Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Κορονοϊός – κίτρινη Θεσπρωτία: δεν συμμετέχουμε σε καλοκαιρινή επιθεώρηση

Στο κίτρινο η Θεσπρωτία με ελάχιστα νέα κρούσματα. Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 12.30 στις κόκκινες ΠΕ. Επιτρέπεται να είναι παστωμένοι στα ΜΜΕ το μεσημέρι αλλά απαγορεύεται να κυκλοφορήσει ένας μόνος του σε ερημικό δρόμο στις 1 το βράδυ. Τελικά όλα αυτά τα μέτρα που ανακοινώνονται κατά καιρούς έχουν κάποια αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού;

Όλα αυτά τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση έχουν ένα και μόνο στόχο. Να έχει ένα άλλοθι ότι δεν έκανε τίποτα στο υγειονομικό κομμάτι. Είναι γεγονός ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν επειδή άνοιξαν τα σύνορα με ανεξέλεγκτο τρόπο και με ελέγχους που ξεκινησαν αργά και μάλιστα δειγματοληπτικά. Λες και κάναμε δημοσκόπηση.

Όπως όλοι θυμόμαστε τα κρούσματα είχαν σχεδόν μηδενιστεί. Αν συνεχίζονταν αυτή η πορεία για 10-15 μέρες θα είμασταν στο μηδέν. Όμως ο τουρισμός έφερε νέους ιούς στην χώρα. Η κυβέρνηση για να μην χαλάσει την ψευδή εικόνα μιας τουριστικής περιόδου δεν έκανε ουσιαστικές κινήσεις παρά μόνο επικοινωνιακές, όπως το κλείσιμο ενός νησιού την ώρα που σε άλλο νησί (Μύκονος) γινόταν χαμός!

Και τώρα η κυβέρνηση συνεχίζει επικοινωνιακά να αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Γιατί είχε χρόνο 6 μήνες να κάνει πολλά στην υγεία. Αλλά τι βλέπουμε; Ελλείψεις προσωπικού. Ελλείψεις σε υποδομές. Φανφάρες για νέες ΜΕΘ χωρίς όμως ανάλογες προσλήψεις προσωπικού, συμβάσεις που λήγουν και δεν ανανεώνονται, απλήρωτο προσωπικό. Αλλά με τον Χαρδαλιά να κουνάει το δάκτυλο. Τα νοσοκομεία φτάνουν στα όρια τους πριν ακόμα φτάσει ο Νοέμβρης.

Και όλοι πλέον παραδέχονται ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει. Τα πραγματικά κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από ότι ανακοινώνονται. Και η κυβέρνηση δήθεν παίρνει μέτρα. Για να βγει στο τέλος να πει: Εμείς πήραμε μέτρα, εσείς είστε οι ανεύθυνοι πολίτες. Δεν θα το πουν καν όπως το είχε πει ο Πάγκαλος: Μαζί τα φάγαμε. Δεν θα πουν μαζί φταίξαμε. Θα πουν εσύ πολίτη, νέε, επαγγελματία, περιπτερά φταις.

Αυτός είναι ο λόγος που ανακοινώνονται τέτοια μέτρα που δεν αντέχουν στην λογική κριτική. Για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός μίλησε σε τηλεοπτικό μήνυμα για να μην πει τίποτα επί της ουσίας.

Ανακοίνωσε 2 μέτρα που θα μπορούσε να το κάνει ο Χαρδαλιάς. Δεν χρειαζόταν ολόκληρος πρωθυπουργός να κάνει ένα “διάγγελμα” για να μας πει ότι θα φοράμε μάσκες στις κόκκινες περιοχές, ούτε να υποβιβάζεται ένα “διάγγελμα”. Αλλά είναι το μέρος της επικοινωνίας. “Εμείς τα είπαμε”, “πήραμε μέτρα”, εγκαινιάσαμε ΜΕΘ (που δώρισε η Βουλή και θα πάρουμε προσωπικό από άλλες μονάδες για να τις στελεχώσουμε). Εσύ νέε που πας στην πλατεία φταις.

Να είμαστε δίκαιοι. Ο κορονοϊός είναι μια δύσκολη υπόθεση. Είναι ένας αόρατος εχθρός και τα όπλα είναι λίγα. Και η κυβέρνηση φρόντισε αυτά τα όπλα να τα εξουδετερώσει από την πρώτη στιγμή. Το είχαμε επισημάνει από τον Μάρτιο όταν όλοι πανηγύριζαν για την επιτυχία της κυβέρνησης. Είχαμε πει ότι η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της χάνει σε αξιοπιστία. Και ένα μεγάλο μέρος χάθηκε εκεί. Χωρίς αξιοπιστία δεν πείθεις. Και αν δεν πείσεις ο βούρδουλας απλά θυμώνει τον πολίτη. Που έχει εξαντληθεί, χρόνια τώρα. Διέλυσε την οικονομία για να μην υπάρχει ανεξέλεγκτη διάδοση του κορονοϊού και για να οργανώσει το σύστημα υγείας (όχι μόνο τις ειδικές μονάδες αλλά όλο το σύστημα έπρεπε να οργανωθεί, και η πρωτοβάθμια υγεία) και τελικά και ο κορονοϊός αυξάνεται ανεξέλεγκτα και στο σύστημα υγείας είναι έτοιμο να καταρρεύσει.

Η υπογραφή της σημερινής κατάστασης μπήκε ένα ρομαντικό σούρουπο στην Σαντορίνη.

Και για να μπορούν να ελέγχουν την πληροφορία, γιατί μόνο η επικοινωνία τους νοιάζει, τα έχει αναλάβει όλα πάνω του ο ΕΟΔΥ. Και επικρατεί το μπάχαλο. Κλείνουν πόλεις και περιφέρειες και ψάχνεις να δεις τι κρούσματα είχαν και βλέπεις: 1, 2, 0….

Άλλες φορές χρεώνουν σε περιοχές, όπως στην Θεσπρωτία, κρούσματα που βρέθηκαν σε ανθρώπους που δεν μένουν στον νομό. Δεν είναι τυχαίο που ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης έχει καταφερθεί πολλές εναντίον του ΕΟΔΥ. Ούτε που ο αντιπεριφερειάρχης κ. Πιτούλης μιλάει για Λουδοβίκους. Και Αντουανέτες θα πρόσθετα εγώ.

Θυμάστε και το μπάχαλο με το πόσα κρούσματα είχαμε κάποια στιγμή στην Θεσπρωτία που είχε αλλάξει ο χάρτης μετά από διαμαρτυρίες.

Εν κατακλείδι: Επειδή δεν συμμετέχουμε σε μία καλοκαιρινή επιθεώρηση, όπου πράγματι όλα αυτά θα ήταν πετυχημένα σκετς, αλλά είμαστε εν μέσω μιας απόλυτα σοβαρής κατάστασης σε όλα τα επίπεδα, υγειονομικά, οικονομικά, εθνικά ας μην αρκεστούμε στην επικοινωνιακή επιτυχία της κυβέρνησης. Αλλά να απαιτήσουμε την ουσιαστική επιτυχία.

Φώτης Μαραζόπουλος