ΙΛΕΤ: Ιστορική & Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων – Λαογραφικό Μουσείο Τζουμέρκων

ΙΛΕΤ (ΙΣΤΟΡΙΚΗ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ)& ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

ΑΓΝΑΝΤΑ

Συνεχίζοντας την συγγραφή μου για τα Μουσεία των Κεντρικών Τζουμέρκων  (ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ  Ανεμορράχης, Αθαμανίου, Κυψέλης (Καραλή), Πολιτιστικό και Λαογραφικό Μουσείο Κτιστάδων, Μουσείο Εθνικής Αντίστασης & Λαογραφικής Ιστορίας Μελισσουργών, Μουσείο Λαογραφικής Τέχνης  Αϊ Μάρκος Μελισσουργών , Λαογραφικές Ρίζες Πέτρου Χαχούλη και ένα ειδικό αφιέρωμα στο Κέντρο Τέχνης Β Σταύρου, Κάτω Αθαμανίου), δεν θα μπορούσα επ ουδενί να μην ασχοληθώ, γράψω και αφιερώσω ένα από τα άρθρα μου στο  ‘’κόσμημα’’ των Κεντρικών Τζουμέρκων, στα Άγναντα ,το ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ  της ΙΛΕΤ.

Πρωτοάκουσα για την ΙΛΕΤ στις αρχές του 2019 και η περιέργεια μου με ώθησε  στην  αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με την ύπαρξη, την δράση και την ίδρυσή της.

Διαβάζοντας πολλά άρθρα, τα οποία έχουν γραφτεί σχετικά  με την ΙΛΕΤ, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, ανακάλυψα το πολύτιμο έργο που προσφέρει  για την διατήρηση και διάσωση του πολιτιστικού πλούτου της ευρύτερης Τζουμερκιώτικης Περιοχής.

Ταυτίστηκα  με την ΙΛΕΤ, κατά κάποιο τρόπο, γιατί έχουμε πολλά κοινά μεταξύ μας. Τώρα, θα μου πείτε,  πώς μπορώ να ταυτιστώ με μια εταιρεία! Κι όμως έχουμε έναν κοινό σκοπό, μια κοινή αγάπη, τα Τζουμέρκα και  την προσπάθεια ανάδειξης του υπέροχου αυτού πολιτισμού και τόπου .

Ερχόμενη στα Τζουμέρκα- και πιο συγκεκριμένα στην Ανεμορράχη-το 2012, ‘’ερωτεύτηκα’’ βαθιά αυτόν τον τόπο. Ένιωσα ότι επιτέλους ήρθα στο ‘’σπίτι μου’’ .Κάθε χωριό αυτού του τόπου διαφορετικό  με τις δικές του ομορφιές μου δημιουργεί έντονα συναισθήματα ωσάν να βρίσκομαι σε ένα επίγειο παράδεισο. Έχω γυρίσει  σχεδόν όλα τα χωριά, ανακαλύπτοντας τις ομορφιές του καθενός από αυτά. Ενδεχομένως βέβαια τα συναισθήματά μου οφείλονται στο γεγονός ότι τα Τζουμέρκα έχουν τεράστια ομοιότητα με την πατρίδα μου την Σκωτία  με τα βουνά, λαγκάδια ,πεδιάδες ,καταρράκτες, ποτάμια όπου αναμειγνύεται άλλοτε  η ήρεμη και άλλοτε η άγρια ομορφιά ενός τοπίου, βγαλμένου από παραμύθι.

Είναι λοιπόν ανεπίτρεπτο, κατ’ εμέ βέβαια πάντα, ένας τέτοιος υπέροχος τόπος σαν τα Κεντρικά Τζουμέρκα να μην έχει τον τουρισμό που του αρμόζει και βέβαια και την αναγνωρισιμότητα του ανά τον κόσμο, ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστός εντός και εκτός συνόρων (για αυτό όλα τα κείμενα που γράφω μεταφράζονται στην Αγγλική γλώσσα,  ώστε σύντομα να αναρτηθούν σε διαδικτυακή ιστοσελίδα).

Μέσα στα πλαίσια των Τουριστικών επισκέψεων ανήκουν και τα Μουσεία. Το Λαογραφικό Μουσείο Τζουμέρκων έχει  τα εφόδια, τις δυνατότητες αλλά και τις προδιαγραφές να αναδειχτεί σε ένα από τα καλύτερα Μουσεία του τόπου μας.

Ας δούμε όμως πρώτα τι είναι η ΙΛΕΤ. Στους περισσότερους η ιστορία της είναι γνωστή αλλά την επαναλαμβάνουμε για όσους δεν γνωρίζουν.

Αρχές 1990. Μια παρέα συμμαθητών και παλαιών μαθητών του Γυμνασίου Αγνάντων συναντιούνται, όχι για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό αλλά από νοσταλγία. Εκεί λοιπόν πάρθηκε μια απόφαση, βρέθηκε ένας κοινός σκοπός βασισμένος στη αγάπη όλων τους για τον τόπο τους, για την πολιτιστική  τους κληρονομιά και την διαφύλαξη της .

Πώς λοιπόν κανείς συγκεντρώνει τον πολιτισμό και τη ιστορία του τόπου του; Διόλου εύκολο εγχείρημα αλλά με θέληση, υπομονή και επιμονή  η αρχική ιδέα πήρε ”σάρκα και οστά ”με την ίδρυση της ΙΛΕΤ τον Αύγουστο και την έγκριση του καταστατικού της τον Σεπτέμβριο του 1998 .Έδρα της τα Άγναντα .”Σπιτικό” της για να στεγαστεί το Μουσείο, το Παλαιό Δημαρχείο Άγναντων  με διάφορες  και  κατάλληλες μετατροπές του χώρου .

Οι κάτοικοι των Τζουμέρκων, απλόχερα δώρισαν πλήθος αντικειμένων δημιουργώντας σιγά-σιγά μια αξιόλογη συλλογή, καλύπτοντας χρονικά τους δυο τελευταίους αιώνες(19ο-20ο) τα οποία αποκαλύπτουν  τον τρόπο ζωής τους γενικότερα αλλά και τις ενασχολήσεις τους με  την κτηνοτροφία, γεωργία, “βιομηχανία” μιας προγενέστερης εποχής που περισσότεροι από τους νεότερους δεν γνωρίζουν και οι μεγαλύτεροι ίσως νοσταλγούν.

Εκεί βρίσκονται συγκεντρωμένα, επίσης, εκθέματα παραδοσιακών εργαλείων, μουσικών οργάνων ,οικιακών συσκευών, ενδυμάτων, ενδυμασιών κλπ. Αντικείμενα που δεν υπάρχουν στην καθημερινότητά μας σήμερα και από τα οποία ο επισκέπτης του Μουσείου αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες  που αντιμετώπιζαν  οι προγονοί του και ότι  οι ιστορίες που του έλεγαν ο παππούς η η γιαγιά του,  για τον τρόπο διαβίωσης τους τότε, ήταν πέρα για πέρα αληθινές..

Δικαίως τα εκθέματα αυτού του συγκεκριμένου Μουσείου γίνονται αντικείμενα διατριβών και μελετών φοιτητών, ερευνητών, λαογράφων.

C:\Users\user\Desktop\λήψη.jpg

Μια επίσκεψή σας στο Μουσείο θα ήταν ίσως για εσάς ένα ευχάριστο διάλειμμα, γιατί μπορείτε να  συνδυάσετε μια υπέροχη εκδρομή, θαυμάζοντας έτσι και τις ομορφιές του τόπου και συνάμα να ξεναγηθείτε στους χώρους του μουσείου βλέποντας από κοντά τα εκθέματα. Ένα μικρό μάθημα πολιτιστικής ιστορίας κατά κάποιο τρόπο!

C:\Users\user\Desktop\37282166_1701565523213651_4351387210465935360_n.jpg

Το Μουσείο λειτουργεί κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με την υπεύθυνη του Μουσείου

Κα Κωνσταντίνα Χουμη Τηλ 6970373378 και με ελεύθερη είσοδο σε όλους.

Η ΙΛΕΤ έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό την προβολή του τόπου σε σχέση με την ιστορία,τον πολιτισμό,αρχαιολογία,αρχιτεκτονική ,ανάδειξη ιστορικών μνημείων και βέβαια του φυσικού περιβάλλοντος του .Έχει στην διάθεσή της ειδική επιστημονική ομάδα για την στήριξη και εμπλουτισμό του έργου της με συνεχείς αναβαθμίσεις και, μέσα στα πλαίσιά των αρμοδιοτήτων της, διοργανώνει δημοσιεύσεις μελετών, επιστημονικών έργων,  συνεδρίων, ημερίδων ,παρουσιάσεις βιβλίων και άλλων εκδηλώσεων.

Επίσης απο το 2000 έως και σήμερα εκδίδει το ετήσιο περιοδικό ΤΖΟΥΜΕΡΚΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ και πάντα με την ευγενική χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ηπείρου .Η συντακτική επιτροπή του περιοδικού αποτελούμενη απο 7 άτομα (Καθηγητές Πανεπιστημίου,Φιλόλογους,Λαογράφους,             

Συγγραφείς και Κριτικοί Λογοτεχνίας επιλέγουν και παρουσιάζουν θέματα Ιστορικά, Λαογραφικά, Πολιτιστικά, Αρχαιολογικά και άλλα σε κείμενα γραμμένα είτε από τους ιδίους  η από άλλους αξιόλογους Φιλόλογους ,Ιστοριογράφους, Δασκάλους, Καθηγητές, Αρχαιολόγους, Λαογράφους και βέβαια πάντα με θέματα σχετικά με τα Τζουμέρκα

C:\Users\user\Desktop\page_1.jpg

Περισσότερες πληροφορίες για ΙΛΕΤ  www.ilet.gr

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς την Πρόεδρο της ΙΛΕΤ 

Κα Λαμπρινή Στάμου (τηλ. 6944169408) για την πολύτιμη βοήθειά της και για τις εξαιρετικές πληροφορίες που μου έδωσε.

ΚΕΙΜΕΝΟ /ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΚΑΘΛΥΝ CRIGHTON ΤΡΙΑΝΤΟΥ

Μέλος Πολιτιστικού & Αθλητικού Κέντρου Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box