- Καμία συγχώνευση τμημάτων στα σχολεία.
- Να μην εφαρμοστεί ο αντιεκπαιδευτικός νόμος.
Η κυβέρνηση υλοποιώντας τον αντί εκπαιδευτικό νόμο προχωρεί σε όλη την Ελλάδα σε συγχωνεύσεις τμημάτων και κατάργηση θέσεων εκπαιδευτικών.
Στοιβάζει σαν “σαρδέλες” τα παιδιά σε 27άρια και 28άρια τμήματα, την στιγμή που όλοι οι ειδικοί μιλάνε για έξαρση της πανδημίας ιδιαίτερα στη νεολαία βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών μέσα στα τμήματα.
Ταυτόχρονα αγνοεί τα τεράστια μορφωτικά και εκπαιδευτικά κενά που έχουν δημιουργηθεί στα παιδιά λόγω της τηλεκπαίδευσης και της μη ομαλής λειτουργίας των σχολείων την περίοδο της πανδημίας, κατάσταση που θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο με τις πολυμελείς από μαθητές τάξεις καθώς αυτό θα δυσχεραίνει την εκπαιδευτική διαδικασία.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξοικονομήσει προσωπικό με μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων σε όλη την Ελλάδα αντί να κάνει προσλήψεις.
Στο Νομό Θεσπρωτίας σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας είναι η συγχώνευση τμημάτων σχολείων της Θεσπρωτίας, τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.(13 τμήματα στην 2οβάθμια)
Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία τμημάτων άνω των 25 μαθητών, και την απώλεια θέσεων εκπαιδευτικών.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της υλοποίησης δια πυρός και σιδήρου του αντί εκπαιδευτικού νόμου που ψήφισε κατακαλόκαιρο η κυβέρνηση δίνοντας συνέχεια σε όσα νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Γαβρόγλου κ.α.).
Ο νόμος 4547/18 του κ. Γαβρόγλου για την δήθεν αυτό αξιολόγηση της σχολικής μονάδας είναι αυτός που εφαρμόζεται σήμερα, με προσθήκες, από την κ. Κεραμέως.
Εξ άλλου, το 2015, η έκθεση της Κομισιόν για την εκπαίδευση στην Ελλάδα έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί με νόμο της «προωθεί τις κατευθύνσεις της μεγαλύτερης αυτονομίας και των διαδικασιών εσωτερικής-εξωτερικής αξιολόγησης σχολείων και εκπαιδευτικών».
Επίσης όλες οι κυβερνήσεις θεωρώντας την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών (σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια, λιγότεροι μαθητές στις τάξεις, μόνιμοι διορισμοί κ.ά.) κόστος διαχρονικά έχουν μειώσει κατά 1,8 δισ. ευρώ τις δαπάνες για την παιδεία τα τελευταία 11 χρόνια.
Την ίδια στιγμή όμως διοχετεύονται δισεκατομμύρια για εξοπλιστικά προγράμματα για τις ανάγκες της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ.
Έτσι κτίζεται το νέο σχολείο της «αγοράς», που έχει την υπογραφή του ΟΟΣΑ, της ΕΕ και του ΣΕΒ και διαχρονικά προωθείται απο τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
Ένα σχολείο δήθεν αυτόνομο, αλλά στην ουσία περισσότερο εξαρτημένο από τις τσέπες των γονιών και δεσμευμένο στις συνολικές κοινωνικές ανισότητες.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αντί να ασχολείται με τα σοβαρά προβλήματα στην παιδεία δείχνει επίδειξη πυγμής, με τις αλλεπάλληλες αγωγές επιβεβαιώνοντας ότι στόχο έχει να δώσει ένα νέο χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας με βάση τον αντιεκπαιδευτικό νόμο.
Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές έχουν κάθε λόγο να αγωνίζονται ενάντια σ΄ένα νόμο που είναι άδικος, ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών τους!
Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Με τον αγώνα τους μπορούν να το επιβάλλουν.
Απαιτούμε:
- Να μην κλείσει ούτε 1 τμήμα! Έγκριση όλων των τμημάτων με βάση τις ανάγκες των μαθητών.
- 15 μαθητές ανά τάξη.
- Προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων. Να καλυφθούν όλα τα κενά.
- Να μην εφαρμοστεί ο αντιεκπαιδευτικός νόμος.