Ισπανία: «Όχι» Σάντσεθ στους Podemos για συγκυβέρνηση λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης

Την τελευταία πρόταση των Podemos για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού για μια δοκιμαστική περίοδο ενός έτους, απέρριψε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Σάντσεθ δήλωσε ότι παραμένει ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα ξανά σε εκλογές. Σύμφωνα με μια πηγή του Σοσιαλιστικού κόμματος, ο Σάντσεθ συνομίλησε απόψε τηλεφωνικά με τον ηγέτη του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας με σκοπό να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Κατά τη διάρκεια της σημερινής επικοινωνίας τους, ο Ιγκλέσιας έκανε μια πρόταση συγκυβέρνησης, βασισμένη σε εκείνη που είχαν υποβάλει τον Ιούλιο οι Σοσιαλιστές, σύμφωνα με πηγές του Podemos. 

Στην περίπτωση που, μετά την έγκριση του προϋπολογισμού, το ΣοσιαλΙστικό κόμμα δεν είναι ικανοποιημένο από τη συμφωνία, το κόμμα των Podemos θα αποσυρθεί αλλά θα στηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας του Σάντσεθ.

Ο Σάντσεθ απέρριψε την προσφορά λέγοντας ότι η έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κομμάτων αποκλείει την πιθανότητα συγκυβέρνησης.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που μίλησαν αφότου κατέρρευσαν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, τον Ιούλιο, εν μέσω αμοιβαίων αλληλοκατηγοριών.

Αν δεν καταφέρουν να βρουν συμμάχους για να κυβερνήσουν μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου θα προκηρυχθούν νέες εκλογές, οι τέταρτες μέσα σε μια τετραετία, για τις 10 Νοεμβρίου.

dikaiologitika.gr
Author:

Αρέσει σε %d bloggers: