Ιστορική συμφωνία Εκκλησίας και Κράτους – Το θέμα έφερε στη Σύνοδο ο Αρχιεπίσκοπος (video)

Ο Αρχιεπίσκοπος έφερε σήμερα το θέμα της Συμφωνίας Εκκλησίας-Κράτους στην Ιερά Σύνοδο, και τις επόμενες ημέρες στην Ιεραρχία, όπου αναμένεται να ακουστούν και διαφορετικές φωνές από Μητροπολίτες που, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αντιδράσουν στα περί θρησκευτικής ουδετερότητας.

Η ιστορική συμφωνία Εκκλησίας-Κράτους για την εκκλησιαστική περιουσία και τους διακριτούς ρόλους τους προκύπτει από το Κοινό Ανακοινωθέν στο οποίο κατέληξαν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη συνάντηση τους, στο Μαξίμου. Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι «στόχος είναι τεθεί το πλαίσιο διευθέτησης και επίλυσης ιστορικών εκκρεμοτήτων, αλλά και να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας».

Προβλέπεται μεταξύ άλλων, ότι το Δημόσιο αναγνωρίζει πως μέχρι το 1939, οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος, απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.

Αποφασίστηκε η δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας που θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των – από το 1952 και μέχρι σήμερα – αμφισβητούμενων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας. Τα αντίστοιχα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων.

Δημόσιο και Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και αντ` αυτού, το Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης, ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων.

Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή, παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.

Για ιστορικό βήμα, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η διακηρυκτική αρχή της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους διασφαλίζει τους διακριτούς ρόλους Πολιτείας-Εκκλησίας, ενώ εγγυάται τη μεταξύ τους συνεργασία στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Την ικανοποίησή της για την καθυστερημένη υιοθέτηση της πάγιας θέσης της από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας, εξέφρασε η ΝΔ.

«Για μια ακόμα «κοροϊδία made in Tsipras» η οποία κρύβει σοβαρούς κινδύνους από την κρατικοδίαιτη οικονομική χειραφέτηση της Εκκλησίας, έκανε λόγο το Κίνημα Αλλαγής.

Σε σημερινή του ανακοίνωση το ΚΚΕ, αναφέρει ότι «η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου δε λύνει ιστορικές εκκρεμότητες, αλλά αντίθετα τις διαιωνίζει και τις ενισχύει, . Γιατί η βασική ιστορική εκκρεμότητα που θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και δεκαετίες και η οποία λείπει από τη συνταγματική αναθεώρηση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το ζήτημα του πλήρους διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας».
«Με τη συγκεκριμένη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου», σημειώνει το ΚΚΕ, «προστίθεται και ένας επιχειρηματικός εναγκαλισμός, στο πλαίσιο του Ταμείου Αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, που ήταν νόμος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και το οποίο ταμείο περιέχει αρκετά σκοτεινά σημεία, όπως η πρόβλεψη ότι σε αυτό θα περιλαμβάνονται και αμφισβητούμενες εκτάσεις».
Το ΚΚΕ εκτιμά ότι «με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να αποσπάσει τη συναίνεση της Εκκλησίας στις περιορισμένου χαρακτήρα συνταγματικές αλλαγές».
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι «για την Ελλάδα είναι υπερώριμο ζήτημα ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευση, τις τελετουργικές διαδικασίες σε δημόσιους θεσμούς, τον πολιτικό γάμο, την πολιτική κηδεία, τη δυνατότητα αποτέφρωσης νεκρών, την ονοματοδοσία, το περιουσιακό ζήτημα της Εκκλησίας».

Πηγή: Πρώτο πρόγραμμα

www.ert.gr

ert.gr
Author:

Ιωάννης Δασκαλάκης

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: