Η Θεσπρωτία «πρωταθλήτρια» στην παραγωγή μανταρινιών

Η Θεσπρωτία «πρωταθλήτρια» στην παραγωγή μανταρινιών

Στο επίκεντρο της καλλιέργειας μανταρινιών στη χώρα μας έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια η Θεσπρωτία και ειδικά ο κάμπος Κεστρίνης – Ραγίου -Ασπροκκλησίου – Σαγιάδας, παράγοντας σημαντικές ποσότητες της ποικιλίας κλημεντίνη.Για τη φετινή περίοδο έχει ξεκινήσει η συλλογή και εξαγωγή μανταρινιών από την περιοχή. Κύρια χώρα εξαγωγής είναι η Ρουμανία, ενώ αρκετές ποσότητες πηγαίνουν και σε άλλες χώρες, όπως η Τσεχία, η Ουκρανία και η Λιθουανία. Όλος ο κάμπος της…
Θεσπρωτίας παράγει περίπου 55.000 τόνους εσπεριδοειδή. Εξάγονται περίπου 3.500 τόνοι κλημεντίνες, 1.000 τόνοι νόβα και ορτανίκ και από τον Νοέμβρη μέχρι και το Μάη περίπου 2.000 τόνοι πορτοκάλια.

Ασχολούνται και νέοι
Βασικό στοιχείο διαφοροποίησης της περιοχής της Ηγουμενίτσας από άλλες περιοχές της Ελλάδας είναι ο μεγάλος κλήρος των καλλιεργητών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της περιοχής, ο μέσος όγκος παραγωγής ενός καλλιεργητή κλημεντίνης, για παράδειγμα, υπερβαίνει τους 120 τόνους, κατάσταση που αντιπροσωπεύει περίπου το 80% των καλλιεργητών του κάμπου. Σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό νέων ανθρώπων ασχολούνται με την εσπεριδοκαλλιέργεια σε σχέση με άλλα παραγωγικά κέντρα της χώρας μας, γεγονός που από μόνο του είναι ενθαρρυντικό για την περαιτέρω εξέλιξη του τομέα.Οι πρώτες φυτεύσεις εσπεριδοειδών στην περιοχή ξεκίνησαν το 1977 – 8 και έκτοτε η εξέλιξή τους ήταν ραγδαία, ιδιαίτερα όσον αφορά στην ποικιλία κλημεντίνη. Το μικροκλίμα της περιοχής είναι εξάλλου θαυμάσιο για την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών, χωρίς ιδιαίτερα εδαφολογικά και κλιματολογικά προβλήματα.
Αλβανοί εργάτες
Εκατοντάδες Αλβανοί εργάτες, κυρίως από το Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο, μαζεύουν μανταρίνια στον κάμπο της Κεστρίνης, αλλά και του Ραγίου και του Ασπροκλησίου και της Σαγιάδας. Οι παραγωγοί τούς προτιμούν γιατί, όπως λένε, δεν μπορούν να βρουν Έλληνες εργάτες, αφού και η προθυμία είναι μικρή και οι οικονομικές απαιτήσεις μεγάλες.
Οι παραγωγοί δεν έχουν παράπονο από τους Αλβανούς εργάτες, είναι αποδοτικοί υποστηρίζουν και δουλεύουν κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, ενώ και οι Αλβανοί είναι ευχαριστημένοι, γιατί εξασφαλίζουν ένα ικανοποιητικό μεροκάμματο.
Κάποιοι από αυτούς μένουν στα χωριά το διάστημα της συγκομιδής, ενώ οι περισσότεροι πηγαινοέρχονται καθημερινά στα γειτονικά χωριά Κονίσπολη και Μουρσί.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Πηγή http://epirusgate.blogspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box
Αρέσει σε %d bloggers: