα», επισήμανε η αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, Βάνα Μυρίλλα.

Εκτός από τη θεραπεία με μεταμόσχευση μυελού των οστών που ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία, νέες θεραπείες βρίσκονται προ των πυλών προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών με μεσογειακή αναιμία.

«Σε ένα χρόνο τις αναμένουμε, θα είναι από το στόμα και ενέσιμες», ανέφερε ο καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας, Αντώνης Καττάμης.

Παράλληλα αναμένεται η γονιδιακή θεραπεία της μεσογειακής αναιμίας, η οποία βρίσκεται σε στάδιο κλινικών ερευνών. Στην έρευνα συμμετέχει με ασθενείς και το νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.

«Με γονιδιακή θεραπεία υπάρχει προοπτική πλήρους ίασης», σύμφωνα με τον πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Μελέτιος- Αθανάσιος Δημόπουλος.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας, δόθηκε μήνυμα αισιοδοξίας ότι οι γεννήσεις παιδιών με μεσογειακή αναιμία έχουν μειωθεί αισθητά τα τελευταία 20 χρόνια με τη βοήθεια του προγεννητικού ελέγχου.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/ Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

www.ert.gr

Πηγή ert.gr
Author:

Σοφία Χούντα

You May Also Like

Αρέσει σε %d bloggers: