Κατρούγκαλος για Πρέσπες: Η ΝΔ συνεχίζει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα

Για διαστρέβλωση της πραγματικότητας σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών και μικροκομματική εκμετάλλευση κάνει λόγο, με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις της εκπροσώπου τύπου της ΝΔ περί μη αναγνώρισης της Κίνας ελληνικών προϊόντων που φέρουν τον όρο «μακεδονικό».

«Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι η εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να είναι αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης» τονίζει η ανακοίνωση προσθέτοντας ότι η ΝΔ «συνεχίζει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, με πρόσφατο κρούσμα την πολιτική αναγνώρισης σημάτων της κινεζικής κυβέρνησης».

Επισημαίνει δε ότι «όπως γνωρίζει πολύ καλά, ασχέτως με τη Συμφωνία και τουλάχιστον από το 2010 και εντεύθεν, βάσει του άρθρου 10 του ισχύοντος κινεζικού νόμου περί εμπορικών σημάτων, απορρίπτονται αιτήσεις καταχώρησης εμπορικών σημάτων, ανεξαρτήτως χώρας συμφερόντων των εταιρειών, όταν περιέχουν τον όρο «Macedonia», «Macedoine» ή παράγωγα». 

Το γραφείο Τύπου του Γ. Κατρούγκαλου διευκρινίζει επίσης ότι «η Ελλάδα έχει προβεί ήδη σε σχετικά διαβήματα προς το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας για αναθεώρηση της συναφούς απόφασης του κινεζικού Γραφείου Εμπορικών Σημάτων ενόψει των νέων προβλέψεων της Συμφωνίας». Υπογραμμίζει δε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών και η διαδικασία αναγνώρισης της γειτονικής χώρας ως Βόρεια Μακεδονία από την Κίνα, δίνει νέες δυνατότητες στη χώρα μας να ανατρέψει αυτήν την άκρως προβληματική πρακτική στο πλαίσιο σχετικών διαβουλεύσεων». 

Παράλληλα επισημαίνει ότι «η διαστρέβλωση συνοδεύεται από αιδήμονα σιωπή όταν υπάρχουν θετικές ειδήσεις που πράγματι σχετίζονται με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως συνέβη τώρα με την αναγνώριση από τη Ρωσία της γειτονικής μας χώρας ως Βόρεια Μακεδονία». Υπενθυμίζει ότι «επί των ημερών της, ήταν μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε τη χώρα με τη συνταγματική της ονομασία» και θέτει το ερώτημα «αν η αξιωματική αντιπολίτευση χαιρετίζει αυτήν την εξέλιξη». 

Τέλος, ενημερώνει ότι «όπως είχαμε αναγγείλει και παρά τις περί αντιθέτου αιτιάσεις που αναπαρήγαγε με συνεχείς δημοσιεύσεις το γραφείο Τύπου της ΝΔ, σήμερα συζητήθηκε και το βράδυ ψηφίζεται στη Βουλή η τροπολογία που επιτρέπει τη συμμετοχή των Ελλήνων του Ηνωμένου Βασιλείου στις Ευρωεκλογές». 

Οι ευρωεκλογές είναι ένα σταυροδρόμι για μια Ευρώπη καλύτερη, πιο δημοκρατική, πιο κοινωνική και πιο αλληλέγγυα

Ως ένα σταυροδρόμι, ίσως η τελευταία ευκαιρία, για μια Ευρώπη καλύτερη, πιο δημοκρατική, πιο κοινωνική και πιο αλληλέγγυα» χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στον χαιρετισμό που απηύθυνε, σήμερα το απόγευμα, στην εκδήλωση με θέμα «Το Μέλλον της Ευρώπης – Αναστοχασμός για τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» που διοργάνωσε το Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στη σύγκρουση των δύο διαφορετικών αξιακών αντιλήψεων, που υφίστανται στην ΕΕ, η μεν που υπερασπίζεται τις ανοικτές κοινωνίες, την Ευρώπη των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και της αλληλεγγύης και η άλλη η ξενοφοβική Ευρώπη-φρούριο που θέλει την επιστροφή σε ένα κλειστό εθνικιστικό παρελθόν που ποτέ δεν υπήρχε να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα της εποχής. Εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν πολύ βαθύτερες ρίζες στην αποστασιοποίηση πολλών Ευρωπαίων πολιτών και εστίασε στις «πολιτικές λιτότητας και αντίστροφης ανακατανομής του πλούτου που εφαρμόστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες» σε συνδυασμό «με την αδυναμία προσαρμογής του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε την ανάγκη ανταπόκρισης της ΕΕ στις ανάγκες των πολιτών της, πρωταρχικά ως προς την καθημερινότητα των υλικών συνθηκών διαβίωσης «με πολιτικές που θα ενισχύσουν τις κοινωνικές υπηρεσίες και θα ανακατανείμουν θετικά το εισόδημα, όπως γινόταν τις πρώτες δεκαετίες της λειτουργίας της ΕΕ». «Δεν υπάρχει λαός ή κοινωνία που να χειροτερεύει το επίπεδο διαβίωσης του και να θεωρεί ότι πολιτικά είναι ικανοποιημένος» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα έθεσε και «το ζήτημα της εκπροσώπησης της Δημοκρατίας» το οποίο όπως είπε «συνδέεται στενά με το θέμα της άσκησης οικονομικής πολιτικής» τονίζοντας την ανάγκη εκδημοκρατισμού των θεσμών οικονομικής διακυβέρνησης. «Για αυτό είναι σημαντικό να μην έχουμε θεσμούς όπως το Eurogroup, που είναι πρακτικά πλήρως στεγανοποιημένοι από κάθε είδους πολιτική λογοκρισία και πολιτική κριτική» σημείωσε.

Υπό αυτό το πρίσμα όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος «είναι ένα σταυροδρόμι οι επόμενες ευρωεκλογές. Είναι μια σύγκρουση που στην πραγματικότητα θα επιβεβαιώσει τον πρόεδρο Γιούνκερ όταν έλεγε ότι είναι υπαρξιακά τα διλήμματα της Ευρώπης και ότι η δική του Επιτροπή είναι μία Επιτροπή τελευταίας ευκαιρίας για την Ευρώπη» .

«Ίσως αυτή να είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ευρώπη» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες και πειστικές απαντήσεις» στο επίπεδο της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ανάγκης η οικονομία να λειτουργεί υπέρ των πολιτών» . Διότι «διαφορετικά» συμπλήρωσε «κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε με ιστορική ειρωνεία σε ανάλογες καταστάσεις με αυτές του μεσοπολέμου όταν αντίστοιχη οικονομική κρίση που φτώχυνε τη μεσαία τάξη και εξαθλίωνε τα φτωχότερα στρώματα οδήγησε σε πολιτική κρίση μέσω της αναζήτησης αποδιοπομπαίων τράγων που τότε ήταν οι Εβραίοι και σήμερα σε πολλές χώρες είναι ο άλλος, με τη μορφή του μετανάστη, το πρόσφυγα ή ακόμα και του μουσουλμάνου. Με τη δαιμονοποίηση και την ισλαμοφοβία, όχι με τον πολύ υπαρκτό κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης» . Και σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι τα παιδιά «μη βρίσκοντας ρόλο και λειτουργία στις κοινωνίες μας είναι εύκολο να υποκύψουν στις σειρήνες αυτών που θέλουν να τους κάνουν ουσιαστικά όπλα μιας τυφλής βίας».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την αισιοδοξία του «ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην δυνατότητα της Ευρώπης να ξεφεύγει από τα φαντάσματα της» εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «την τελευταία ευκαιρία θα την αξιοποιήσουμε ούτως ώστε να έχουμε μια Ευρώπη καλύτερη πιο δημοκρατική, πιο κοινωνική και πιο αλληλέγγυα».

dikaiologitika.gr
Author:

You May Also Like

Αρέσει σε %d bloggers: