Θωμάς Δημητρίου: Χρειάζεται πρόγραμμα και όχι προεκλογικές φιέστες

Χθες  έγινε η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του συνδυασμού 
ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ με υποψήφιο Δήμαρχο Ηγουμενίτσας τον Θωμά Δημητρίου. Στη συγκέντρωση εκτός από πλήθος κόσμου που ήρθαν να ακούσουν τις προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού, παραβρέθηκαν και ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, ο  πρόεδρος του ΟΛΗΓ, υποψήφιοι περιφερειακοί Σύμβουλοι από τον συνδυασμό του Γιώργου Ζάψα «Κοινό των Ηπειρωτών», ο πρώην πρόεδρος της Πανηπειρωτικής κ. Γιώργος Οικονόμου, όπως και το μέλος της γραμματείας την Ενωτικής Κίνησης για την Ευρωπαική Αριστερά κ . Βαγγέλης Ζορκάδης.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Θωμά Δημητρίου:

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ

Ηγουμενίτσα, 23  05 2019

Συνδημότισσες και συνδημότες,  φίλες και φίλοι.

Απόψε εδώ στην Ηγουμενίτσα, στη μεγάλη μας συγκέντρωση  μπροστά στο εκλογικό μας κέντρο, πραγματοποιούμαι την τελευταία δημόσια επικοινωνία της «ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ» της Δημοτικής μας  Παράταξης, με εσάς τους Δημότες και τις Δημότισσες της Ηγουμενίτσας πριν τις εκλογές της Κυριακής.

Η σημερινή δημοτική αρχή του κυρίου Λώλου  έχει μεγάλη ευθύνη για την ακινησία και την αδράνεια στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος.

Αν και είχε την τύχη αυτή την τετραετία, η κεντρική εξουσία να πολλαπλασιάσει τους πόρους και τα χρηματοδοτικά εργαλεία  προς τους Δήμους όπως οι ΚΑΠ, ο Φιλοδημος, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, το Πράσινο Ταμείο, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, τα ΠΕΠ Ηπείρου, το Ιnteregg κλπ, δεν μπόρεσε να ωριμάσει  εγκαίρως τις μελέτες ώστε να συμμετάσχει στις προσκλήσεις και να εντάξει νέα έργα.
Για παράδειγμα: Υπήρχαν προγράμματα για την Αγροτική Οδοποιία, για τη διαχείριση των  απορριμμάτων για κατασκευή πράσινων και καφέ σημείων, για επανάχρηση εγκαταλελειμμένων δημοτικών κτηρίων τα οποία πέρασαν ανεκμετάλλευτα.  Τοποθέτησαν προεκλογικά για τα μάτια του κόσμου, δύο υπόγειους κάδους όλους κι’ όλους και μάλιστα το ένα σε παρκάκι, και προβαίνουν αυτή την περίοδο  σε τσιμεντοστρώσεις για εξυπηρετήσεις φίλων ή για προεκλογικές δεσμεύσεις!         —Γενικώς δεν ασχολήθηκε με έργα ανάπτυξης και πνοής και για το λόγο αυτό δυσκολεύεται ο δημότης να εντοπίσει κάποιο σημαντικό δημοτικό έργο που να άλλαξε την καθημερινότητα του ή την εικόνα της πόλης και των κοινοτήτων.  Αντιθέτως παρουσιάζει καθυστερήσεις στην υλοποίηση των ενταγμένων έργων, γιατί αδυνατεί ο Δήμος να παίξει αποτελεσματικά τον ρόλο του συντονιστή και του Φορέα Υλοποίησης.

Μόνο από το πρωτοποριακό πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ»  του Υπουργείου Εσωτερικών, έχουν ενταχθεί έργα ύψους 9,7εκ €  για το Δήμο Ηγουμενίτσας με σκοπό την υλοποίηση βασικών υποδομών, στην ύδρευση και την αποχέτευση, στην αντιπλημμυρική προστασία ,στις παιδικές χαρές, στα σχολικά κτίρια στις αθλητικές εγκαταστάσεις στην αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος του Δήμου και στην αγορά μηχανημάτων έργου.
Πόσα έργα έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται;

Πόσα από αυτά που ξεκίνησαν έχουν τελειώσει;

Για ποιες περιοχές έχουν γίνει προτάσεις για παιδικές χαρές ή σχολικά κτήρια;

