[paypal_donation_button]

Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Η Σκωτσέζα της Ηπείρου: Από την λίμνη Λοχ Νες στα Κεντρικά Τζουμέρκα

Η ΚΑΘΛΥΝ ΚΡΑΙΤΟΝ ΤΡΙΑΝΤΟΥ συνεργάτιδα του periodikostep.gr με πατέρα Σκωτσέζο και μητέρα Ελληνίδα ζει στα Κεντρικά Τζουμέρκα, έχει σημαντική πολιτιστική δράση, και, μας αυτοσυστήνεται σε ένα κείμενο αφιερωμένο στην Σκωτία και το οικογενειακό της δέντρο.

Δράττοντας της ευκαιρίας και της τιμής που μου έχει δώσει το περιοδικό STEP,γράφοντας διαφορά άρθρα για τα αξιοθέατα των Κεντρικών Τζουμέρκων και κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα , αποφάσισα να σας γράψω ένα διαφορετικό είδους άρθρο και να σας συστήσω, κατά κάποιο τρόπο ,τον τόπο προελεύσεως μου με αναφορές στην Πατρίδα μου, την ΣΚΩΤΙΑ,  την γενέτειρα πόλη του πατέρα μου , το ΝΤΑΝΤΗ ,την προέλευση του ονόματος μου, που με τόσο περηφάνεια φέρω ,και ένα μικρό οικογενειακό δέντρο.

ΣΚΩΤΙΑ

Παλαιοτέρα φέρουσα το όνομα ΑΛΜΠΑ(ALBA)

Πολύ πριν την επίθεση των Ρωμαίων για την κατάκτηση της ,η Σκωτία κατοικείτο πολύ πριν την Νεολιθική εποχή. Ευρήματα από τη τότε  εποχή υπάρχουν ακόμη και σήμερα σε διάφορες περιοχές της Σκωτίας όπως ο οικισμός κοντά στο Βιγκαρ( Biggar) για  το οποίο οι αρχαιολόγοι χρονικά λένε ότι ανήκει στο 12000π.χ.

Τέτοια είδους ευρήματα βρίσκονται  και σε πολλά άλλα  μέρη της Σκωτίας  .

ΟΙ Ρωμαίοι ξεκίνησαν να κατακτήσουν την Αγγλία το 43ΜΧ. Κάτω από την ηγεσία του Ρωμαίου Ιουλίου Αγκρικολα ,ο οποίος άρχισε να έχει βλέψεις στο να κατάκτηση την Σκωτία, αρχίσαν σφοδρές επιθέσεις εναντίον της ,αλλά οι Ρωμαίοι έχοντας απέναντί τους τους σκληροτράχηλους Σκωτσέζους και πολεμώντας επι σειρά πολλών ετών δεν κατάφεραν ποτέ να την κατακτήσουν. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να χτίσουν ένα τείχος, το τείχος του Αδριανού όπου  και πλέον διαχωρίστηκαν κατά αυτό τον τρόπο και τα σύνορα μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας.

Το βασίλειο της  σκότιας  δημιουργήθηκε  από τους Πικτες (οι οποίοι είχαν αντισταθεί σθεναρά κατά των Ρωμαίων τον 1ο αιώνα) και τους Σκωτους (Κέλτικής προελεύσεως από Ιρλανδία).

Πρώτος βασιλιάς των Σκωτσέζων ο Κένεθ μακ Αλπιν  ,του οίκου των Αλπινιδων και ευρύτερα γνωστός ως ο « ΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ».Η Μοναρχία του διήρκησε 15 χρόνια (843-858).

Όπως και οι Έλληνες είχαν δυνάστες τους Τούρκους ,έτσι και οι Σκωτσέζοι είχαν τους Άγγλους

Πάντα υπήρξαν έντονες διαμάχες μεταξύ Σκωτίας και Αγγλίας για την εδαφική ακεραιότητα των συνόρων της κατά όλη την διάρκεια των επομένων αιώνων ,όπου τελικά μετα τον θάνατο του Βασιλέως Αλεξάνδρου του Γ’, το 1286 η Σκωτία λαμβάνει την μορφή που έχει σήμερα. Παρόλα ταύτα οι Άγγλοι προσπάθησαν πολλές φορές να διεισδύσουν και να καταλάβουν την Σκωτία ,αλλά οι προσπάθειές τους δεν καρποφορήσαν.

Tο 1328 Ο Εντουάρντο ΙΙΙ Της Αγγλίας αναγκάστηκε να αναγνώριση την ανεξαρτησία της Σκωτίας με την συνθήκη του Εδιμβούργου -Νορθαμπτον  και κάτω από την ηγεμονία του Ρομπερτ ντε Μπρους που ανακηρύχθηκε βασιλέας της Σκωτίας

Υπάρχουν τόμοι ολόκληροι για τις συνεχόμενες μάχες μεταξύ των δυο ,όπως αποκαλώ εγώ κρατών και θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για πολλούς από εσάς  ίσως να διαβάσετε την πλήρη ιστορία αυτού του τόπου.

Η Σκωτία εντάχθηκε στην Μεγάλη Βρετανία το 1707 και σήμερα πλέον έχει  το δικό της κοινοβούλιο.

Η Σκωτία διαθέτει δικά της πανεπιστήμια, δικό της σύστημα υγείας  κι έχει αναπτυχθεί σε όλα τα επίπεδα μεταξύ των οποίων και τουριστικά. Τα υπέροχα σκηνικά της ,τα κάστρα της ,οι λίμνες της (λοχ νες, ,τα όροι Γκραμπιαν με ψηλότερη κορυφή το Μπεν Νέβις με υψόμετρο 1345 μέτρων  ,κυριολεκτικά θα μαγέψουν το κάθε λογής επισκέπτη.

ΜΠΕΝ ΝΕΒΙΣ
ΛΙΜΝΗ ΛΟΧ ΝΕΣΣ

THE NATIONAL MONUMENT OF SCOTLAND(Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗ)άλλη μια ομοιότητα με την Ελλάδα.

Μην ξεχνάτε βέβαια και το ουίσκι της, την μαύρη μπύρα  και τα τοπικά εδέσματα για τα οποία είναι διάσημη η Σκωτία. Προσωπικά θα σας συνιστούσα μια μπραιντυ (ένα είδος  πίττας) μια σεπαρτντς παι(η πίττα του βοσκού),σκωτσέζικα αυγά για πρωινό και βέβαια τα περίφημα μπισκότα της (shortbread).

Είχα την τύχη να επισκεφτώ και πολλά αποστακτήρια και να δω την παραγωγή του εθνικού ποτού  

Θα μπορούσα να γράφω με τις ώρες σχετικά με την Σκωτία ,αλλά δεν θα πω άλλα .Ο καθένας σας μπορεί κομμάτι κομμάτι να μάθει πολλά για αυτή την χώρα όπως την αποκαλώ , παρότι κομμάτι της Μεγάλης Βρετανίας.

Τέλος να σας πω πως οι Σκωτοι είναι ένας φιλόξενος λαός ,διόλου τσιγγούνης ,ανοιχτόκαρδος και με πολλές ομοιότητες με τους Ελληνες.

Η Σκωτία έχει και πολλές ομοιότητες με τα Κεντρικά Τζουμέρκα όπως θα διαπιστώσετε από τις φωτογραφίες. Για αυτό ήταν επιλογή μου σε αυτή την ηλικία που είμαι σήμερα να κατοικώ στα Κεντρικά Τζουμέρκα.

ΝΤΑΝΤΙ(DUNDEE)

γέφυρα ΤΑΥ

Η γενέτειρα του πατερά μου και 4η κατά σειρά μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας.

Η ονομασία προέρχεται από την τοπική διάλεκτο Γκειλικ  DEI DONUM και σημαίνει δώρο Θεού.

Η πόλη κατοικείτο από την Μεσολιθική Εποχή .

Ο βασιλιάς Γουίλλιαμ της Σκωτίας ,το έκανε δώρο στον αδερφό του Ντέιβιντ το 1179 ,ο οποίος έχτισε και το κάστρο του Νταντι. Ο Εντουάρντο ο ΙΙΙ Της Αγγλίας κατέλαβε για ένα μικρό χρονικό διάστημα το κάστρο αλλά κατά την διάρκεια του ενός από τους τρεις συνολικά πολέμους ανεξαρτησίας της  Σκωτίας το 1297 ο Γουίλλιαμ Γουαλλας (όχι ο Μελ Γκίμπσον του μπειβχαρτ αλλά ο γνήσιος) μετα από έντονη μάχη και πολιορκία το επανάφερε στα χέρια των Σκοτσέζων.

Οι Άγγλοι κατάφεραν να καταστρέψουν πολλές φορές το Νταντι κατά την διάρκεια των διαμαχών .Το 1546 η Βασίλισσα Μαρία Στιούαρτ της Σκωτίας το έκανε δώρο στους κατοίκους του Νταντη αλλά το 1651 και κατά την διάρκεια της τρίτης και τελευταίας πολιορκίας των Άγγλων ,ο Κρομγουελ κατέστρεψε μεγάλο μέρος του Νταντι

Πέρασαν πολλά χρόνια για να ανακάμψει  αλλά επανήλθε δυναμικά το 1800.

Μεταξύ του 1871-1881 στο Νταντι φτιάχτηκαν πάνω από 2000 πλοία ,τα περισσότερα φαλαινοθηρικά μιας και το λιμάνι του Νταντη ήταν μεγάλης εμπορικής σημασίας. Το 1912 σταμάτησαν την κατασκευή πλοίων λόγω του νόμου περί φαλαινοθήρας.

Η γέφυρα Ταυ(TAY) ενώνει το Νταντι με το Εδιμβούργο και έχει μήκος 2250 μέτρων.

Το Νταντι διαθέτει πολλά και ποικίλα αξιοθέατα .

ΟΙΚΟΣ ΤΩΝ ΚΡΑΙΤΟΝ (CRICHTON-CRIGHTON)

Τον 4ο αιώνα εμφανίζεται η φυλή των Κραιτον , προερχομένη από τους ΜΠΟΕΡΝΙΣΙΑΝΣ. Ένα κράμα Σκωτων ,Άγγλων και Βίκινγκς , .Έδρα τους η Βαρονία των Κραιτον, στην περιοχή του Εδιμβούργου.

βαρωνια των Κραιτον

Προέλευση ονόματος από CRIOCH=LAND ΚΑΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΥΝΟΡΩΝ

Το επώνυμο Κραιτον (ΑΡΧΙΚΟ KREITTON) το συναντάμε με διαφορετικές γραφές αλλά όλοι είμαστε κάτω από τον ίδιο οίκο (Crichton.crighton,Creighton,mcCright,Crayton ).

Κατά την διάρκεια της Βασιλείας Του Τζειμς ΙΙ Της Σκωτίας ,οι Κραιτον είναι μια πανίσχυρα πολιτικά δύναμη με τον σερ Τζωρτζ Κραιτον (1382-1454) να είναι διοικητής του Κάστρου Στερλινγκ, Ναύαρχος της Σκωτίας και ο πρώτος κόμης του Καιθενς(caithness), ενώ ο γιος του Ρόμπερτ παίρνει το αξίωμα του Λόρδου του  ΣΑΝΚΟΥΧΑΡ (SANQUHAR ) το 1487.

CRIGHTON SANQUHAR CASTLE

Ένας ακόμη Κραιτον  ο Σερ Γουίλλιαμ ήταν της  καγκελάριος της Σκωτίας ο οποίος θέλοντας να εντυπωσιάσει τον Βασιλιά της Σκωτίας και να ανέβει πολιτικά ,δολοφόνησε κατά την διάρκεια βασιλικού δείπνου στο Εδιμβούργο τον Κόμη Του Ντάγκλας και τον αδερφό του. Αυτό το δείπνο έχει μείνει στην ιστορία ως ο Μαύρος Δείπνος.

Μέσω γάμου ο σερ Γουίλλιαμ που τελικά έγινε Λόρδος, απέκτησε την βαρονία του Φρεντμαλ. Έκανε όμως ένα τραγικό λάθος συνεργαζόμενος με τον αδερφό του Βασιλέα Ιάκωβου της Σκωτίας,  τον Δούκα του Ολμπανυ με τον οποίο ο Βασιλιάς παρότι αδέρφια ευρίσκετε σε διαμάχη που σαν αποτέλεσμα είχε ο Λόρδος Γουίλλιαμ να χάσει όλη του την περιουσία και τίτλο.

Άλλος ένας Κραιτον είναι ο Τζειμς ,γιος του λόρδου  Ρόμπερτ Κραιτον  του Κλουνι(Clunie) και της Ελισάβετ Στιούαρτ ,ξαδέρφης της βασίλισσας Μαρίας. Έτσι ενωθήκαν οι Δυο οίκοι.

Τζειμς Κραιτον
Οι Κραιτον έλαβαν μέρος σε άπειρες μάχες εναντίον των Άγγλων όπως(μάχη Ντανμπαρ 1296, Στερλινκ 1297,Λοουντουν χιλ 1307, Ανκρουμ μουρ 1545 )κλπ.

Τα Κάστρα των Κραιτον είναι διασκορπισμένα στην ευρύτερη περιοχή της Σκωτίας.

το Καστρο των ΚραιτονΚΡΑΙΤΟΝ ΜΟΝΖΙΕ ΚΑΣΤΡΟ

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΡΑΙΤΟΝ

ο σημερινός αρχηγός της Οικογένειας ΣΕΡ ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΚΡΑΙΤΟΝ

BLACΚNESS CRIGHTON CASTLE ΧΤΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 14409 ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΡ ΤΖΩΡΤΖ ΚΡΑΙΤΟΝ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΕ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΑΙΝΙΩΝ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΑΜΛΕΤ ΤΟΥ ΤΖΕΦΙΡΕΛΛΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΒΑΝΟΙ.

CRIGHTON PARISH CHURCH 1449 ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΩΝ ΚΡΑΙΤΟΝ

CRIGHTON MEMORIAL CHURCH

CRIGHTON GARDENS ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΙΤΟΝ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΓΚΛΑΣΚΩΒΗΣ).

Από το 1840 οι Κραιτον έχουν απλωθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης όπως Αμερική, Αυστραλία ,Καναδά ,Αφρική κλπ.  ιδρύοντας διαφορά κέντρα όπως το Θέατρο Κραιτον στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτείων

Προσωπικά διαθέτουμε και αρκετούς πρώτου και δευτέρου βαθμού πασίγνωστους συγγενείς  ακόμη και σήμερα που διέπρεψαν ο καθένας στον δικό του κλάδο , όπως

Κάμερών Κραιτον Ηθοποιός

Πορτεους Κραιτον 1901-1991 συγγραφέας

Ντειβιντ Κραιτον 1942-2000 φυσικομαθηματικός(βραβείο με το όνομα του απονέμεται σε μαθηματικούς)

Γουιλλιαμ Κραιτον 1923-1993 Καθηγητής και συγγραφέας Ελλην-Αγγλικού Λεξικού(τιμή μου που υπήρξε πατέρας μου).

Μαικλ Κραιτον 1942-2008 συγγραφέας (τζουρασικ Παρκ, ανατέλλων Ήλιος κλπ)

Ενώ προς τιμή ατόμου της οικογένειας (DR JOHN CRIGHTON)έχει δοθεί το όνομα Κραιτον σε κεντρικό δρόμο στο Νταντι.

Η οικογένεια μας φέρει το δικό της οικόσημο και τα δικά της χρώματα στην κιλτ(φούστα)

 Η κάθε οικογένεια έχει το δικό της οικογενειακό δέντρο που ξεκινάει από την εποχή ιδρύσεως του οίκου της.

Το οικογενειακό δέντρων των Κραιτον γνωστό σε εμένα ξεκινάει από το 1100 ,αλλά θέλει σελίδες ολόκληρες για να αναπτυχθεί .Έτσι αποφάσισα να αναφέρω τα άτομα που έχουν άμεση συγγένεια με εμένα καλύπτοντας τους τελευταίους 2.αιωνες.

1832 WILLIAM CRICHTON ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΤΗΝ HELEN GIBSON (ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ  GIBSON)

ΤΕΚΝΑ  ΝΤΕΙΒΙΝΤ (γεν 1833) ΚΡΑΙΤΟΝ ΚΑΙ ΤΖΕΣΥ ΛΟΟΥ ( γεν.1834) ΚΡΑΙΤΟΝ

Η ΤΖΕΣΥ ΛΟΟΥ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΤΟ 1867 τον ΡΟΜΠΕΡΤ ΓΟΥΕΜΠΣΤΕΡ  ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΕΝΩ Ο ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΤΗΝ ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΦΡΕΙΖΕΡ ΤΟ 1864.

Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΝΤΕΙΒΙΝΤ ,ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΚΡΑΙΤΟΝ (γεν 25/9/1865 )ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΤΟ 1894 ΤΗΝ ΚΑΘΛΥΝ ΝΤΑΟΥΝΣ ΚΑΙ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΕΝΑΝ ΓΙΟ ΤΟΝ ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΤΖΕΦΡΕΙ ΚΡΑΙΤΟΝ (6/4/1895)(πάππους μου -απεβ.1995) Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΤΗΝ ΕΛΑΙΖΑ ΚΟΥΚ (ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΚΟΥΚ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ )ΤΟ 1915.Η ΕΛΑΙΖΑ ΑΠΕΒ.ΤΟ 1989.

ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΝ ΤΟΜΑΣ (1916-2007) ,ΤΗΝ ΕΛΙΖΑΒΕΤ (1919-2005)),ΤΗΝ ΚΑΘΛΥΝ(1920-1933)ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΟΥΙΛΙΑΜ(1923-1993 (ο πατέρας μου).

Ο ΤΟΜΑΣ ΚΑΙ Η ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΠΑΙΔΙΑ 

Ο ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ 2ου ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ,ΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΥ ,ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΓΥΡΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΤΗΝ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ

ΕΤΣΙ

ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΚΡΑΙΤΟΝ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΤΗΝ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΛΕΛΟΥΔΑ(κόρη ανώτερου αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού)ΚΑΙ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΤΡΕΙΣ ΚΟΡΕΣ

1.ΜΑΡΛΕΝ ΚΡΑΙΤΟΝ  1949 κάτοικος Ελλάδος (παντρεύτηκε τον Λουκά Ιωάννου από Λευκάδα και απέκτησαν έναν γιο ,τον Ιωάννη Ιωάννου)

2.ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΡΑΙΤΟΝ 1951 κάτοικος Αγγλίας(παντρεύτηκε τον Ντίνο Σισαμη από Κάρπαθο αλλά έμεινε χήρα πολύ μικρή  αποκτώντας όμως μια κόρη με τον Ντίνο, την Άννα Κραιτον)

Με την σειρά της η Άννα Κραιτον (κάτοικος Αγγλίας)παντρεύτηκε τον Τζέρι Αβενελ και έχουν  δε τρία παιδιά  ,τον Τζόσουα ,τον Αλεξάντερ και την Ασλιν

3.ΚΑΘΛΥΝ ΕΒΑΝΤΖΕΛΑ ΚΡΑΙΤΟΝ(εγω) 1958 ,κάτοικο Κεντρικών Τζουμέρκων , παντρεύτηκε το 1982 τον Κων/νο Τριαντο από Ανεμορραχη αποκτώντας δυο παιδιά

Α. Τον Γουίλιαμ Παναγιώτη Τριαντο (1983)μόνιμο κάτοικο Αγγλίας ,ο οποίος παντρεύτηκε την Φωτεινή Νίνη και έχουν δυο γιους (τον Μαικαντζελο και τον Λιο)

Β. Βασιλική Ελισάβετ Τριάντου 1989-2006 (έχασε την ζωή της σε ηλικία 17 ετών σε ατύχημα)

Ελπίζω ότι όλα στα οποία αναφέρθηκα να σας προσέφεραν ένα μικρό  αλλά ενδιαφέρον διάλειμμα ,να σας πληροφόρησα για  λίγα από τα τόσα και τόσα ενδιαφέροντα πράγματα που αναφέρονται σε πολλά βιβλία όπως και στο διαδίκτυο φυσικά  εξάπτοντας την περιέργεια σας   να ανακαλύψετε ψάχνοντας  μόνοι σας πλέον  την Σκωτία και την ιστορία της.

ΚΑΘΛΥΝ ΚΡΑΙΤΟΝ ΤΡΙΑΝΤΟΥ