Μέτρο της κυβέρνησης Τραμπ περιορίζει τη δυνατότητα αίτησης ασύλου στις ΗΠΑ

Η λήψη ενός μέτρου, το οποίο θα περιορίζει τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου σε μετανάστες και πρόσφυγες στις ΗΠΑ, ανακοινώθηκε την Πέμπτη (8/11) από την αμερικανική κυβέρνηση.

Με το εν λόγω σχέδιο προβλέπεται η απαγόρευση του αιτήματος ασύλου από όσους περνούν παράνομα τα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κίρστεν Νίλσεν και ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Μάθιου Ουίτακερ, αναφέρεται:  «Το σύστημα ασύλου (της χώρας μας) αδυνατεί να αντεπεξέλθει, διότι υποβάλλονται υπερβολικά πολλές αιτήσεις ασύλου από αλλοδαπούς που δεν το δικαιούνται», γεγονός που θέτει υπό «τρομερή πίεση τους πόρους μας» και «μας εμποδίζει από το να είμαστε σε θέση να χορηγούμε άσυλο έγκαιρα σε εκείνους που το δικαιούνται αληθινά».

Βάσει του νέου μέτρου, όσοι μετανάστες δεν εισέρχονται στη χώρα μέσω των επίσημων σημείων εισόδου, δεν θα έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αιτήσεις ώστε να τους χορηγηθεί άσυλο για την παραμονή τους στις ΗΠΑ.

«Όπως ορίζεται από τη νομοθεσία μας για τη μετανάστευση, ο πρόεδρος έχει τη δικαιοδοσία να αναστέλλει ή να περιορίζει την είσοδο αλλοδαπών στις ΗΠΑ εάν θεωρεί ότι αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης Τραμπ. «Απαγορεύουμε» στους «αλλοδαπούς που παραβιάζουν την προεδρική εντολή απαγόρευσης (της παράτυπης) εισόδου ή άλλα περιοριστικά μέτρα» να ζητούν άσυλο, προσθέτουν οι Νίλσεν και Ουίτακερ.

Το συγκεκριμένο μέτρο της αμερικανικής κυβέρνησης είναι βέβαιο ότι θα αμφισβητηθεί στα αμερικανικά δικαστήρια. Άμεση ήταν και η αντίδραση της οργάνωσης υπεράσπισης των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ACLU (American Civil Liberties Union), σε ανακοίνωση της οποίας επισημαίνεται: «Η αμερικανική νομοθεσία επιτρέπει ρητά σε οποιοδήποτε πρόσωπο να ζητάει άσυλο, είτε μπαίνει στη χώρα μέσω επίσημου σημείου εισόδου, είτε όχι».

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, την περασμένη εβδομάδα,  κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του για τη μετανάστευση, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, είχε διαμηνύσει ότι θα υπέγραφε διάταγμα για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου: AP

www.ert.gr

ert.gr
Author:

Νικόλαος Περδικάρης

You May Also Like

Αρέσει σε %d bloggers: