Θρίλερ η υπόθεση Κασόγκι: Καταιγιστικές εξελίξεις (video)

Συνεχίζεται το θρίλερ με την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μετά την επίσκεψή του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Το Ριάντ επιμένει ότι ο αρθρογράφος της Ουάσιγκτον Ποστ έφυγε από εκεί σώος, ενώ οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν ότι όχι μόνο δολοφονήθηκε αλλά επιπλέον χρησιμοποιήθηκε οξύ για να εξαφανιστεί κάθε ίχνος του. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN η Σαουδική Αραβία ετοιμάζει μια ανακοίνωση με την οποία θα παραδέχεται ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι είναι νεκρός και ότι ο θάνατος του ήταν αποτέλεσμα μιας ανάκρισης που είχε άσχημη εξέλιξη.

Η πηγή τόνισε ότι το πόρισμα πιθανώς να καταλήγει ότι η επιχείρηση διεξήχθηκε χωρίς εξουσιοδότηση και ότι όσοι εμπλέκονται θα λογοδοτήσουν, τόνισε το CNN.

Οι τουρκικές αρχές πήραν άδεια να μπουν για πρώτη φορά στον τόπο του εγκλήματος. Υπό τη συνεχή επίβλεψη Σαουδαράβων αξιωματούχων οι Τούρκοι ερευνητές πρέπει να βρουν στοιχεία και να τα διασταυρώσουν με τα ηχητικά ντοκουμέντα και το οπτικό υλικό από την επίσκεψη του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης, πριν εξαφανιστεί.

Δημοσιογράφοι που βρίσκονται στο σημείο ανήρτησαν φωτογραφίες και βίντεο στο twitter που εμφανίζουν μέλη συνεργείου καθαρισμού να μπαίνουν στο προξενείο λίγο πριν την άφιξη των αστυνομικών δυνάμεων.

Ταυτόχρονα, ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας διατάζει εσωτερική έρευνα, και ο Ντόναλντ Τραμπ στέλνει εκτάκτως τον Υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στο Ριάντ.

Το Ριάντ επιμένει ότι ο αρθρογράφος της Ουάσιγκτον Ποστ έφυγε από το προξενείο χωρίς όμως να το αποδεικνύει. Οι διαρροές από τις τουρκικές αρχές δίνουν την εικόνα ενός φριχτού εγκλήματος, το οποίο διέπραξαν 15 Σαουδάραβες πράκτορες που ταξίδεψαν στην Τουρκία μόνο για αυτόν το σκοπό και η τελευταία πληροφορία κάνει λόγο για τη χρήση οξέος, ώστε να διαλύσουν το σώμα του Κασόγκι.

Ο πρώην διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν, λέει ότι μόνο ένας άνθρωπος στη Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να εγκρίνει αυτήν την επιχείρηση.

Μετά την αποχώρηση μεγάλων ειδησεογραφικών οργανισμών και πολυεθνικών εταιρειών από το Νταβός της Ερήμου, όπως αποκαλείται το οικονομικό συνέδριο που διοργανώνει ο διάδοχος του θρόνου, Μπιν Σαλμάν, η Σαουδική Αραβία περνά στην αντεπίθεση. Απειλεί ότι μπορεί να πολλαπλασιάσει την τιμή του πετρελαίου ως αντίποινα σε πιθανές κυρώσεις και ζητεί από τα συμμαχικά κράτη να μποϋκοτάρουν τις επιχειρήσεις που αποσύρθηκαν από το συνέδριο.

Η διάσκεψη για επενδυτές που διοργανώνει η Σαουδική Αραβία αργότερα αυτό το μήνα θα διεξαχθεί κανονικά ανακοίνωσαν οι διοργανωτές παρόλο που βασικοί ομιλητές και κορυφαία στελέχη εταιριών κοινοποιούν ο ένας μετά τον άλλον την απόφασή τους να μην συμμετάσχουν στη διάσκεψη Future Investment Initiative στο Ριάντ εξαιτίας της υπόθεσης του Τζαμάλ Κασόγκι.

www.ert.gr

ert.gr
Author:

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ

You May Also Like

Αρέσει σε %d bloggers: