Κομοτηνή: Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Χρήστος Μέτιος

Κομοτηνή: Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Χρήστος Μέτιος

Στην σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή των περιφερειαρχών της χώρας συμμετείχε και ο περιφερειάρχης Αν.Μ.Θράκης, ο κ. Χρήστος Μέτιος.

«Το πρώτο θετικό είναι το γεγονός ότι είδαμε τον κο Μητσοτάκη δύο φορές, η πρώτη πριν τις βουλευτικές εκλογές, όταν έγινε η πρώτη σύσκεψη κι είχε αναφέρει εκεί ότι αν εκλεγεί Πρωθυπουργός, όπως και έγινε, τακτικά θα συζητούμε θέματα τα οποία απασχολούν τις Περιφέρειες, την Περιφερειακή Ανάπτυξη, σοβαρά ζητήματα γιατί οι περιφέρειες παίζουν και θα παίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη. Πράγμα το οποίο έκανε τρεις μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας σ΄ αυτή τη νέα θητεία. Συνεπώς, είναι το πρώτο που χαιρετίζω και το θεωρώ σημαντικό.» δηλώνει ο κος Μέτιος σημειώνοντας πως η συζήτηση που έγινε ήταν πραγματικά σοβαρή, διήρκεσε αρκετή ώρα και συζητήθηκε μεγάλη γκάμα θεμάτων.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Περιφερειάρχη στην ΕΡΤ Κομοτηνής το ΕΣΠΑ, οι απορροφήσεις, τα προβλήματα που δημιουργούνται για μια σειρά από λόγους τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου. «Το ΕΣΠΑ το διαχειρίζονται οι Περιφέρειες ,αλλά δεν το απορροφούν όλο το ΕΣΠΑ οι Περιφέρειες γιατί εντάσσονται έργα δήμων, εντάσσονται έργα δημοσίων επιχειρήσεων , όπως η ΔΕΠΑ και το Φυσικό Αέριο, που είναι ένα κορυφαίο έργο για την δική μας την Περιφέρεια. Εντάχθηκε το έργο, ανέλαβε να εκτελέσει η θυγατρική της εταιρεία την υλοποίηση του και υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις, συνεπώς θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες από την πλευρά της επιχείρησης, που είναι μια κρατική επιχείρηση» δηλώνει εξηγώντας με αυτό το παράδειγμα τα προβλήματα που δημιουργούνται με τις απορροφήσεις.

Όπως τόνισε ο κος Μέτιος «το βασικότερο όλων δυστυχώς για άλλη μια φορά είναι οι διαδικασίες και η γραφειοκρατία που έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Ειδικά για τους διαγωνισμούς . Είμαι υπέρ των ηλεκτρονικών διαγωνισμών και δεν νομίζω να τεθεί θέμα ηλεκτρονικών διαγωνισμών, αλλά έχει αυξηθεί κατακόρυφα η γραφειοκρατία μετά τη θέσπιση αυτού του Νόμου. Απαιτούνται 7-8 μήνες στην καλύτερη περίπτωση κι αυτό αν δεν υπάρξουν ενστάσεις για να προχωρήσει η διαδικασία για ένα έργο. Είτε είναι μικρό, είτε είναι μεγάλο είναι ίδιες οι διαδικασίες . Ύστερα υπάρχει θέμα με τις επιτροπές, οι Μηχανικοί δεν μπορούν να συμμετέχουν σε δεύτερη επιτροπή, αν δεν περάσει ένα τρίμηνο. Υπάρχουν θέματα τα οποία μπορούν σίγουρα να λυθούν, τα οποία καταγράφτηκαν, έγινε μια συζήτηση σε βάθος και είμαι ικανοποιημένος από το επίπεδο της συζήτησης από το βάθος και την εμβάθυνση που έγινε στα θέματα αυτά.»
Το δεύτερος σκέλος της συζήτησης, όπως δήλωσε ο κος Μέτιος, «αφορούσε θέματα του Υπουργείου Εσωτερικών, το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο για την Αυτοδιοίκηση, όπου κι εκεί υπήρξαν προτάσεις για την Αποκεντρωμένη, την μεταφορά Αρμοδιοτήτων από το Κράτος προς την Περιφέρεια και πώς αυτά θα προχωρήσουν και σαφώς ο νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση γιατί θα καταργηθεί η Απλή Αναλογική που είχαμε και δημιούργησε όλα αυτά τα προβλήματα το τελευταίο διάστημα.»
Έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού
Από την συζήτηση των περιφερειαρχών με τον Πρωθυπουργό δεν έλειψε και το θέμα της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, κυρίως μηχανικοί, κτηνίατροι κ.α. «Είναι τόσες οι ασθένειες εδώ στην περιοχή μας, το έθεσα κι εγώ, το έθεσαν και οι άλλοι περιφερειάρχες» δηλώνει ο κος Μέτιος τονίζοντας πως «έγινε μια πολύ καλή συζήτηση η οποία διήρκεσε και αρκετές ώρες». Παράλληλα, δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίηση του γι αυτά που συζητήθηκαν. «Το σημαντικό θα είναι να παρθούν οι αποφάσεις αυτές, να γίνουν οι αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις και να συζητηθούν, αυτό το περιμένουμε» τόνισε. Τέλος, σε αναφορά του στον Πρωθυπουργό σημείωσε : «Με τον Πρωθυπουργό γνωριζόμαστε καλά. Γνωρίζει τα θέματα της Περιφέρειας μας. Έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται γι αυτά. Δεν περίμενα αυτή τη συνάντηση για να αισιοδοξώ για τα δικά μας θέματα, αισιοδοξώ γενικότερα. Πιστεύω ότι θα γίνουν σημαντικά βήματα.» Βήματα που όπως προείπε ο Περιφερειάρχης θα έχουν στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης προς όφελος της καθημερινότητας του ίδιου του πολίτη.
Φώτο: Ο περιφερειάρχης κος Χρήστος Μέτιος ρεπορτάζ –κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Πηγή ert.gr
Author:

Μαρία Νικολάου
Αρέσει σε %d bloggers: