Θρυαλλίδα εξελίξεων η ήττα του Μπ.Τζόνσον στη βρετανική Βουλή

Νέες εξελίξεις σχετικά με το Brexit δρομολογεί η ήττα του Συντηρητικού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον κατά τη χθεσινή κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων η οποία καταψήφισε την πρότασή του για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος Οκτωβρίου χωρίς Συμφωνία.

Το γεγονός εξώθησε τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει ότι θα ζητήσει σήμερα να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, πιθανότατα στις 14 Οκτωβρίου, ενώ και στο εσωτερικό των Τόρις αναμένεται να διαγραφούν οι 21 βουλευτές και τα στελέχη των Συντηρητικών που αψήφησαν την κομματική γραμμή.

Κρίσιμη και η σημερινή μέρα, καθώς οι βουλευτές θα ψηφίσουν επί σχεδίου νόμου που θα αναγκάσει τον Τζόνσον να ζητήσει από την ΕΕ αναβολή του Brexit για τρίτη φορά, ως την 31η Ιανουαρίου 2020, εκτός εάν εγκριθεί συμφωνία για τους όρους και τον τρόπο της αποχώρησης νωρίτερα.

Μετά τη χθεσινή ψηφοφορία, ο Κόρμπιν τόνισε πως εάν ο Τζόνσον θέλει εκλογές, είναι υποχρεωμένος να εξασφαλίσει πρώτα την αναβολή του διαζυγίου, η συζήτηση και η ψηφοφορία επί της οποίας θα διεξαχθεί σήμερα.

Την ίδια ώρα Λονδίνο και ευρωπαϊκές χρηματαγορές παρακολουθούν τη συναλαγματική ισοτιμία της λίρας με το δολάριο να καταγράφει ιστορικά χαμηλά. Χθες η λίρα υποχώρησε σε 1 προς 1,19, στη χαμηλότερη τιμή μετά το 1985, γεγονός που κλιμακώνει τις ανησυχίες στην ΕΕ για το θα σημάνει Έξοδος χωρίς Συμφωνία.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, η Κομισιόν εισηγείται να προσφερθεί οικονομική βοήθεια σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και αγρότες σε περίπτωση που το σενάριο γίνει πραγματικότητα.

Στο μεταξύ, το ΥΠΟΙΚ της Βρετανίας θα προσθέσει 2 δισ. λίρες στον προϋπολογισμό του 2020 για την προετοιμασία και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Brexit. Το μεγαλύτερο μέρος των επιπρόσθετων κεφαλαίων προορίζεται για την αστυνόμευση των συνόρων της Βρετανίας και τα λιμάνια.

Μέτρα, που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη κίνηση Βρετανών τουριστών προς την Ελλάδα, σε ενδεχόμενο Brexit, συζήτησαν χθες στο υπουργείο Τουρισμού, ο Χάρης Θεοχάρης και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Σχετική Εϊδηση:

Βρετανία-Brexit: Ήττα για την κυβέρνηση Τζόνσον (video)

www.ert.gr

ert.gr
Author:

Παντιάς Ζαχαριάδης
Αρέσει σε %d bloggers: