Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Θετικές προοπτικές για τον τουρισμό της Ηπείρου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Θετικά μηνύματα  για τον τουρισμό της Ηπείρου

από τις Διεθνείς Εκθέσεις Βερολίνου και Βιέννης

Θετικές προοπτικές για τον τουρισμό της Ηπείρου προκύπτουν από τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε δύο ακόμη μεγάλες διεθνείς εκθέσεις, που έγιναν το Μάρτιο σε Γερμανία και Αυστρία. 

Σταθερός προορισμός για τους Γερμανούς τουρίστες η Ήπειρος

Αναλυτικά: 

Η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετείχε για μια ακόμη χρονιά στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού  «ITB BERLIN 2024», που πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 7 Μαρτίου στο Βερολίνου της Γερμανίας. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού, φιλοξενώντας περισσότερους από  5.500 εκθέτες από 161 χώρες και υποδεχόμενη πάνω από 100.000 επισκέπτες. 

Η  συνεχής συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην εν λόγω Έκθεση σε συνδυασμό με την σωστή προετοιμασία, τη μελέτη του προφίλ του Γερμανού τουρίστα  και την ορθή προσέγγιση έχει οδηγήσει σε αύξηση του ενδιαφέροντος των Γερμανών τουριστών για την Ήπειρο, γεγονός που αποτυπώνεται στην συνεχόμενη αύξηση των απευθείας πτήσεων από Γερμανία για Άκτιο, που για την θερινή περίοδο προβλέπονται σε έντεκα εβδομαδιαίως. 

Το κύριο ενδιαφέρον των Γερμανών  επισκεπτών της Έκθεσης εστιάστηκε στην επιλογή παραθαλάσσιων προορισμών, με μικρότερο ποσοστό να προτιμά  τα ταξίδια πόλης, ευεξίας, εναλλακτικού τουρισμού και πολιτισμού. 

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου φιλοξενήθηκαν: η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων μέσω της Β Αντιπροέδρου κας Έφη Εξάρχου  και 12 επιχειρήσεις τουρισμού της Ηπείρου.

Την Περιφέρεια Ηπείρου εκπροσώπησε η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης Εμπορίου και Τουρισμού, κα Ιουλία Μαρκούλα, που είχε και την ευθύνη της προετοιμασίας και της συμμετοχής στην έκθεση. 

Το τριήμερο της έκθεσης στο Περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 50 B2B συναντήσεις με εταιρείες, σημαντικούς tour operators της Γερμανικής τουριστικής αγοράς, αλλά και μικρότερους με εξειδίκευση σε πακέτα εναλλακτικού τουρισμού και πολιτισμού, με σκοπό την ενίσχυση και επέκταση υπαρχουσών συνεργασιών αλλά και δημιουργία νέων, με ταξιδιωτικά γραφεία, αεροπορικές εταιρείες, δημοσιογράφους και  διαμορφωτές κοινού.

 Κατά τη  διάρκεια της έκθεσης, υπήρξε σειρά σημαντικών επαφών, μεταξύ άλλων  με την Υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, τον γενικό γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρη Φραγκάκη, το γραφείο ΕΟΤ Γερμανία και τη διευθύντριά του κα Νικολέτα Λεκανίδη, τον Ηπειρώτη Δήμαρχο Σβέρτε στη Γερμανία κ.  Δημήτρη Αξούργο .

Επίσης ενόψει της συμμετοχής της Περιφέρειας Ηπείρου στη  διεθνή έκθεση τουρισμού  της Κύπρου  το διάστημα 19 με 21 Απριλίου 2024, (την τελευταία για το α΄ εξάμηνο του 2024) η επικεφαλής της αποστολής της Περιφέρειας κα Ι. Μαρκούλα συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Τουρισμό της Κύπρου κ. Κώστα Κουμή, με τον οποίο συζήτησε οργανωτικά ζητήματα. 

Ανοδική  η ζήτηση για τουρισμό στην Ήπειρο από τους Αυστριακούς

Με τη συμμετοχή 450 εκθετών από 36 χώρες και σύνολο επισκεπτών 72.710, ολοκληρώθηκε η Διεθνής Τουριστική Έκθεση της Βιέννης – Ferien 2024, η οποία  πραγματοποιήθηκε το διάστημα 14 έως 17 Μαρτίου στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετείχε ως συνεκθέτης του ΕΟΤ, αποτελώντας ξεχωριστό πόλο έλξης για τους επισκέπτες καθ’όλη τη διάρκεια της Έκθεσης. 

Επαγγελματίες του τουρισμού φιλοξενήθηκαν στο stand της Περιφέρειας Ηπείρου, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με μεγάλο αριθμό επισκεπτών που οργανώνουν τις διακοπές τους κι αναζητούν νέους εναλλακτικούς προορισμούς, δίνοντας έμφαση στις αυθεντικές εμπειρίες. 

Επικεφαλής της αποστολής της Περιφέρειας Ηπείρου  ήταν ο  Εντεταλμένος Σύμβουλος Π.Ε. Άρτας κ. Νίκος Σπύρου, o οποίος σε δήλωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων: “Ήταν μία ολοκληρωμένη και στοχευμένη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου, για να αποκτήσει η περιοχή μας την τουριστική αναγνώριση που της αξίζει στην Κεντρική Ευρώπη. Έγινε πολύ σημαντική δουλειά από την Περιφέρεια σε συνεργασία και με τούς επαγγελματίες τουρισμού της Ηπείρου, που συμμετείχαν στην Ferien 2024”.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της Έκθεσης αλλά και με έρευνα που πραγματοποίησε η TUI, το μοντέλο «Ήλιος-Θάλασσα» αποτελεί το κύριο κίνητρο, ιδίως για οικογένειες ακολουθούμενο από επισκέψεις πόλεων. Η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη, υπήρξαν κυρίαρχα θέματα στη διάρκεια της Έκθεσης ,καθώς η ευαισθητοποίηση του κοινού θα επηρεάσει τη στρατηγική πολλών διοργανωτών ταξιδίων και εν συνεχεία πολλών επιχειρήσεων του κλάδου στοχεύοντας στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων.

 Η Ήπειρος ως προορισμός που συνδυάζει ιδανικά το βουνό με τη θάλασσα, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Αυστριακών καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης με τα μηνύματα που καταγράφονται για την θερινή περίοδο να είναι ιδιαίτερα θετικά.

Εξαιρετική ήταν για μια ακόμη χρονιά η συνεργασία με το Γραφείο ΕΟΤ Αυστρίας και την Προϊσταμένη κ. Σταυρούλα Σκαλτσή για την υλοποίηση δράσεων που στοχεύουν στην καλύτερη δυνατή προβολή της Ηπείρου στην αυστριακή αγορά.

Αυξημένη ζήτηση είχε η ακτογραμμή της Ηπείρου, καθώς η απευθείας αεροπορική σύνδεση της Βιέννης με το Αεροδρόμιο του Ακτίου, είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα που βάζει την Ήπειρο στην λίστα των προορισμών για τους Αυστριακούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου ΕΟΤ Αυστρίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα αεροδρόμια Ακτίου και Ιωαννίνων δέχτηκαν συνολικά 12.952 Αυστριακούς επιβάτες το 2023.  Ιδιαίτερα σημαντική καταγράφεται  η πορεία των κρατήσεων στον μεγαλύτερο αερομεταφορέα της χώρας Austrian Airlines, η οποία ξεκινά ήδη από 26 Μαρτίου απευθείας συνδέσεις με ελληνικούς προορισμούς, μεταξύ αυτών και με το αεροδρόμιο Ακτίου. Να σημειώσουμε ότι το Φθινόπωρο του 2023, με συνεργασία του ΕΟΤ Αυστρίας, της Austrian Airlines και της Δ/νσης Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου είχε υλοποιηθεί ταξίδι εξοικείωσης στελεχών της Austrian Airlines στο παραλιακό μέτωπο της Περιφέρειας Ηπείρου

Από πλευράς προορισμών μεγάλη σημασία για την Υπηρεσία του ΕΟΤ Αυστρίας, αποτελεί η ανοδική πορεία στη ζήτηση που εμφανίζει η Ήπειρος, η οποία εδραιώνεται στην αυστριακή αγορά. 

Το περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων, o Πρέσβης της Ελλάδος στη Βιέννη κ. Γεώργιος Ηλιόπουλος και  η Σύμβουλος Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας κα. Γιούλη Μπογιατζοπούλου και ο υπεύθυνος εμπορικού marketing και δημοσίων σχέσεων ΕΟΤ Αυστρίας κ. Γιάννης Ραφαλιάς