Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”
Του Θωμά Δημητρίου (Συντονιστής ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας – Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας)
Προβλήματα στην Θεσπρωτία λόγω πολιτικών επιλογών
- Οι κάτοικοι των Δήμων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών το τελευταίο διάστημα είναι ανήσυχοι και βρίσκονται σε κινητικότητα εξ αιτίας της πώλησης της ΟΛΗΓ ΑΕ σε Ιδιώτη. Η κυβέρνηση της Ν. Δ. έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιό της να εκποιήσει, τουλάχιστον το 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΗΓ ΑΕ. Όπως είναι γνωστό στο μετοχικό της κεφάλαιο περιλαμβάνονται, το Λιμάνι Εξωτερικού, το λιμάνι εσωτερικού (Κέρκυρας), τα αλιευτικά καταφύγια Σαγιάδας και Πλαταριάς, το τουριστικό καταφύγιο Συβότων, ο χώρος του Πάνθεον, το πάρκινγκ του παλιού Λιμανιού, το τελωνείο, το παραλιακό τμήμα στα πλατάνια, τα γήπεδα τένις με το χώρο μπροστά τους που προορίζεται για μαρίνα, το Δρέπανο μαζί με τα κτίσματα που είναι σε αυτό, το Μακρυγιάλι, ο ποδηλατόδρομος , ο παραλιακός δρόμος μέχρι την αρχή της Εγνατίας οδού, όλη η λεγόμενη Χερσαία Ζώνη Λιμένος, δηλαδή η παραλιακή έκταση σχεδόν όλης της Θεσπρωτίας. Με την πώληση οι κάτοικοι των Δήμων θα χάσουν ενδεχομένως τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στη θάλασσα και οι επιχειρηματίες τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν στη θάλασσα και στην παραλία της. Φθάσαμε λοιπόν στο σημείο, να είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να περιέλθουν όλα τα παραπάνω δημόσια και δημοτικά ακίνητα, στη δικαιοδοσία του ιδιώτη. Ακίνητα που κατασκευάστηκαν με τα χρήματα του Ελληνικού λαού και είναι κερδοφόρα.
- Οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν οι Δήμοι, φορείς και κόμματα, με το κλείσιμο αρχικά του λιμένα εσωτερικού και στη συνέχεια του λιμένα εξωτερικού , πρέπει να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν για να φθάσει στην κυβέρνηση το μήνυμα ότι:
- ο ΟΛΗΓ και το Λιμάνι δεν πωλείται,
- η Χερσαία Ζώνη να παραχωρηθεί άμεσα στους Δήμους, στους οποίους ανήκει.
- Μία από τις πρώτες ενέργειες της νέας διακυβέρνησης ήταν η ακύρωση της ίδρυσης νέων πανεπιστημιακών σχολών και τμημάτων, ανάμεσα σε αυτά και του πανεπιστημιακού τμήματος «Μετάφρασης και Διερμηνείας» στην Ηγουμενίτσα, διαγράφοντας έτσι την Θεσπρωτία από τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μόνο αυτήν σε όλη την Ήπειρο. Δεν σταμάτησε όμως εκεί! Άλλαξε φέτος το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στα μέσα μιας δύσκολης σχολικής χρονιάς, με μη κανονική λειτουργία των σχολείων, με πρωτόγνωρες λόγω της πανδημίας και μη δοκιμασμένες μορφές διδασκαλίας. Εισήγαγε εκτός των άλλων και την ΕΒΕ με αποτέλεσμα μαθητές που αρίστευσαν στις εξετάσεις, να μην εισάγονται στις σχολές πρώτης προτίμησής τους και περισσότεροι από 25.000 μαθητές να μην εισάγονται σε πανεπιστήμια και να κατευθύνονται ως πελάτες στα Ιδιωτικά Κολέγια των υποστηρικτών του κ. Μητσοτάκη και της κ. Κεραμέως που φρόντισαν να εξισώσουν τα πτυχία των κολεγίων με αυτά των πανεπιστημίων και υποχρέωσαν τα επιμελητήρια να τα αναγνωρίζουν ως ισότιμα με τα πανεπιστημιακά!
- Ενώ δεν έχουν συνέλθει από τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους και στους ιχθυοκαλλιεργητές του νομού μας, ήρθε και η μεγάλη ακαρπία στα εσπεριδοειδή, ως αποτέλεσμα της παγωνιάς του Μαρτίου, για να κάνει ακόμα δυσκολότερη τη ζωή των αγροτών και των οικογενειών τους. Πότε οι αρμόδιοι θα κάνουν την καταγραφή των ζημιών, για να αποζημιωθούν έγκαιρα οι καλλιεργητές των εσπεριδοειδών;
- Με το πρόσχημα ότι οι συμπολίτες μας μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους παρέχουν τα ψηφιακά μέσα, οι Τράπεζες αποφάσισαν να κλείσουν ανά την Ελλάδα 96 υποκαταστήματα. Με αυτήν τους την απόφασή, βάζουν στο περιθώριο χιλιάδες συμπολίτες μας, που δεν έχουν ή αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν ψηφιακά μέσα.
Το κλείσιμο των καταστημάτων σε ακριτικές , ορεινές και νησιωτικές περιοχές τις καταδικάζει σε οικονομικό μαρασμό, αφού ανοίγει ακόμα περισσότερο το χάσμα ανάπτυξης ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια. Και ενώ η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει ήδη αποκλειστεί από τον τραπεζικό δανεισμό, δέχεται το τελειωτικό χτύπημα στις επιχειρήσεις της περιφέρειας.
Με το κλείσιμο των καταστημάτων, οι εργαζόμενοι οδηγούνται «εξαναγκασμένοι» στην εθελούσια έξοδο ή στην απόλυση.
Δυστυχώς στο νομό μας κλείνουν δύο υποκαταστήματα, ένα της ΕΤΕ στους Φιλιάτες και ένα της Τράπεζας Πειραιώς στην Παραμυθιά.
Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής βρίσκονται οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
– για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα όπως: «Το δημόσιο, ως μέτοχος των τραπεζών, χωρίς πλέον μνημονιακές δεσμεύσεις, θα ασκήσει τα δικαιώματά του στη διοίκηση, για μια πιο ορθολογική πολιτική στη χρηματοδότηση της οικονομίας και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων»
– για την εργασία όπως:
Η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη που διευκολύνει τις απολύσεις.
Ήδη στους Φιλιάτες την Πέμπτη 22/7 και στην Παραμυθιά το Σάββατο 24/7 κλιμάκια της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιόδευσαν μοιράζοντας φυλλάδια στους συμπολίτες μας, διαμαρτυρόμενοι για την καταδίκη σε μαρασμό των δύο πόλεων και απαιτούμε από τις τράπεζες να στηρίξουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλη την κοινωνία και όχι μόνο σε ελάχιστα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.