Μήνυμα στην Ευρώπη από την Ηλεία για την προστασία του Περιβάλλοντος!!!

Πραγματοποιήθηκε το Συμπόσιο στην Ηλεία, 3-5 Ιουνίου 2021, με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και σχολείων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Tο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA3 «Teachers4Europe: setting a Agora for Democratic Culture https://teachers4europe.eu/en/ αποβλέπει στην αντιμετώπιση μιας σειράς προκλήσεων, χρησιμοποιώντας την εκπαίδευση ως όχημα για την προώθηση αρχών και αξιών, συμπεριλαμβανομένης της δημοκρατικής κουλτούρας της ΕΕ, η οποία συμβάλλει στην αποδοχή της ως μια οντότητα που λειτουργεί σε πολλά διαφορετικά επίπεδα υπέρ όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως ταυτότητας. Οι εκπαιδευτικοί Teachers4Europe (T4E) λειτουργούν ως κοινωνικοί και πολιτιστικοί φορείς, διαδίδοντας τις ευρωπαϊκές αξίες στη σχολική κοινότητα, σε συναδέλφους, σε νέους και στην κοινωνία..

Επιπλέον, προωθούν έναν διάλογο μεταξύ των ενδιαφερομένων σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο και συμβάλλουν στην πραγματοποίηση συνεργειών και στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και κατάρτισης, μέσω της γνώσης για την Ευρώπη και τις αξίες της, με έμφαση στον τομέα της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού. Ειδικότερα, το πρόγραμμα T4E στοχεύει στη δημιουργία ενός διασυνοριακού, βιώσιμου και μακροχρόνιου δικτύου εκπαιδευτικών, το οποίο θα προάγει τις κοινωνικές και πολιτικές ικανότητες των μαθητών και θα υποστηρίζει τις δημοκρατικές αξίες, τα θεμελιώδη δικαιώματα, τη διαπολιτισμική κατανόηση και την απόκτηση των σχετικών γνώσεων.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ΚΑ3 των Τeachers4Europe με τίτλο: «Setting an Agora for democratic culture» η Επιστημονική και Ανθρωπιστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Ελλήνων δασκάλων – Greekteachers και οι Ambassadors Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τριών Νομών της Ελλάδας μαζί με τους Τeachers4Europe ενώσαν τις δυνάμεις τους και συνδιοργάνωσαν το Συμπόσιο με θέμα : “ Τ4Ε message to Europe for Ecosystem Restoration”.Το Συμπόσιο συνδιοργανώσε και η ΔΗΚΕΠ και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στην εκδήλωση συμμετείχε η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας κ. Marina Besi και ambassador teacher Europe (ΑΤ4E Θεσπρωτίας) που ήταν προσκεκλημένη και τυπικά συνδιοργανώτρια !!!! Η Κλεοπάτρα Βασιλείου, Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, Ambassador Τ4Ε Άρτας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας, ο Αθανάσιος Κατσίμπελης, Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου, Ambassador Τ4Ε Ηλείας και η Ελένη Κανακάρη, Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου παραλίας Βέργας, Ambassador Τ4Ε Μεσσηνίας, έχουν δημιουργήσει μια γέφυρα συνεργασίας με κοινά έργα και κοινούς στόχους η οποία οδήγησε στην ανάγκη διοργάνωσης ενός Συμποσίου, εν όψει της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, με στόχο τη διάδοση ενός μηνύματος συνεργασίας, αποδοχής και σεβασμού προς τον κόσμο και τον εαυτό μας.

.Όπως δηλώνουν οι διοργανωτές του Συμποσίου :«Σε πείσμα των δύσκολων καιρών που διανύουμε ονειρευόμαστε έναν καλύτερο κόσμο με δημοκρατικές αξίες, με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον και στόχο μας έχουμε την ευαισθητοποίηση όλης της Ευρωπαϊκής κοινότητας. Οι Τeachers4Europe είναι η βάση για να αλληλεπιδράσουμε με άλλα σχολεία από διαφορετικά κοινωνικο-πολιτισμικά περιβάλλοντα ώστε να μας δοθεί η ευκαιρία να δημιουργήσουμε δίκτυα διεθνών επαφών. Στόχος μας είναι, μέσα από ένα πρόγραμμα που αφορά στην μεταρρυθμιστική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να συμμετάσχουμε ενεργά στην ευρωπαϊκή κοινωνία και να αναπτύξουμε το αίσθημα της ευρωπαϊκής ιθαγένειας και ταυτότητας».

Το Συμπόσιο θα διεξήχθη 3, 4 και 5 Ιουνίου 2021 στο Aldemar Olympian Village όπου από εκεί με μέριμνα της Οργανωτικής Επιτροπής Συντονίστηκαν οι δράσεις των σχολείων και των εκπαιδευτικών οι οποίοι συνδέθηκαν μέσω της πλατφόρμας zoom.To Συμπόσιο περιελάμβανε πλήρες πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων και περιβαλλοντική δράση μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου και του δραστήριου διευθυντή του Athanasios Katsimpelis ,για την Ημέρα Προστασίας του Περιβάλοντος (5 Ιουνίου). Μεταδόθηκε ζωντανά και στο κανάλι του Συμποσίου στο youtube και έγινε και ζωντανή μετάδοση μέσω του Εuropean School radio ενώ συμμετείχαν αξιόλογοι ομιλητές.

«Όλοι μαζί έστειλαν το μήνυμα προστασίας του Περιβάλλοντος στην Ευρώπη. Πρεσβευτές & Τeachers4Europe με επικεφαλής την υπεύθυνη του προγράμματος Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιώς Φωτεινή Ασδεράκη που συντόνισαν διαδικτυακά την εικόνα των σχολείων και των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν ».Κι επειδή υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να μάθει κανείς: μέσα από τη δράση (Όσκαρ Ουάιλντ), εν καιρώ πανδημίας και με υψηλό φρόνημα, ανοίγουμε δρόμους συνεργασίας στην εκπαιδευτική κοινότητα με στόχο να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο, ευαισθητοποιώντας τους συμμετέχοντες στην εκπαιδευτική διαδικασία. Γιατί αν ο καθένας μας είναι μια σταγόνα, όλοι μαζί είμαστε ένας ωκεανός (Satoro) σε μια παγκόσμια κοινωνία που η παιδεία είναι δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους (Πλάτων).

Κείμενο – φωτό: Στέργιος Παλπάνης

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box