Κιβωτός του Κόσμου. Πάτερ Αντώνιος: Ονειρεύομαι μια κοινωνία σαν αυτή των παιδιών
Με την ευκαιρία του βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη που δόθηκε στον Πάτερ Αντώνιο ας θυμηθούμε την συνέντευξη που είχε δώσει στο περιοδικό Step.
Κιβωτός του Κόσμου. Πάτερ Αντώνιος: Ονειρεύομαι μια κοινωνία σαν αυτή των παιδιών
Το περιοδικό Step στο τεύχος Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2017 φιλοξένησε την συνέντευξη που μας παραχώρησε ο πάτερ Αντώνιος για την Κιβωτό του Κόσμου. Η συνέντευξη αναδημοσιεύεται στο periodikostep.gr και στο τέλος της μπορείτε να ακούσετε όλη την συνέντευξη καθώς λόγω χώρου δεν δημοσιεύθηκε ολόκληρη.
Τι είναι η κιβωτός του κόσμου; Ο σύγχρονος Νώε τι έχει στην κιβωτό του;
Η κιβωτός του κόσμου είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται πάνω στη μέριμνα του παιδιού που βρίσκεται σε ανάγκη και κίνδυνο αλλά και πάνω στη μέριμνα της μονογονεϊκής οικογένειας, κυρίως της μητέρας της άγαμης, της μάνας που είναι σε μικρή ηλικία, της μητέρας που δεν έχει υποστηρικτικό περιβάλλον. Εμείς αυτό που στοχεύουμε σε αυτές τις μάνες είναι να τις βοηθήσουμε να σταθούν στα δικά τους πόδια προσφέροντας τους καταρχάς στέγη. Αυτή την στιγμή η κιβωτός στηρίζει πάνω από 100μικρο διαμερίσματα που μας τα έχουν παραχωρήσει και εμείς με την σειρά μας τα δίνουμε σε μονογονεϊκές οικογένειες κυρίως μητέρες κακοποιημένες αφού πρώτα τις εντάξουμε στο δικό μας πρόγραμμα. Έχει δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη που είναι πολύ βασικό να λύσει κάποια δικά της προβλήματα για να μπορεί και το παιδί της να το βοηθήσει σωστά, έχει δωρεάν νομική υποστήριξη, έχει δωρεάν υποστήριξη από τους κοινωνικούς λειτουργούς που θα της μάθουν τα δικαιώματα της για να βάλει τη ζωή της σε τάξη, και επιτέλους θα της μάθουν πως δεν έχει μόνο ένας την ευθύνη αλλά έχεις και εσύ την ευθύνη για την αποτυχία που είχες και θα πρέπει δουλέψεις θα πρέπει να σταθείς στα πόδια σου να ανοίξεις τα μάτια σου και να δουλέψεις για τον εαυτό σου μαζί μας. Με λίγα λόγια δεν προσφέρουμε μία ελεημοσύνη αλλά έχουμε καταρτίσει ένα πρόγραμμά που λέμε σε αυτό τον άνθρωπο που έχει ανάγκη μπες μέσα σε αυτό και με την δική σου αξιοπρέπειά θα καταφέρεις να παράξεις αυτό που έχεις ανάγκη.
Ήθελα να σας ρωτήσω πως επιλέξατε την Ήπειρο για μία από τις δομές σας;
Ο λόγος ήταν και το φυσικό κάλλος της περιοχής που είναι μοναδικό αλλά και να ζωντανέψουμε εκεί τον τόπο που είναι πολύ μεγάλο κρίμα που έχει ερημώσει, και πετύχαμε και τα δύο θα μπορούσα να πω . Γιατί στην Πωγωνιανή Ηπείρου, που είμαστε 800 μέτρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, ανοίξαμε τρία σχολεία στο χωριό, στο δημοτικό έχουμε 31 παιδιά, όταν για πολλά χρόνια ήταν κλειστό. Έκαναν παρέλαση μετά από 30 χρόνια. Στήσαμε το αγρόκτημα μας όπου έχουμε κοπάδια από πρόβατα, κατσίκες, άλογα, αγελαδίτσες έχουμε πάπιες, χήνες, γαλοπούλες… Όλα αυτά βοηθούν θεραπευτικά τα παιδιά μας. Να μπορέσουν να συγχωρέσουν και να βγάλουν μέσα από την ψυχή τους την πίκρα, τον θυμό.
Είναι λοιπόν μια οργανωμένη κοινωνία….
Ναι, μάλιστα στην Ήπειρο έχουμε ένα σύγχρονο τυροκομείο και μελισσοκομείο έχουμε τα μελίσσια μας βγάλαμε πολύ καλή παραγωγή φέτος.
Τα οποία πως διοχετεύονται;
Τα χρησιμοποιούμε για δική μας κατανάλωση αρχικά και ότι απομένει το δίνουμε ως φιλότιμο σε όλους τους ανθρώπους που έρχονται
να μας προσφέρουν κάτι. Τα παιδιά θέλω να σας πω ότι παίρνουν την πιστοποίηση τους ως τυροκόμοι και μελισσοκόμοι. Επίσης και γεωργοί γιατί εμείς έχουμε μια έκταση την οποία την έχουμε χωρίσει και δώσαμε χωραφάκια στο καθένα παιδί όπου καλλιεργεί εκεί πέρα με την βοήθεια του γεωπόνου τα δικά του προϊόντα.
Αυτά είναι λιγάκι πρωτοποριακά για την χώρα μας
Ναι, ναι!! Όλο αυτό που κάνουμε με τα χωραφάκια είναι και το κίνητρο για να μπορεί αύριο μεθαύριο να κάνει την οικογένεια του σε αυτά τα χωριά που έχουν ερημώσει. Και ήδη αυτό γίνεται.
Πόσα χρόνια λειτουργεί η κιβωτός;
Είμαστε 19 χρόνια μαζί.
Ας πάμε λοιπόν λίγο στην αρχή. Δεν αρκεστήκατε στα καθήκοντα ενός απλού ιερέα, μπήκατε στην ουσία του Χριστιανισμού, γιατί αυτό είναι ο χριστιανισμός η προσφορά και η αγάπη ή κάνω λάθος;
Σωστά. Να σας πω. Δεν υπήρχε σχέδιο δεν μπορούσα να φανταστώ πως θα εξελιχθεί αυτό το ρίσκο μου και το ενδιαφέρον μου, να ανοιχθώ έξω από την εκκλησία και να θεωρήσω ότι η εκκλησία δεν είναι το οικοδόμημα και οι τοίχοι που περιορίζουν ένα συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων αλλά εκκλησία είναι όπου βρίσκεται ο απλός κόσμος, που πολλές φορές κινδυνεύει που πολλές φορές είναι στο περιθώριο ή είναι στις χαραμάδες της Αθήνας που πολλές φορές περνάνε από πάνω άλλοι και δεν μπορούν να υποψιαστούν ότι υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε αυτές τις καταστάσεις. Θεώρησα ότι ποίμνιο μου δεν ήταν μόνο όσοι είναι μέσα στην εκκλησία αλλά κυρίως αυτοί που είναι έξω και είναι σε άγνοια ή σε κίνδυνο. Οπότε ένας τρόπος υπήρχε, να βρεθώ εγώ ανάμεσα τους. Και μάλιστα σε μια περιοχή αρκετά επικίνδυνη. Πήρα το ρίσκο και μετά από τόσα χρόνια κατάλαβα ότι τα παιδιά είχαν ανάγκη κάποιος να τους αποδεχθεί. Να μην τους φορέσει το ταμπελάκι του ενός ή του άλλου χαρακτηρισμού.
Προβληματίστηκα στο πως θα προσεγγίσω αυτά τα παιδιά. Που δεν πήγαιναν σχολείο που είχαν αναπτύξει παραβατική συμπεριφορά. Και τους είχαν κολλήσει το ταμπελάκι από παιδική ηλικία οπότε στην ουσία τους είχαν ήδη καταδικάσει. Και σκέφτηκα να δημιουργήσω ομάδες μπάσκετ και αυτό είχε μεγάλη επιτυχία. Όχι κατηχητικά, αλλά μιλήσαμε για τον Θεό μέσω ενός άλλου τρόπου επικοινωνίας, το μπάσκετ. Αφού πήραμε πρωταθλήματα, αφού τα καταφέραμε εκεί, δεν θα μπορούσαμε να τελειώσουμε ένα δημοτικό, ένα γυμνάσιο; Και σιγά σιγά όλα αυτά τα παιδιά πέρασαν μέσα στην εκπαίδευση, στην εργασία, καταφέραμε με την χάρη του Θεού να γλιτώσουμε μια γενιά μελλοντική παραβατική.
Έτσι ξεκινήσαμε. Μετά βάλαμε το φαγητό, μετά υπήρχε η ανάγκη κάποια παιδιά να έχουν κάπου να μείνουν, μετά έξω από τις πόρτες μας ήρθαν τα προσφυγάκια…
Μια και αναφέρατε τα προσφυγάκια. Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα στην χώρα μας είναι οι πρόσφυγες. Ποια πρέπει να είναι η στάση μας απέναντι σε αυτές τις ψυχές;
Θα σας πάω στο παράρτημα μας στην Χίο. Εκεί σε ένα έρημο χωριό είναι 35 σπιτάκια που τα έχουμε ανακαινίσει και είναι ένα πολύ ωραίο περιβάλλον, ένα θεραπευτήριο ψυχών. Εκεί φιλοξενούμε παιδιά, ελληνόπουλα, από όλο το Αιγαίο. Αλλά το τελευταίο διάστημα με τις προσφυγικές ροές, μιας και ήμασταν και το μοναδικό κέντρο παιδικής προστασίας αποφασίσαμε να ανοίξουμε την πόρτα του χωριού μας και να δεχθούμε προσφυγόπουλα. Πρώτα κάναμε οικογενειακό συμβούλιο, είπα στα παιδιά ότι αυτά κατοικούν εκεί… τι λέτε για αυτά που συμβαίνουν έξω από την πόρτα μας; Να φιλοξενήσουμε τα μικρά παιδιά; τα ρώτησα. Τα παιδιά ψήφισαν και αποφάσισαν ότι είναι υποχρέωση μας ως χριστιανοί να ανοίξουμε την πόρτα μας γνωρίζοντας ότι θα δυσκολευτούν και θα χάσουν την βολή τους. Το κάναμε. Και τώρα στο χωριό μας συμβιώνει η κοινότητα των προσφύγων της ζωής, τα ελληνόπουλα που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους για διάφορους λόγους και οι πρόσφυγες του πολέμου που ξεριζώθηκαν και αυτοί από τα σπίτια τους.
Πάνω από 250 τέτοια παιδιά πέρασαν από το χωριό μας. Το σημαντικό λοιπόν είναι αυτή η αρμονική συμβίωση και είναι ένα ωραίο παράδειγμα που θα έπρεπε ίσως και άλλοι να το δουν αυτό.
Τα παιδιά όταν έφευγαν για να πάνε στην Γερμανία, την Αυστρία, όπου τέλος πάντων τα περίμεναν…. να δείτε τον αποχωρισμό. Να δείτε κλάμα, αγκαλιές… είχαν δεθεί τα ελληνόπουλα με τα προσφυγόπουλα.
Ποια κοινωνία ονειρεύεστε;
Είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που σας περιέγραψα. Μια κοινωνία σαν αυτή των παιδιών, όπου σε αυτήν την κοινωνία δεν έχουν τα κόμπλεξ και τις αγκυλώσεις των μεγάλων, δεν κρατάνε κακία, μίσος. Μπορεί να είναι από διαφορετικές χώρες, διαφορετικές παραδόσεις, διαφορετικές θρησκείες… αλλά ο ένας ήξερε τον άλλον με το όνομα του. Και του Γιανάρ λείπει η μάνα, όπως και του Δημήτρη λείπει η μάνα. Και σεβασμός. Μια κοινωνία αλληλοσεβασμού, ότι εγώ σέβομαι την παράδοση σου. Εμείς κάναμε διπλό φαγητό για κάποια παιδιά που ήταν μουσουλμάνοι σεβόμενοι την παράδοση τους.
Αυτά τα παιδιά μέχρι να φτάσουν εδώ τα είχαν εκμεταλλευτεί. Και δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι εδώ βρήκαν την άδολη αγάπη. Αυτά τα παιδιά θα είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές για την χώρα μας, για την εκκλησία μας.
Είστε αισιόδοξος ότι αυτή η άδολη αγάπη θα υπάρχει στην πλειοψηφία των ανθρώπων;
Είναι και θέμα παιδείας. Θα πρέπει να το καλλιεργήσουμε αυτό. Και να μην φοβόμαστε. Γιατί αυτό είναι πολιτισμός, να μην φοβάμαι, δεν έχω αμφιβολίες για τον πολιτισμό μου και την αλήθεια μου. Τι θα κάνει αυτός άμα τον βοηθήσω, θα μου αλλάξει την πίστη μου; Ο ρατσισμός για μένα είναι άγνοια. Είναι θέμα καλλιέργειας και γνώσης η οποία δεν υπάρχει. Και γι΄ αυτό φτάνουμε στο άλλο άκρο.
Πόσα άτομα δουλεύουν στις δομές σας;
Στην Ήπειρο είναι 25 άτομα. Όλα τα κέντρα μας είναι 24ωρης βάσης και χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό.
Πως στηρίζεται οικονομικά η Κιβωτός;
100% από δωρεές, δεν έχουμε πάρει ποτέ κρατικό χρήμα. Εμείς στηριζόμαστε στον κόσμο, οι ανάγκες μας είναι πολύπλευρες και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει η βοήθεια του κόσμου.
Και ας κλείσουμε με μια ευχή για το νέο έτος
Εύχομαι να βλέπουμε τον άλλον ως χαρά μας και ευτυχία μας και να μην περιμένουμε να αλλάξουμε τους άλλους αλλά να αλλάξουμε τον εαυτό μας. Αν συμβεί αυτό τότε εκατοντάδες γύρω μας θα πάρουν από το παράδειγμα μας και θα αλλάξουν. Και έτσι θα αλλάξει η κοινωνία.
ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΩΓΩΓΙΑΝΗ
Η Κιβωτός του Κόσμου Ηπείρου λειτουργεί από τα τέλη του 2013 στην ορεινή και ακριτική Πωγωνιανή. Εξήντα χαρούμενες φωνούλες απαρτίζουν την μεγάλη οικογένεια του πατέρα Αντωνίου και δίνουν ζωή στην γωνιά αυτή της Ελλάδας που σιγά σιγά ερημώνει.
Στην Κιβωτό του Κόσμου Ηπείρου λειτουργεί και το Γεωργικό σχολείο με στόχο την εκπαίδευση παιδιών και νέων σε επαγγέλματα του πρωτογενή τομέα. Στο γεωργικό μας σχολείο τα παιδιά λαμβάνουν γνώσεις και αποκτούν δεξιότητες στα εργαστήρια μας. Συγκεκριμένα εκπαιδεύονται στην παραγωγή λευκών και κίτρινων τυριών στο Τυροκομείο μας, στην παραγωγή μελιού και κηραλοιφών στο μελισσοκομείο μας, στην καλλιέργεια των κήπων στο Θερμοκήπιο μας, στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών στον βοτανικό μας κήπο, με την παρασκευή μαρμελάδων, γλυκών του κουταλιού και παραδοσιακών προϊόντων στο Εργαστήριο Παρασκευής Παραδοσιακών Προϊόντων. Επιπλέον, ασχολούνται με την φροντίδα των ζώων της φάρμας μας. Μέσω αυτής της διαδικασίας έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις ικανότητες και τις δεξιότητες τους, να γίνονται υπεύθυνα και να επιμορφώνονται καθημερινά σε τομείς που θα βοηθήσουν τα ίδια και τον τόπο τους μελλοντικά. Έπειτα από την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης τους με την παράδοση θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουν και την αντίστοιχη πιστοποίηση από την Γεωργική Σχολή της Κιβωτού του Κόσμου, έχοντας ένα σημαντικό εφόδιο για την μελλοντική τους επαγγελματική αποκατάσταση.
Οι ανάγκες μας:
Οφείλουμε ένα πολύ μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους τους ανθρώπους που στέκονται πολύτιμοι αρωγοί σε όλη αυτή τη δύσκολη προσπάθεια και που στηρίζουν με κάθε τρόπο το έργο μας. Το εγχείρημα μας είναι αρκετά δύσκολο και δαπανηρό και χρειάζεται πολλή υπομονή και επιμονή, αλλά και το όραμα για την επιτυχή εξέλιξη των παιδιών μας είναι τεράστιο. Για τον λόγο αυτό η βοήθεια και η υποστήριξη όλων θα συμβάλει στη συνέχιση του δύσκολου έργου μας και στην εύρυθμη λειτουργία του Σπιτιού μας.
Θα ήταν ιδιαίτερα σημαντική για εμάς η παροχή οικονομικής βοήθειας για την κάλυψη των εξής αναγκών:
- Λειτουργικά έξοδα (για την κάλυψη λογαριασμών ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ)
- Μισθοδοσίες Προσωπικού
- Κάλυψη για τις μεταφορές των παιδιών
- Οικονομική στήριξη για πετρέλαιο θέρμανσης
- Οικονομική στήριξη για την λειτουργία του Τυροκομείου, του Μελισσοκομείου και του Θερμοκηπίου
- Βοήθεια στην κάλυψη των υλικών αναγκών των παιδιών μας
Σας καλούμε όλους να μας επισκεφθείτε και να γνωρίσετε από κοντά τα παιδιά μας, τη φάρμα μας, τα εργαστήρια του Γεωργικού σχολείου και το φιλόξενο Σπίτι μας!
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2657031005-6 – email: kivotospogoniani@gmail.com
Καθημερινά: 09:00-17:00, Σαββατοκύριακα: 10.00-15.00
Κοινωνική Υπηρεσία Ιωαννίνων: 2651034117(Λειτουργεί κάθε Παρασκευή 09.00-17.00)
Αικατερίνη Μαρτίνη
Κοινωνική Υπηρεσία
Κιβωτός του Κόσμου-Ηπείρου
Προσφορές Αγάπης
Τραπεζικοί Λογαριασμοί:
EUROBANK: 0026 0178 870100 872073/IBAN: GR3702 60 178 0000 8701 0087 2073 SWIFT/BIC:EFGBGRAA ( ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ)
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5023-032595-870/ ΙΒΑΝ: GR38 0172 0230 0050 2303 2595 870
TΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: 3030005163300-5
Αριθμοί τηλεβοήθειας
Ενισχύστε το σκοπό μας καλώντας στο 901 11 170 170 (3,67€/κλήση, εντός δικτύου ΟΤΕ) ή από σταθερό και κινητό τηλέφωνο στο 19828 (χρέωση 2,48 €/κλήση και sms).
ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.