Μάριος Κάτσης: «Ο Θεσπρωτικός λαός ζητά απαντήσεις για την ύπαρξη παράνομης χωματερής στους Φιλιάτες

Μάριος Κάτσης: «Ο Θεσπρωτικός λαός ζητά απαντήσεις για την ύπαρξη παράνομης χωματερής στους Φιλιάτες και πώς βρέθηκαν εκεί πεταμένα λογοτεχνικά βιβλία του Δήμου».

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης και συνυπέγραψαν 10 ακόμα βουλευτές, προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τη ντροπιαστική για τη Θεσπρωτία εικόνα που έκανε το γύρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης πανελλαδικά, με την πέταγμα λογοτεχνικών βιβλίων της βιβλιοθήκης του Δήμου Φιλιατών σε παράνομη χωματερή (ΧΑΔΑ), η οποία ανέδειξε το πολύ σοβαρό ζήτημα της ύπαρξης αυτής, αλλά και το συνολικότερο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Στην Ερώτηση, ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς αν αναγνωρίζουν ότι υπάρχει παράνομη χωματερή, τι ελέγχους έχει κάνει η Περιφέρεια Ηπείρου και η αστυνομία, αν έχουν επιβληθεί πρόστιμα και ζητά να αποκατασταθεί η χωματερή. Ζητά, επίσης, να μάθει για ποιους λόγους υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες για την πλήρη λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ηπείρου, ώστε να σταματήσουν να υπάρχουν χωματερές και τι ευθύνες υπάρχουν για αυτό. Δηλαδή, συγκεκριμένα, γιατί δεν έχουν προχωρήσει τα εξής: οι  Σταθμοί Μεταφόρτωσης των Απορριμμάτων (ΣΜΑ) ώστε να μειωθεί το κόστος μεταφοράς στους πολίτες, η μετατροπή των ΧΥΤΑ όπως αυτός του Καρβουναρίου Θεσπρωτίας σε ΧΥΤΥ, τα Πράσινα Σημεία, η διαλογή στην πηγή που πρέπει να φτάσει στο 50% και είναι στο 5%, η χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων, η κομποστοποίηση, η ανακύκλωση και ταυτόχρονα η προετοιμασία ώστε από 1/1/2020 οι ΟΤΑ να πληρώνουν, όπως υποχρεούνται, τέλη στον ΦΟΔΣΑ για την ΜΕΑ Ηπείρου με βάση την απόδοσή τους στην ανακύκλωση. Τέλος, για το πέταγμα των βιβλίων στη χωματερή, ο βουλευτής ζητά απαντήσεις για το ποιος ευθύνεται, αν επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός του αντιδημάρχου καθαριότητας Φιλιατών ότι τα βιβλία ήταν στοιβαγμένα και πεταμένα επί πολλά χρόνια στην υγρασία και στα νερά αποθήκης του Δήμου, ποιες είναι οι ευθύνες των πρώην δημοτικών αρχών για την ελλιπή φροντίδα και την απαξίωση του υλικού και σε τι ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Εσωτερικών για την απόδοση ευθυνών για την πολύχρονη απαξίωση και τελικά απόρριψη των βιβλίων.

Σχετικά με την κατάθεση της Ερώτησης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε σχετικά:

«Τέσσερις μόλις μέρες μετά τους επικοινωνιακούς πανηγυρισμούς του κ. Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ηπείρου στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων, αποκαλύπτεται στη Θεσπρωτία η ύπαρξη παράνομης χωματερής. Ο κ. Μητσοτάκης, συνεχάρη τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τους ιδιώτες, για ένα έργο που βρήκε έτοιμο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, παρέλειψε να αναφερθεί στις ευθύνες για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για την πλήρη λειτουργία του. Χρησιμοποίησε την επίσκεψή του στη ΜΕΑ Ηπείρου, όχι από ευαισθησία για λύση στο πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά για να προωθήσει τα συμφέροντα των ιδιωτών λέγοντας ουσιαστικά ότι οι ΜΕΑ δε μπορούν να κατασκευάζονται ως δημόσια έργα. Προωθεί τη διαχείρισή τους από ιδιώτες, αδιαφορώντας για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης, το χρηματοοικονομικό κόστος και κατά συνέπεια τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Η αποκάλυψη της χωματερής, δυστυχώς, συνδέεται και με το θλιβερό γεγονός της προσβολής της πνευματικής περιουσίας του Δήμου Φιλιατών, με την απαξίωση και το πέταμα εκεί λογοτεχνικών βιβλίων της βιβλιοθήκης του. Γεγονός που προκαλεί τους κατοίκους του Δήμου και εκθέτει την εικόνα της Θεσπρωτίας που έχει γεννήσει πλήθος ανθρώπων του πνεύματος. Που προσβάλλει κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη, ο οποίος δικαιούται να μάθει ποιος ευθύνεται για αυτή την κατάσταση.» 

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box