ΚΕΑ, επίδομα παιδιού, ενοικίου και αναπηρικά περνούν από «κόσκινο» – Ελέγχονται όλοι οι δικαιούχοι

Στον έλεγχο όλων των δικαιούχων των επιδομάτων προχωράει το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με την συνέντευξη στο Dikaiologitika News της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου.

Όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός, σχεδιάζεται η δημιουργία του ενιαίου μητρώου δικαιούχων για καλύτερη διασταύρωση των στοιχείων και τη δικαιότερη και πιο αποτελεσματική κατανομή των επιδομάτων.

Με το Μητρώο αυτό θα καταγράφεται κάθε δικαιούχος ποιο ή ποια επιδόματα λαμβάνει και αν δικαιούται όλα αυτά τα επιδόματα εφόσον παίρνει πάνω από ένα επίδομα. Στο πλαίσιο αυτό, όπως εκτιμάει το υπουργείο Εργασίας, θα γίνει αναπροσαρμογή των δικαιούχων ώστε να δίνονται σε στοχευμένες ομάδες.

Έτσι, το Ενιαίο μητρώο συνταξιούχων θα αφορά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που σήμερα είναι Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το επίδομα παιδιού, το επίδομα ενοικίου, το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε γέννα και τα αναπηρικά διατροφικά επιδόματα.

Αναλυτικότερα: 

  • ΚΕΑ ή αλλιώς Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Θα υπάρξει ενίσχυση του προϋπολογισμού για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αλλά και καλύτερη στοχοθέτηση – κατανομή των επιδομάτων.Θα δοθεί από το 2020 σε περισσότερους δικαιούχους καθώς θα αυξηθεί το ποσό από 760 εκατ. ευρώ που διατίθενται σήμερα σε 1 δισ. ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης είναι το 0,5% του ΑΕΠ να διατίθεται για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Ωστόσο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα συνδυαστεί και με πρωτοβουλίες για εργασία. Ειδικότερα θα συνδυαστεί με οικονομικές πρωτοβουλίες, όπως η χορήγηση μικρών δανείων.

  • Επιδότηση ενοικίου: Θα καταβάλλεται κανονικά η επιδότηση ενοικίου για τα νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους. Το προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου σήμερα έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ απευθύνεται σε 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους.

  • Επίδομα γέννας: Επίδομα γέννας ύψους 2.000 ευρώ θα δοθεί από την 1.1.2020 σε όλους με εξαίρεση όσους έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν και μια σειρά μέτρων για την βοήθεια των νέων γονιών αλλά και την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος.

  • Επίδομα παιδιού : Θα συνεχιστεί η καταβολή του σε όλους τους δικαιούχους ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και το οικογενειακό εισόδημα.

  • Επιδόματα αναπηρίας: Μέχρι τέλος του χρόνου προωθείται η καθολική εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος, που εφαρμόζεται σήμερα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα, για την ηλεκτρονική καταγραφή των δικαιούχων επιδομάτων αναπηρίας μέχρι τέλος του έτους.
Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box
Αρέσει σε %d bloggers: