Βασικά σημεία των τοποθετήσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης Σουλίου
στο Δημοτικό Συμβούλιο (12/2/24)
Με αίσθημα ευθύνης προς τον λαό του Δήμου Σουλίου θα θέλαμε να παραθέσουμε τα βασικά σημεία των θέσεων μας στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο.
ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΚΡΙΚΑΣ (ήμασταν η μόνη παράταξη που ψήφισε ΚΑΤΑ)
Με την εισήγησή της η Δημοτική Αρχή κάλεσε το Συμβούλιο να παραχωρήσει ΔΩΡΕΑΝ για πολλά χρόνια ένα δημοτικό κτίριο προκειμένου να μπορέσει μια ΜΚΟ ψυχικής υγείας-ΝΠΙΔ να παρουσιάσει κτίριο για να μοριοδοτηθεί στον διαγωνισμό διεκδίκησης ανάθεσης μιας ευαίσθητης υπηρεσίας ψυχικής υγείας. Πρόκειται για χρήματα που εκταμιεύονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα οποία διανέμονται σχεδόν αποκλειστικά σε ΜΚΟ έχοντας αποκλείσει την δυνατότητα σε κρατικές, δημόσιες δομές Υγείας, όπως το ΓΝ Φιλιατών και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσας να χρηματοδοτηθούν για να αναπτύξουν τέτοιες δομές σαν αυτή που συζητάμε.
Τι είναι οι ΜΚΟ και τι γυρεύουν στο χώρο της Υγείας; Οι ΜΚΟ είναι ΝΠΙΔ, διοικούνται από αυτοτελές ΔΣ που φέρει την ευθύνη για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και εντάσσεται στον ιδιωτικό τομέα αγοράς εργασίας κάνοντας χρήση όλων των εξευτελιστικών ελαστικών μορφών εργασίας. Εμφανίζονται με τον ψευδεπίγραφο τίτλο του ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ, τη στιγμή που ως ιδιωτική επιχείρηση διανέμει εισοδήματα στα μέλη του ΔΣ και τους εργαζόμενους, δέχεται δωρεές και ιδιωτικές χορηγίες, απλά δεν εμφανίζει στον ισολογισμό της κέρδη για να επανεπενδυθούν και να μεγαλώσει το μέγεθος της επιχείρησης. Το ότι δεν εμφανίζουν κέρδη δεν τις καθιστά λιγότερο ιδιωτικές από τις άλλες. Εκτελούνε χρέη εργολάβου, παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας απαλλάσσοντας το κράτος από αυτήν την βασική του ευθύνη απέναντι στους φορολογούμενους. Π.χ. αν κάτι στραβό συμβεί σε ασθενή ή εργαζόμενο η ευθύνη βαραίνει το ΔΣ της ΜΚΟ και όχι το κράτος και το υπουργείο Υγείας!
Να μην εκμεταλλευτούμε δηλαδή την ευκαιρία; Σαν εκλεγμένοι και εκπροσωπώντας τους πολίτες πρέπει να έχουμε την διορατικότητα να δούμε που οδηγεί στο μέλλον η επιλογή τέτοιων λύσεων σε τόσο σοβαρά ζητήματα. Η αρχική τους χρηματοδότηση από το αμαρτωλό Ταμείο Ανάκαμψης των 380 αντιλαϊκών προαπαιτούμενων για κάποιους μήνες δεν σημαίνει ότι θα εξακολουθήσουν και να λειτουργούν με ότι αυτό συνεπάγεται.
Λύση είναι η ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας: Ποιος έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει στο έγκλημα ιδιωτικοποίησης της ψυχικής υγείας και της παράδοσης του στους εργολάβους των ιδιωτών των ΜΚΟ; Γιατί ενώ υπάρχει στον νομό μας κρατική δομή ψυχικής υγείας δεν ενισχύεται; Παρ’ όλα τα προβλήματα που έχει, το εθνικό σύστημα και οι εργαζόμενοι σε αυτό στάθηκαν όρθιοι σε κρίσιμες καταστάσεις (βλέπε πανδημία), όταν άλλα ιδιωτικοποιημένα συστήματα υγείας κατέρρευσαν με τραγικά αποτελέσματα για τους λαούς τους. Έτσι λοιπόν από την μεριά μας καλούμε κάθε έναν δημοτικό σύμβουλο και ειδικά αυτούς που έχουν ιδιαίτερη σχέση με τον χώρο της υγείας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Και αν πραγματικά υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί ακόμη μια δομή ψυχικής υγείας στην περιοχή μας να δοθεί το κτήριο του δημοτικού σχολείου στην Γκρίκα. Όμως η δομή που θα λειτουργήσει να αποσταλεί μέρος του εθνικού συστήματος υγείας και να υπάγεται στο Νοσοκομείο Φιλιατών. Η δική μας τοποθέτηση είναι όχι στην παραχώρηση του δημοτικού σχολείου σε ΜΚΟ.
ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
Στηρίζουμε την αρνητική εισήγηση όμως επισημαίνουμε ότι τα ψηφίσματα και οι γνωμοδοτικές αποφάσεις αν δεν συνδυαστούν με οργάνωση αντίστασης και αγώνα αποτελούν «κενό γράμμα». Άλλωστε το κλείσιμο της Alpha Bank μία μέρα μετά το ψήφισμα μας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Επιπροσθέτως απαιτείται ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων όλων των χωριών του Δήμου μας που απειλούνται να γίνουν πεδία βιομηχανικής παραγωγής ενέργειας μέσω του «δούρειου ίππου» των ΑΠΕ.
Για μας είναι καθαρό, οι συγκεκριμένες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, σε καμία περίπτωση δεν στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων της περιοχής για εργασία με δικαιώματα και προσιτή ενεργεία, με σεβασμό στο περιβάλλον. Αντιθέτως, συνδέονται με την πολιτική απορρύθμισης, ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης του ενεργειακού κλάδου. Το μόνο που εγγυώνται είναι η υψηλή κερδοφορία σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με την αρωγή γενναιόδωρων κρατικών επιδοτήσεων. Ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις ως προς τις τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχουν στα οικοσυστήματα των ορεινών μας όγκων. Επιπτώσεις σοβαρές και ανεπανόρθωτες σε μια από τις πλέον παρθένες περιοχές της χώρας μας που θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο και σε όλο το ανθρωπογενές, ιστορικό και πολιτιστικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.
Με βάση τα παραπάνω δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στη συγκεκριμένη επένδυση και απαιτούμε να σταματήσει κάθε διαδικασία υλοποίησης των έργων. Καλούμε του μαζικούς φορείς του τόπου μας, τα εργατικά σωματεία, τους πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς, του συνδημότες μας συνολικά, να πούμε συλλογικά ένα βροντερό ΟΧΙ στα κυβερνητικά και επιχειρηματικά σχέδια.
ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ (ήμασταν η μόνη παράταξη που ψήφισε ΚΑΤΑ)
Σε καμία περίπτωση δεν διαφωνούμε να τιμηθεί ο Βασίλης Λώλος για την προσφορά του και στον Δήμο και στην τοπική του κοινότητα. Όμως το κλειστό γυμναστήριο έχει τη σφραγίδα 3 δημάρχων (Μούκα, Κάτσιου, Λώλου) ενώ από την άλλη θεωρούμε ότι το κλειστό γυμναστήριο ως ένα από τα λίγα εμβληματικά κτίρια του Δήμου μας θα πρέπει να λάβει το όνομα είτε κάποιου ιστορικού προσώπου ή γεγονότος του Δήμου μας (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το στάδιο έχει το όνομα «49 Προκρίτων») ή κάποιου συμπολίτη μας που θα διαπρέψει στο μέλλον στο υψηλότερο αθλητικό επίπεδο (βλέπε κλειστό Ηγουμενίτσας: Τσιάβου- ολυμπιονίκης). Ο Βασίλης Λώλος θα μπορούσε να τιμηθεί με την ονοματοδοσία ενός κεντρικού δρόμου της πόλης ή κάποιας πλατείας ή και με την ονοματοδοσία των αθλητικών εγκαταστάσεων της Βέλιανης.