Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Μάριος Κάτσης: Μετατροπή του ΕΦΚΑ σε ιδιωτικό μαγαζί

Μ.Κάτσης: Η μετατροπή του ΕΦΚΑ σε ιδιωτικό μαγαζί αποτελεί ευθεία επίθεση ενάντια στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί τον ΕΦΚΑ και βάζει νάρκη στο ασφαλιστικό σύστημα.

Αναφερόμενος, στην αρχή της ομιλίας του, στην ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τόνισε πως πρόκειται για: «Ένα σχέδιο νόμου στο οποίο καταπατώνται καταφανέστατα οι συνταγματικές επιταγές της αξιοκρατίας, της ισότητας και της διαφάνειας. Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί  ο διορισμός μετακλητών υπαλλήλων χωρίς διαγωνισμό, ο διορισμός γενικών διευθυντών και διευθυντών χωρίς διαγωνισμό και χωρίς τις εγγυήσεις του ΑΣΕΠ, από επιτροπή η οποία ελέγχεται αποκλειστικά από τον υπουργό Εργασίας; Αυτό είναι το επιτελικό κράτος των «αρίστων» που τάξατε προεκλογικά;»

Για να συνεχίσει απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «μετατρέπετε τον ΕΦΚΑ σε ιδιωτικό «μαγαζί». Πρόκειται για μια ευθεία επίθεση ενάντια σε έναν από τους πυλώνες του κοινωνικού Κράτους που είναι η δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Το πρώτο βήμα το κάνατε με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης που θέτει σε κίνδυνο τις μελλοντικές συντάξεις.»

Σχολιάζοντας τις κυριότερες διατάξεις του νομοσχεδίου, είπε χαρακτηριστικά: «Πώς πιστεύτε να ακούγεται στους στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, στη μεσαία τάξη, στους σκληρά εργαζόμενους πολίτες, που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια και τους καθηλωμένους μισθούς, το γεγονός ότι οι γενικοί διευθυντές και οι διευθυντές του ΕΦΚΑ, οι οποίοι θα επιλέγονται ουσιαστικά από τον Υπουργό και θα μπορούν να έρθουν και από τον ιδιωτικό τομέα, να παίρνουν μισθούς 8.000€ και παχυλά bonus;», για να υποστηρίξει για την κυβέρνηση ότι: «Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να βολέψει στο δημόσιο ακόμα περισσότερα «γαλάζια» παιδιά, καθώς για αυτούς θα παρακάμπτεται ο ΑΣΕΠ, ώστε να μπορούν να διορίζονται με λιγότερα προσόντα από όσα ισχύουν σήμερα! Ακολουθείται και εδώ το μοντέλο των μετακλητών και διοικητών που έχει διορίσει η ΝΔ, δηλαδή των «αρίστων χωρίς πτυχία»!».

Αναφερόμενος στις διατάξεις με τις οποίες μονιμοποιείται η διαδικασία απευθείας αναθέσεων, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις, τόνισε: «Η ΝΔ των 5 δις ευρώ απευθείας αναθέσεων με πρόσχημα την πανδημία, μετατρέπει πλέον την «εξαίρεση» της διαδικασίας αυτής σε κανόνα, προκειμένου ο εκάστοτε διορισμένος διοικητής να δίνει όσα θέλει, σε όποιον θέλει, χωρίς έλεγχο και διαφάνεια. Άλλο ένα πάρτυ δηλαδή, αυτή τη φορά με τους πολύτιμους πόρους του ασφαλιστικού συστήματος.» 

Στη συνέχεια, μίλησε για το μαζικό ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, που δρομολογείται μέσω του νομοσχεδίου, με την εταιρία ειδικού σκοπού που συστήνεται και τα 43 «golden boys» με μισθούς των 4.600 ευρώ που θα προσληφθούν για να κάνουν τους μεσίτες με την περιουσία του ελληνικού λαού. «Ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά έχει αναλάβει το ρόλο του μεσίτη των μεγάλων αρπακτικών funds και για να πετύχει τον στόχο του, δε δίστασε πριν μερικούς μήνες να ξεμπερδέψει με το Κτηματολόγιο, αφήνοντάς το ημιτελές, προκειμένου να επιταχύνει όπως-όπως την είσοδο των funds στην αγορά.», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Μάριος Κάτσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση, για να περάσει τις αλλαγές αυτές, έχει φροντίσει πρώτα να απαξιώσει τον ΕΦΚΑ, χωρίς προσλήψεις και τα απαραίτητα συστήματα μηχανοργάνωσης, να κατασυκοφαντήσει του υπαλλήλους του φορτώνοντάς τους όλες τις παθογένειες και τώρα έρχεται δήθεν να δώσει λύση, βαφτίζοντάς την «εκσυγχρονισμό». Για να υποστηρίξει ότι: «Αν το πρόβλημα ήταν η αποδοτικότητα των υπαρχόντων υπαλλήλων, τότε πως εξηγείται η κατάληξη σε φιάσκο της πολυδιαφημισμένης πρόσληψης ιδιωτών για να επιταχύνουν την απονομή εκκρεμών συντάξεων, που επί ΝΔ έχουν υπερτριπλασιάσει; Η κυβέρνηση είναι ανίκανη να ολοκληρώσει το εμβληματικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ, ύψους 5,7 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, για ψηφιοποίηση των συστημάτων και άμεση απονομή συντάξεων. Έργο που ξεκίνησε το 2018 και θα έπρεπε να λειτουργεί από τον Μάρτιο 2020. Στην ΝΔ του κ.  Μητσοτάκη όμως, αντί οι Υπουργοί να αποπέμπονται για αυτά, αποπέμπονται επειδή δεν κάνουν τα χατίρια στον κ. Φουρθιώτη, όπως συνέβη με τον κ. Βρούτση.»

Και συνοψίζοντας τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης, ως dealer ιδιωτικών συμφερόντων, μαζί με τις στρατιές των γαλάζιων «αρίστων», «κάνουν ρεσάλτο σε κάθε τι δημόσιο, μέσω της δημιουργίας ενός Κράτους ΙΧ που λυμαίνεται τα δημόσια ταμεία», αδιαφορώντας για τους πολίτες και τα προβλήματά τους, ολοκληρώνοντας με τη φράση: «Έχει φτάσει η ώρα, η κοινωνική πλειοψηφία να δώσει την απάντησή της με εκλογές, ώστε να επανέλθει στον τόπο μια προοδευτική κυβέρνηση. Για να βάλει τέλος στους εφιαλτικούς σχεδιασμούς του κ. Μητσοτάκη για τον ΕΦΚΑ, για να στηρίξει και να ενισχύσει τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, και για να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον».