Θεατρική παράσταση «Talk to me» στην Ηγουμενίτσα

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ

16.30h : 6 διεγνωσμένοι ασθενείς με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ:Ηχολαλία- Αριθμομανία- Σύνδρομο Τουρέτ –Μικροβιοφοβία-εμμονή στην συμμετρία)  συναντιούνται στην αίθουσα αναμονής του ιατρείου του πιο γνωστού ψυχιάτρου για την αντιμετώπιση της ΙΨΔ.Ο γιατρός καθυστερεί λόγω ενός απρόοπτου γεγονότος και μια σειρά παρεξηγήσεων  τους αναγκάζει να παραμείνουν στο ιατρείο αναμένοντάς τον, μόνοι τους με τη δυσκολία τους αλλά και όλοι μαζί.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Στην φετινή μας διαδρομή επιλέξαμε ένα έργο που εστιάζει στην ανθρώπινη ευαλωτότητα, την ανθρώπινη αδυναμία του σύγχρονου ανθρώπου να επικοινωνήσει επιτυχώς με τον συνάνθρωπό του.Οι λόγοι πολλοί. Περπατάμε και αναπνέουμε σε μια εποχή όπου ο Λόγος έχει εξασθενήσει και παρατηρούμε μια ελλειμματική επικοινωνία τόσο στην προφορική όσο και τη γραπτή γλώσσα (greeklish-προσκόλληση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης .Παράδοξο που ενώ η τεχνολογία προχωρά με αλματώδη βήματα η ουσιαστική επικοινωνία ολισθαίνει. Μάστιγα της σύγχρονης ανθρώπινης ψυχής είναι το άγχος, οι νευρώσεις και κατά συνέπεια σε έξαρση διάφορες ψυχικές νόσοι. Αναπάντητα όνειρα, μετέωρες επιθυμίες, ακυρωμένοι πόθοι. Κι όμως όλοι μπορούμε να συνδεθούμε και να επικοινωνήσουμε μέσα από την ατέλεια μας.Αυτή αποδεικνύει εξάλλου την ανθρώπινη υπόστασή μας.  Μ.Κούντερα: «Γιατί κανένας από εμάς δεν είναι υπεράνθρωπος και δεν μπορεί να ξεφύγει τελείως από το κιτς. Όποια κι αν είναι η περιφρόνηση που μας εμπνέει, το κιτς είναι μέρος της ανθρώπινης μοίρας.»

Το έργο αυτό συγκινεί καθώς αναδύει την ανάγκη του ανθρώπου (με την αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι του-την ατέλειά του) να συνδεθεί, να συνάψει σχέσεις για να μπορέσει να αντέξει τον πόνο και να γευτεί την ευτυχία.

Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή ή ΙΨΔ ή Μανιοπαρορμητική Διαταραχή (Obsessive–compulsive disorder-OCD) περιλαμβάνεται στην ομάδα των αγχωδών διαταραχών και αυτές με τη σειρά τους στην ευρύτερη ομάδα των νευρώσεων. Χαρακτηρίζεται είτε από ιδεοληψίες (obsessions) είτε από ψυχαναγκασμούς (compulsions) είτε και από τα δύο, ψυχοπαθολογικές εκδηλώσεις που συνιστούν πηγή δυσφορίας για το άτομο και απασχολούν σημαντικό μέρος από το χρόνο του και από την επαγγελματική, κοινωνική και την συναισθηματική του ζωή. Το άγχος συνδέεται συχνά με τους ψυχαναγκασμούς, καθώς και με την αντίσταση σε αυτούς, και υποχωρεί αμέσως μόλις το άτομο ενδώσει στον καταναγκασμό. Οι περισσότεροι πάσχοντες αναγνωρίζουν τον παθολογικό χαρακτήρα αυτών των καταναγκασμών καθώς και ότι είναι ανούσιοι και υπερβολικοί, ωστόσο κρίνεται εξαιρετικά δυσχερές από τους ίδιους να τους σταματήσουν.  

Αρέσει σε %d bloggers: