Μαρμάρινη αγιογραφία της Αγίας Κυριακής στον Αυλότοπο Σουλίου

Σε μια λιτή και σεμνή τελετή έγιναν ανήμερα της εορτής της Αγίας Κυριακής, στον Αυλότοπο Σουλίου, τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης αγιογραφίας της Αγίας Κυριακής που φιλοτέχνησε και δώρισε ο λιθοξόος Μιχαλης Δημητρίου με αφορμή την αναστήλωση του ιστορικού ναού Αγίας Κυριακής.
Ο ναός χρονολογείται τον 16ο αιώνα – αν και υπάρχουν και αλλες χρονολογικές προσεγγισεις προγενεστερης οικοδομησης του.
Το εσωτερικό του κοσμούν αγιογραφίες μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας και γίνονται προσπάθειες συντήρησης και ανάδειξης τους.

Τέτοιου είδους χώροι θα πρέπει να λογίζονται ως μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς γιατί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της λαϊκής τέχνης και δημιουργίας.
Διαχρονικη και πάγια ανάγκη του λαού είναι η ανάδειξη και διατήρηση αυτών των μνημείων που αποτελούν λαϊκή περιουσία.

Ο δημιουργός Μιχάλης Δημητρίου κάτοικος πλέον του Αυλοτοπου, με σπουδες σε σχολή Καλων Τεχνών έχει μακρά “προϋπηρεσία” στο χώρο της τέχνης.
Συμμετείχε στις εργασίες αναστήλωσης του ναού Αθηνάς Νίκης ή Ναός της Απτέρου όπως ονομάστηκε επι ρωμαϊκής εποχής και στις εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης μέρους του θεάτρου Δωδώνης καθώς και συντήρησης αρχαιοτήτων της ακρόπολης των Μολοσσών τα τελευταία χρόνια.
Γλυπτα του κοσμούν και άλλα μνημεία τόσο στα Σουλιωτοχώρια όσο και έξω από αυτά.

Με αφορμή τη σημερινή τελετή παρευρέθηκε στο χώρο αντιπροσωπεία της ΚΟ της Παραμυθιάς του ΚΚΕ.

(στοιχεία από την Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Σουλίου)

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box