Έγινε καμία διαβούλευση με τα τοπικά συμβούλια και άλλους φορείς για να  επιλέξουν με κριτήριο την αναγκαιότητα ή οι προτάσεις έγιναν με πελατειακά κριτήρια και  με όρους μικροεξυπηρετήσεων;
Και αναφέρω παραδείγματα:  Το γήπεδο στο Καστρί είναι δημοπρατημένο σχεδόν  εδώ και δύο χρόνια, και μόλις τώρα προεκλογικά ξεκίνησε η αναβάθμισή του, ενώ άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις δεν έχουν καν ξεκινήσει, ούτε οι παιδικές χαρές και οι αγροτικοί δρόμοι. Επίσης ενώ είναι δημοπρατημένο ένα ενταγμένο έργο για  τέσσερις παραλίες, δεν έχουν εγκατασταθεί ακόμα οι αυτόματες ράμπες των ΑμΕΑ όπως προβλέπει το έργο για να διευκολύνουν την πρόσβαση των ΑμεΑ στη θάλασσα, έργο που σε άλλους Δήμους έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί.                                                                                                                  

Τι έχει κάνει ο κύριος Λώλος και η δημοτική του ομάδα για τα δημόσια κτήρια που είτε ανήκουν στον Δήμο είτε θα μπορούσε να τα διεκδικήσει;

Γιατί δεν είχε  κανένα πλάνο αξιοποίησης τους.

Γιατί η φοιτητική εστία  στη Νέα Σελεύκεια παραμένει στα τούβλα με τα σίδερα εκτεθειμένα να σκουριάζουν;

Γιατί  η μαθητική εστία του ΕΙΝ πέρα από μικροδιορθώσεις δεν έχει αξιοποιηθεί τόσα χρόνια από τότε που περιήλθε στο Δήμο;

Γιατί  τα αναψυκτήρια στις εργατικές κατοικίες της Νέας Σελεύκειας και  στο Τσιμπουρίκι είναι αναξιοποίητα και κατεστραμμένα;

Γιατί δεν διεκδικεί για να περιέλθει στο Δήμο το  Κέντρο Υγείας της Ηγουμενίτσας και να το αξιοποιήσει ανάλογα; Γιατί  τα κτήρια των Δημαρχείων των πρώην Καποδιστιριακών Δήμων παραμένουν ανεκμετάλλευτα;

Γιατί καρπώθηκε ως δικό του έργο  την αποπληρωμή των χρεών του Δήμου προς τους ιδιώτες ύψους 4,6 εκατ. €, ενώ ήταν πανελλαδικό πρόγραμμα του ΥΠ.ΕΣ. ;

Γιατί; Γιατί; Γιατί;

Γιατί την διοίκησή σας την χαρακτηρίζει η ανεπάρκεια κύριε Λώλο.

Και είμαι βέβαιος ότι την ανεπάρκειά σας την έχουν αντιληφθεί και οι δημότες μας, οι οποίοι θα  σας δώσουν με την ψήφο τους την Κυριακή την πρέπουσα απάντηση και αυτή δεν θα είναι άλλη από το να σας στείλει  στα έδρανα της Αντιπολίτευσης.

Όσο για τον κύριο Γόγολο τον ερωτούμε  ευθέως.

Έχετε πρόγραμμα κύριε Γόγολε;  

Έχετε λύσεις για τα προβλήματα  και συγκεκριμένες προτάσεις για τα καίρια ζητήματα του Δήμου;

Γιατί στο  φυλλάδιό σας  που διανείματε,  διακρίνει κανείς ένα προκατ πρόγραμμα από αόριστα  ευχολόγια που θα μπορούσε να είναι διαφημιστικό υλικό για οποιονδήποτε Δήμο στη χώρα και όχι μόνο της Ηγουμενίτσας.  

Γιατί για  να διοικήσεις τον Δήμο προς όφελος της κοινωνίας,  δεν αρκούν οι επικοινωνιακές φιέστες, η ακριβή προεκλογική καμπάνια και η υπερπροβολή, όταν δεν συνοδεύονται από τεκμηριωμένες προγραμματικές  θέσεις.

Ας μας απαντήσει λοιπόν. Σε τι διαφέρουν στα παραπάνω ζητήματα από την παρούσα Δημοτική Αρχή;

Πως τοποθετήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Γόγολος και ο υποψήφιος του νυν Δημοτικός Σύμβουλος  για το ζήτημα του ΤΕΠ, των προσλήψεων στην καθαριότητα, τις καθυστερήσεις στα έργα, στο μνημόνιο συνεργασίας Δήμου και ΟΛΗΓ; Τι ψήφισαν για την 2χρονη προσχολική αγωγή;    Σε όλα συντάχθηκαν με τις θέσεις του νυν Δημάρχου και τις υπερψήφισαν! Άρα η πρότασή τους δεν συνιστά αλλαγή πολιτικής αλλά απλή εναλλαγή προσώπων στη διαχείριση της εξουσίας στο Δήμο.

Δεν μπορεί να υπόσχονται στους πάντες τα πάντα, ενώ οι ίδιοι από τις θέσεις ευθύνης του αντιδημάρχου, που έχουν διατελέσει στο παρελθόν,  να μην υλοποίησαν τίποτε από όλα αυτά;

Γιατί λοιπόν να τους εμπιστευτούμε τώρα;

Συνδημότες και συνδημότισσες,

Φίλες και φίλο                                                                                                     Είμαι εδώ, εξουσιοδοτημένος από την παράταξή μας, για να σας παρουσιάσω τους βασικούς άξονες, τους βασικούς στόχους του προγράμματός μας,  να σας παρουσιάσω το πλάνο μας που περιγράφει τις σκέψεις και τις κινήσεις που θα κάνουμε από την 1η Σεπτέμβρη εφόσον με την ψήφο σας μας δώσετε την εντολή να διοικήσουμε το Δήμο.

Ξεκινώ λοιπόν την παρουσίαση των προσπαθειών που θα κάνουμε για να  στηρίξουμε  τους ανθρώπους της εργασίας.

  • Όπως γνωρίζετε, οι βασικές παραγωγικές δραστηριότητες των δημοτών μας είναι η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών και της ελιάς, η εκτροφή αιγοπροβάτων και βοοειδών, η μελισσοκομία, η ιχθυοκαλλιέργεια  αλλά και η ενασχόληση με τον τουρισμό.

Η λειτουργία της Εγνατίας και πιο πρόσφατα της Ιόνιας οδού σε συνδυασμό με το μεγάλο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έδωσαν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη των παραπάνω δραστηριοτήτων.                                                                                                                              

Περιορίζονται όμως άνθρωποι του μόχθου στην πρωτογενή παραγωγή και διαθέτουν τα προϊόντα τους, χωρίς την προστιθέμενη αξία που θα τους έδινε,  η επεξεργασία και η τυποποίηση των παραγόμενων προϊόντων.          

Ενδιαφερόμαστε  για τον αναδασμό  στον κάμπο του Μαργαριτίου και θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες  τόσο προς την Περιφέρεια Ηπείρου της οποίας είναι αρμοδιότητα, όσο και προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,  για την ολοκλήρωση αυτού του έργου, που πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της περιοχής.                                                                                                            

Με ανάληψη δράσεων όπως, ενημερώσεις και  κατευθύνσεις των παραγωγών, στοχεύουμε στην αύξηση της πρωτογενούς  παραγωγής σε όλη την έκταση του Δήμου και σε κάθε της μορφή.                                  

Μία ενδεικτική δράση για τους  μελισσοκόμους π.χ. θα είναι η πρωτοβουλία  τους για τη δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων.

Σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, τους ΤΟΕΒ και την  Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) θα αναζητήσουμε τρόπους  για να καλλιεργήσουμε την αντίληψη του συνεταιρίζεσθαι και να προωθήσουμε την ανάπτυξη και επιτυχία του συνεταιρισμού των μικρών κυρίως παραγωγών, οι οποίοι συχνά είναι τα θύματα  της εκμετάλλευσης των εμπόρων και των μεσιτών.

Μέσω των συνεταιρισμών θα αξιοποιήσουν τα διάφορα προγράμματα στήριξης, θα δημιουργήσουν εξειδικευμένες μονάδες επεξεργασίας και τυποποίησης,   για να παράγουν με μικρότερο κόστος και να διαθέτουν υπό ευνοϊκότερους όρους και σε καλύτερες τιμές τα παραγόμενα προϊόντα τους.

  • Για την ανάπτυξη του τουρισμού θα κινηθούμε ως Δήμος συντονισμένα με τον Οργανισμό Λιμένα ( Ο.Λ.ΗΓ) για την  ανάπτυξη της κρουαζιέρας, και την άμεση κατασκευή της μαρίνας στο κόλπο της Ηγουμενίτσας.

Με την ολοκλήρωση της παραχώρησης από το Δημόσιο στο Δήμο της Χερσαίας Ζώνης  θα διαμορφώσουμε σύγχρονες εγκαταστάσεις, που θα τις αποδώσουμε για κολύμβηση, άθληση και αναψυχή στους κατοίκους του Δήμου και στην   εξυπηρέτηση του τουρισμού.

Θα λειτουργήσουμε Υπηρεσία Τουρισμού στο Δήμο και τοπικά γραφεία για πληροφορίες και ενημέρωση  σε κάθε κοινότητα που είναι τουριστικός προορισμός, για να παρέχουν πληροφορίες και να διευκολύνουν  τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες στη εξεύρεση καταλυμάτων, μέσων μετακίνησης και προορισμούς επισκέψεων.   

Με τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε  στοχεύουμε στη μείωση της εξάρτησης όσων διαθέτουν ενοικιαζόμενα,  καθώς και των μικρών τουριστικών μονάδων από τις μεγάλες εταιρείες και τις πολυεθνικές του τουρισμού.

Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων θα αναδείξουμε και θα καταστήσουμε επισκέψιμα τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής μας.

Θα κάνουμε προσβάσιμες στους  πεζοπόρους, τις μοναδικού φυσικού κάλλους παρόχθιες διαδρομές  του ποταμού Καλαμά και τα ορεινά μονοπάτια της περιοχής μας.

Όλοι μας παρατηρούμε ότι το  λιμάνι διαρκώς επεκτείνεται και αναπτύσσεται, η κίνησή του σταθερά αυξάνεται και νέες δραστηριότητες υλοποιούνται.

Με την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, τη σχεδιαζόμενη κατασκευή της μαρίνας και της λειτουργίας του εμπορευματικού σταθμού, ανάγκες νέων υπηρεσιών θα προκύψουν και νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργούνται.                                                                        

Η διακίνηση των εμπορευμάτων  και οι μετακινήσεις των επιβατών από και προς το λιμάνι  ακολουθεί αυξητική πορεία.                                

Προκύπτει επομένως αβίαστα η αναγκαιότητα αφ’ ενός της οδικής σύνδεσης του λιμανιού και της Εγνατίας οδού με την Αλβανία  και αφ’ ετέρου της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηγουμενίτσας με το υπόλοιπο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Φίλες και φίλοι,                                                                                                     Το λιμάνι αναμφισβήτητα αναπτύσσεται, αλλά εμείς θέλουμε και ο Δήμος να αναπτύσσεται παράλληλα με το λιμάνι.                                                                     

Με το νέο νόμο περί υποπαραχωρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο, μας δίνεται η ευκαιρία να θέσουμε σε νέα βάση τις σχέσεις της πόλης με το λιμάνι.

Η νέα σχέση θα περιλαμβάνει: Τη συμμετοχή του Δήμου στη διοίκησή του Οργανισμού Λιμένα, την απόδοση από τον Οργανισμό στο Δήμο  του 3,5% των ετήσιων ενοποιημένων εσόδων του και την παραχώρηση στο Δήμο εκείνου του τμήματος της Χερσαίας Ζώνης, που βρίσκεται έξω από το λιμάνι και δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του.

Το τμήμα αυτό της Χερσαίας Ζώνης  περιλαμβάνει και παραλίες του Δήμου που χρησιμοποιούν οι κολυμβητές τους καλοκαιρινούς μήνες.

Θα παραχωρηθεί  βέβαια με την προϋπόθεση αφ’ ενός ότι θα επανακαθορισθούν  ο αιγιαλός και η παραλία και αφ’ ετέρου θα νομιμοποιηθούν όσες αυθαίρετες κατασκευές υπάρχουν σε αυτήν.  Διαφορετικά, η παραχώρηση είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί, όπως συνέβη πριν ένδεκα χρόνια όταν με τυμπανοκρουσίες  είχε ανακοινωθεί η παραχώρηση της Χερσαίας Ζώνης στο Δήμο, και λίγα χρόνια αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν λόγια χωρίς περιεχόμενο.  

Είναι πρώτη προτεραιότητα για την παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ  ΠΟΡΕΙΑΣ» τη δική μας παράταξη, αυτές τις διαδικασίες  να τις προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα, για να περιέλθει οριστικά στην κατοχή και τη δικαιοδοσία του Δήμου η Χερσαία Ζώνη, να διαμορφώσουμε σ’ αυτήν  σύγχρονες εγκαταστάσεις και να την αποδώσουμε για κολύμβηση, άθληση και αναψυχή στις δημότισσες και τους δημότες αλλά και στην υπηρεσία του τουρισμού.

Η μελέτη της σύνδεσης του λιμανιού και της Εγνατίας οδού με την Αλβανία, μέσω του μεθοριακού σταθμού στη θέση «Μαυρομάτι» στα Ελληνο-αλβανικά σύνορα,  ανατέθηκε ήδη από τον Υπουργό Μεταφορών κ. Σπίρτζη στη ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ. Εμείς θέλουμε αυτή η σύνδεση, να περιλαμβάνει και τον πολυσυζητημένο περιφερειακό δρόμο της πόλης, για να αποσυμφορηθεί η Ηγουμενίτσα από τη διαρκώς αυξανόμενη κυκλοφορία των βαρέων κυρίως οχημάτων, που έχουν αφετηρία και προορισμό το λιμάνι.

Φίλες και φίλοι,  

Στα σχέδιά μας είναι να βελτιώσουμε την εικόνα και τη λειτουργικότητα  του Δήμου μας, με την υπογειοποίηση του καλωδιακού δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με καλύτερο ηλεκτροφωτισμό των δρόμων και των πλατειών,  με την κατασκευή και πλακόστρωση πεζοδρομίων, με πεζοδρομήσεις οδών, με την ουσιαστική αναβάθμιση των πλατειών και των παιδικών χαρών, αλλά και την κατασκευή νέων.   

Θα αντιμετωπίσουμε το κυκλοφοριακό πρόβλημα με παρεμβάσεις στη στάθμευση, στη διπλοστάθμευση, στο παράνομο παρκάρισμα και την κυκλοφοριακή ροή.  

Σε υπάρχοντες χώρους αλλά και άλλους που πρέπει να βρούμε, θα επιδιώξουμε τη διαμόρφωση ή και την κατασκευή  νέων χώρων στάθμευσης.

Θα ρίξουμε το βάρος στην κατασκευή  νέων ποδηλατοδρόμων ώστε να διαμορφώσουμε ένα δίκτυο εξ αυτών, για να μπορέσουν οι δημότες να στραφούν στο ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης  και της ηχορύπανσης. Πρέπει να προνοήσουμε για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών, των υπερηλίκων και των ΑμεΑ .

Θα επισπεύσουμε τη μεταφορά του κορεσμένου Νεκροταφείου της πόλης.                                           

Θα αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα  το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων. Θα διαμορφώσουμε σύγχρονες  εγκαταστάσεις για τη φροντίδα, τη σίτιση, την κτηνιατρική εποπτεία και περίθαλψή τους.

Το Σχέδιο Πόλης είναι στις πρώτες προτεραιότητές μας.                                                                                     Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει άλλη μία τετραετία αδράνειας στο ζήτημα αυτό. Υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να υπογραφούν επί τέλους και να εφαρμοστούν οι επεκτάσεις τόσο των σχεδίων πόλης όσο και των σχεδίων οικισμών στις κοινότητές μας.   

Γιατί θέλουμε, να δώσουμε τη δυνατότητα στους δημότες να κτίσουν σπίτι στα «μπλοκαρισμένα» οικόπεδά  τους, να ζωντανέψει η οικοδομική δραστηριότητα, να έχουν εργασία οι άνεργοι οικοδόμοι συμπολίτες μας,  να βελτιωθεί η οικονομία στην περιοχή μας.

Στα περιαστικά δάση του Δήμου μας σε συνεργασία με την Δασική Υπηρεσία, θα μεριμνήσουμε,  για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών που να εμποδίζουν την εξάπλωση ενδεχόμενων πυρκαγιών και για την εγκατάσταση δεξαμενών νερού και πυροσβεστικών κρουνών για τη γρήγορη κατάσβεσή των.

Θα καθαρίσουμε  τα ρέματα και θα τα ανοίξουμε όπου απαιτείται, για να αποφύγουμε  τις πλημμύρες, που δυστυχώς είναι συχνό φαινόμενο στο Δήμο μας.

Θέλουμε να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αποκομιδή των απορριμμάτων που θα περιλαμβάνει την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης αυτών και συγκεκριμένα, τον διαχωρισμό τους στην πηγή, την ανάκτηση μέρους αυτών, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων.                                                   

Στο σημείο αυτό, δηλώνουμε με σαφήνεια  ότι ως συνδυασμός «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας  και είμαστε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα αυτών.

Για την Ύδρευση,  υπάρχει  η δυνατότητα άντλησης  μεγάλων ποσοτήτων νερού με μικρότερο  κόστος από νέες γεωτρήσεις, και η μεταφορά του θα γίνεται μέσω του ήδη εγκατεστημένου δικτύου  που προοριζόταν στον αρχικό σχεδιασμό, να φέρει το νερό από τις πηγές της Λαγκάβιστα.                                                                          Με αυτόν τον τρόπο, θα εξασφαλίσουμε επαρκείς ποσότητες νερού για τις ανάγκες των δημοτών μας για τα επόμενα χρόνια. Επιπρόσθετα θα εγκαταστήσουμε μέσω ενεργού χρηματοδοτικού προγράμματος φωτοβολταϊκά  πάρκα, για να εξασφαλίσουμε φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα για την άντληση του νερού των γεωτρήσεων. Αυτές οι ενέργειες

θα επιτρέψουν τη μείωση της τιμής χρέωσης του νερού στον καταναλωτή.

Με άμεση και συνεχή δειγματοληψία θα  ελέγχουμε την ποιότητα και την καταλληλότητα του νερού πριν αυτό φτάσει στον χρήστη.

Ερχόμαστε στο κεφάλαιο της Αποχέτευσης.                

Είναι ήδη σε εξέλιξη το έργο της αποχέτευσης της Πέρδικας , των Συβότων και της Πλαταριάς, έργο που εκτελείται  με χρηματοδότηση της Κυβέρνησης.

Πολλοί δημότες  διατυπώνουν τον προβληματισμό και την απορία τους  για την επιλογή ως αποδέκτη των λυμάτων, τον βιολογικό σταθμό  της Ηγουμενίτσας.

Και ένας από τους λόγους που προβληματίζουν  είναι ότι η μεταφορά των λυμάτων σε απόσταση που φτάνει ή και ξεπερνάει τα σαράντα χιλιόμετρα με πολλαπλές αντλίες προώθησης,  θα αυξήσει κατά πολύ το λειτουργικό κόστος, το οποίο κόστος, θα κληθούν να πληρώσουν οι κάτοικοι του Δήμου.                                                                                                                  Αντιθέτως θα μπορούσε να επιλεγεί μια θέση για ένα μικρό βιολογικό σταθμό κοντά στις κοινότητες αυτές. Όμως τελικά επικράτησαν κατά τη γνώμη μας, άλλα κριτήρια μη ορθολογικά !                                                                                                         Τώρα βέβαια σημασία έχει να τελειώσει το έργο και να ξεκινήσουν οι συνδέσεις των κτιρίων με το δίκτυο!

Από την άλλη πλευρά του Δήμου, το δίκτυο της αποχέτευσης  έχει φθάσει μέχρι τον οικισμό της Εθνικής Αντίστασης.                                 Θέλουμε να επεκταθεί και στις κοινότητες Μαυρουδίου, Καστρίου , Αγίου Βλασίου, Παραποτάμου και θα εργαστούμε γι’ αυτό το σκοπό.

ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ                                                                                                                 Η λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, αναβάθμισε την παρεχόμενη δημόσια και δωρεάν υγεία στην περιοχή μας.             

Πριν τη λειτουργία του Τ.Ε.Π. είχαμε ένα ρημαγμένο κτίριο στα όρια της Νέας Σελεύκειας και ένα Κέντρο Υγείας μέσα στην πόλη, να υπολειτουργεί. Επικρατούσε δηλαδή μία κατάσταση που σίγουρα δεν ταίριαζε στην πόλη και στο Δήμο μας.

Παραδόξως το 2017,  ο Δήμος Ηγουμενίτσας με ψήφισμα που εξέδωσε μετά από εισήγηση του κ. Λώλου, εξέφρασε τη διαφωνία του για τη σχεδιαζόμενη λειτουργία του Τ.Ε.Π. χωρίς να τον ενοχλεί  βεβαίως η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατούσε τότε στον τομέα υγείας του Δήμου μας.                                Εάν η αρνητική θέση του Δήμου ήταν κυρίαρχη και εξακολουθούσε να μην λειτουργεί το Τ.Ε.Π., σήμερα δεν θα είχαμε τίποτα παραπάνω από αυτό που γνωρίζαμε τα τελευταία χρόνια, δηλαδή την ανεπαρκή παροχή υπηρεσιών που προσφέρονταν μέσα σε ένα απαρχαιωμένο κτίριο, αυτό του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας.                                                                                          Δεν νομίζω ότι υπάρχει συμπολίτης μας, που να νοσταλγεί αυτή την περίοδο.

Πλέον δίνεται η δυνατότητα γύρω από τη νέα δομή του Τ.Ε.Π. να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο  το Σύστημα Δημόσιας Υγείας στο Δήμο μας, για να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες της περιοχής, να εξυπηρετεί και να παρέχει τις υπηρεσίες υγείας που επιθυμούμε.

Εμείς από την πλευρά μας, θα στηρίξουμε την ΠΦΥ, θα εργαστούμε για να είναι στελεχωμένες με τους προβλεπόμενους από το οργανόγραμμα  γιατρούς , με το κατάλληλο προσωπικό και να είναι εξοπλισμένα με τα απαραίτητα ιατρικά εργαστήρια και μηχανήματα τόσο το ΤΕΠ, όσο και η ΤΟ.Μ.Υ. στην Ηγουμενίτσα και το Κέντρο Υγείας στο Μαργαρίτι.                                                                                                         Γιατί θέλουμε η ΠΦΥ του Δήμου μας, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες περίθαλψης των συμπολιτών μας.

ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Στηρίζουμε τη λειτουργία του ΤΕ.Ι. μέχρι να κλείσει ο κύκλος του υπάρχοντος τμήματος και θα  συνδράμουμε τους καθηγητές και τους φοιτητές του ώστε να εδραιωθεί και να λειτουργήσει το νέο Πανεπιστημιακό τμήμα.                                                                                                            

Η ίδρυση νέων παιδικών σταθμών είναι στις προτεραιότητές μας ώστε να καλύπτονται όλες οι αιτήσεις εγγραφών και να μην κατευθύνονται  εξ ανάγκης τα παιδιά σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Πιστεύουμε στο νέο θεσμό της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και θα εξασφαλίσουμε τις αναγκαίες κτιριακές υποδομές, για να  εφαρμοστεί ο θεσμός και στο Δήμο μας, όπως εφαρμόστηκε σε άλλους πρωτοπόρους Δήμους.                                                  Στο σημείο αυτό οφείλω να διευκρινίσω ότι την υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή η Δημοτική Αρχή του κ. Λώλου αρνήθηκε να την εφαρμόσει από την τρέχουσα σχολική χρονιά, ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με την αντιπολιτευτική προς την Κυβέρνηση στάση της ΚΕΔΕ του κυρίου Πατούλη.                                                                                                                               

Θέλουμε  να διατίθενται γεύματα  καθημερινά στους μαθητές και τις μαθήτριες των  σχολείων μας και θα εφαρμόσουμε αυτό το μέτρο.

Θα εξετάσουμε τη δυνατότητα κατασκευής νέων κτιρίων για το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο  Ηγουμενίτσας,  γιατί τα υπάρχοντα  κτίρια θεωρούνται πλέον «γερασμένα»  ».                                       Θα ολοκληρώσουμε την κτιριακή υποδομή του 2ου Λυκείου με το κτίσιμο του 1ου ορόφου πάνω από την πτέρυγα των αιθουσών, όπως ήταν το αρχικό του σχέδιο.  

ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΣΗΣ  θα παρέμβουμε ώστε:

Όλοι  οι αθλητικοί χώροι του Δήμου να βελτιωθούν, να αναβαθμιστούν και να αξιοποιηθούν.                                                                                              Γιατί θέλουμε να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των ηλικιών σε όλα τα αθλήματα.

Στο Δήμο μας,  είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός κλειστού κολυμβητηρίου και θα επαναφέρουμε αποφασιστικά προς τις αρμόδιες αρχές το αίτημα για την έγκριση, τη χρηματοδότηση και την κατασκευή κλειστού κολυμβητηρίου  σε τοποθεσία που έγκαιρα θα επιλέξουμε. Άλλωστε, ήταν ένα έργο εγκεκριμένο και χρηματοδοτημένο με το πρόγραμμα « Πύλες Εισόδου » για την Ολυμπιάδα του 2004, που δεν μπόρεσε δυστυχώς να υλοποιηθεί  από την τότε δημοτική αρχή με συνέπεια την ακύρωση της χρηματοδότησής του.

Δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε στις δραστηριότητές τους,  τους αθλητικούς συλλόγους ΠΡΩΤΕΑ, ΝΑΥΤΑΤΑΘΛΗΤΙΚΟ και Σύλλογο Αντισφαίρισης  , γιατί αναγνωρίζουμε τη σημαντική προσφορά τους στη νεολαία του Δήμου μας.                                                                                          Επίσης θα στηρίξουμε και όσα αθλητικά σωματεία προάγουν τον υγειή αθλητισμό

Σχετικά με τον πολιτισμό  θα εργαστούμε για:

Την πολιτιστική αναγέννηση, την πολιτιστική παραγωγή και όχι μόνο την κατανάλωση πολιτιστικών προϊόντων.

Τη στήριξη και  ενίσχυση των ομάδων συμπολιτών μας ή των συλλόγων που ασχολούνται δημιουργικά  με τον πολιτισμό.

Την ανάπλαση του κτιρίου της Μαθητικής Εστίας για να μπορέσει να μετατραπεί σε κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων, σημείο αναφοράς για το Δήμο και όχι μόνο.

Την  κατασκευή και λειτουργία ανοιχτού θεάτρου στο δασάκι της πόλης με ταυτόχρονη ανάδειξη του ενετικού κάστρου και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε αυτό.                                                                                               Την αναζήτηση άλλου καταλληλότερου χώρου για τη μεταφορά και τη λειτουργία μιας αναβαθμισμένης Δημοτικής Βιβλιοθήκης που μέχρι τώρα βρίσκεται ξεχασμένη στο χώρο του «ΠΑΝΘΕΟΝ» σε συνθήκες εγκατάλειψης.  

Θα ασκήσουμε  κοινωνική πολιτική  με ευαισθησία και αποτελεσματικότητα προς τους δημότες, που θα προτάσσει την αναγκαιότητα της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπό μας.                           

Με σχέδιο ώστε:  Να μην υπάρχει κανένας άστεγος στην πόλη και τις κοινότητες, κανένας χωρίς τροφή, χωρίς φάρμακα, χωρίς γιατρό.                                     

Κανένα παιδί χωρίς σχολείο, χωρίς παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό. Κανένας δημότης, χωρίς υπηρεσίες πρόνοιας.

Γιατί δεν θα αρκεστούμε ως  δημοτική αρχή μόνο στο ρόλο της  διεκδίκησης από την κυβέρνηση, για να αποδείξουμε το ενδιαφέρον μας προς τους δημότες  αλλά θα παράγουμε δικό μας έργο για να βελτιώσουμε την καθημερινότητά του.

Θα  προωθήσουμε την Κοινωνική και Αλληλέγγυα  Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο.) ως εναλλακτικό οικονομικό παράδειγμα, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη πολιτικών απασχόλησης, ενισχύοντας σε τοπικό επίπεδο την κοινωνία των πολιτών και το κοινωνικό κεφάλαιο.

Θα στηρίξουμε  το εμπόριο και τους εμπόρους της πόλης με κάθε πρόσφορο  μέσο και με την παρότρυνση των δημοτών να προτιμούν τα καταστήματα της πόλης για τις αγορές τους.

Συνδημότες και συνδημότισσες,                                                                               Αν συμφωνείτε με τους παραπάνω άξονες και στόχους μας, σας καλούμε να συμπορευθείτε μαζί μας στην προσπάθεια, να κάνουμε την Ηγουμενίτσα σύγχρονη πόλη με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, όπως την θέλουμε και την ονειρευόμαστε.   

Γιατί:

  • Γνωρίζουμε τα προβλήματα
  • Έχουμε την εμπειρία
  • Ξέρουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε

Θέλουμε την ενεργή συμμετοχή των συμπολιτών μας στη λειτουργία του Δήμου, θέλουμε να έχουν οι δημότες  λόγο στην επίλυση των προβλημάτων του.                         Εμείς υποσχόμαστε ότι θα ενισχύσουμε τη Δημοκρατία στο Δήμο, με τη χρηστή και διαφανή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, με τη  θεσμοθέτηση της τακτικής λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής.

  • Με τη στήριξή των συμπολιτών μας,  η προσπάθεια να φέρουμε το Δήμο Ηγουμενίτσας  σε σύγχρονη και προοδευτική κατεύθυνση, θα αποδώσει.                                                  

Συνδημότες και συνδημότισσες του Δήμου Ηγουμενίτσας

Η βασική μεταρρύθμιση που φέρνει ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1» στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής είναι η απλή αναλογική.                                                                            

Η εφαρμογή αυτού του εκλογικού  συστήματος θα διαμορφώσει ένα διαφορετικό περιβάλλον στα Δημοτικά  συμβούλια και στα όργανα διοίκησης του Δήμου.                                                                                                                 Στο νέο περιβάλλον απαιτούνται πλέον ο διάλογος και η συνεργασία μεταξύ των δημοτικών συμβούλων, η συναίνεση και η σύγκλιση των θέσεών τους, προκειμένου να λαμβάνονται αποφάσεις.                                                          

Ο δημοτικός σύμβουλος, από απλός υποστηρικτής των αποφάσεων, που λαμβάνονταν εκ των προτέρων από τη στενή ομάδα του δημάρχου,                                                       γίνεται συμμέτοχος και συνδιαμορφωτής των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου.                                                                                                                                                                                                      Έρχονται με αυτόν τον τρόπο οι δημότες μέσω των δημοτικών συμβούλων, πιο κοντά προς τα κέντρα λήψης των αποφάσεων του Δήμου και παρακολουθούν από κοντά τις διαδικασίες του.                                                                                        Διευρύνεται έτσι η συμμετοχή των δημοτών στα κοινά του τόπου τους και ασκούν έλεγχο στις αποφάσεις που τους αφορούν.

Το συμπέρασμά μας  είναι, ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής θα φέρει  περισσότερη δημοκρατία στα δημοτικά συμβούλια και στα όργανα αποφάσεων του Δήμου και εμείς είμαστε έτοιμοι  να εργαστούμε σε αυτό το νέο περιβάλλον

Φίλες και φίλοι,

όσα σας εξέθεσα είναι οι θέσεις και οι προτάσεις που  επεξεργάστηκα με τους συνεργάτες μου και θέλω να σας διαβεβαιώσω  ότι θα αγωνιστούμε για να τις πραγματοποιήσουμε. Γιατί θέλουμε να κάνουμε τον Δήμο μας καλύτερο, να κάνουμε την Ηγουμενίτσα μας  σύγχρονη πόλη με Ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, πόλη ελκυστική σε όποιον την γνωρίσει, πόλη και κοινότητες που να θέλει ο καθένας να ζήσει, πόλη και κοινότητες που να κρατούν τους νέους εδώ, μαζί μας.

Φίλες και φίλοι

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΦΘΑΡΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ

ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ.

Ζητάμε την ψήφο σας γιατί

 Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ  ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ,

ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΜΕ ΙΔΕΕΣ  ΚΑΙ ΟΡΕΞΗ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ .

ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ,ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΗΚΗΣΗ,

ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΤΥΠΩΜΕΝΕΣ ΜΕ ΣΑΦΗΝΕΙΑ

ΩΣΤΕ  ΜΕ ΕΝΤΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΒΑΣΗ θΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ Ο ΔΗΜΟ ΜΑΣ.

Αρέσει σε %d bloggers: