Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον αγωγό Eastmed

«Αγωγοί πολέμου» και ευρύτερες γεωστρατηγικές εξελίξεις απαιτούν λαϊκή επαγρύπνηση ενάντια στα αμερικαΝΑΤΟικά σχέδια

Ήδη άρχισαν οι διαδικασίες σχετικά με τον αγωγό Eastern Mediterranean Pipeline (EastMed) που ενδιαφέρει άμεσα και την περιοχή μας διότι θα διέρχεται από την Πέρδικα και συγκεκριμένα στην τοποθεσία Φλωροβούνι. Ο αγωγός αποσκοπεί στην απευθείας διασύνδεση των κοιτασμάτων της Ν.Α. Μεσογείου με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου, μέσω της Ελλάδας, δηλαδή ΔΕΝ προβλέπεται η τροφοδοσία της Ηπείρου με το φυσικό αέριο που θα έρχεται από Κύπρο και Ισραήλ, αλλά αφορά αποκλειστικά την τροφοδοσία ευρωπαϊκών κρατών με αφετηρία την Ιταλία.

Η συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας- Ισραήλ- Κύπρου και ενδεχομένως της Ιταλίας για τον αγωγό, με την εποπτεία των ΗΠΑ, υπηρετεί ενεργειακούς κολοσσούς και ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα του λαού μας, των άλλων λαών στην περιοχή και φυσικά την «ανάπτυξη και αναβάθμιση της Ηπείρου» όπως διατυμπανίζουν διάφορα «παπαγαλάκια».

Οι κυβερνητικές ενέργειες, στο όνομα της αντιμετώπισης των απαράδεκτων διεκδικήσεων της Τουρκίας, περιπλέκουν περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση που βάζει τη χώρα και το λαό σε μεγάλες περιπέτειες. Εμπλέκουν βαθύτερα τη χώρα μας στα σχέδια μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης ΕΕ και Δ. Βαλκανίων απ’ το ρωσικό αέριο, στον «ενεργειακό πόλεμο» ΗΠΑ- Ρωσίας- Γερμανίας. Εμπλέκουν επίσης τη χώρα μας στις αντιπαραθέσεις μεταξύ Ισραήλ-Λιβάνου και Παλαιστινιακής αρχής για τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Αν. Μεσόγειο.

Επιπροσθέτως η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας την απαράδεκτη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά σε μια συμφωνία, χωρίς να έχει προηγηθεί η ανακήρυξη της ΑΟΖ, κίνηση που εντάσσεται στην πολιτική της προώθησης της συνεκμετάλλευσης, μέσω της επιδιαιτησίας της Χάγης.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στον έναν ή τον άλλο ενεργειακό αγωγό ούτε απέφερε, ούτε θα αποφέρει οφέλη για τους εργαζόμενους, όπως απέδειξε και η συμμετοχή στον αγωγό TAP. Ωφελημένοι θα βγουν οι μεγάλοι όμιλοι που θα εμπλακούν στην κατασκευή και διαχείριση του αγωγού. Ο λαός που πληρώνει ήδη πολλά ενεργειακά «χαράτσια», θα συνεχίσει να βιώνει την ενεργειακή φτώχεια, να χρυσοπληρώνει για τις ανάγκες του. Οι κίνδυνοι για το θαλάσσιο περιβάλλον απ’ τις εξορύξεις και τα σχέδια μεταφοράς απασχολούν ήδη τη δικαιοσύνη σε χώρες, όπως το Ισραήλ.

Τα σχήματα που στήνονται με Ισραήλ, Αίγυπτο, Κύπρο ή άλλα κράτη, με τη συμμετοχή ΗΠΑ και Γαλλίας, δίνουν έδαφος στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας σε έναν «αγώνα δρόμου» μεγάλων συμφερόντων και σε μια ευρύτερη περιοχή που «βράζει» ύστερα και από τη νέα αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ, στο διεθνές αεροδρόμιο του Ιράκ, με αποτέλεσμα 8 νεκρούς, μεταξύ των οποίων αξιωματούχοι του Ιράκ και Ιρανός στρατηγός.

Οι εξελίξεις του προηγούμενου διαστήματος, απ’ την Κύπρο μέχρι τη Λιβύη, είναι διδακτικές για όποιον εξακολουθεί να πιστεύει ότι η σύμπλευση της Ελλάδας με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και του Ισραήλ μπορεί να αποτελέσει ασπίδα για την προστασία της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, απέναντι στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης.

Η συμφωνία για τον αγωγό East Med είναι μέρος της «προίκας» που θα κουβαλήσει ο κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ για τη συνάντηση με τον Τράμπ η οποία οδηγεί σε νέες επικίνδυνες δεσμεύσεις στην υπηρεσία του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού, όπως αποδείχθηκε και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις που μετατρέπει την Ελλάδα σε ορμητήριο πολέμων και σε στρατιωτικό στόχο σε μια ενδεχόμενη γενική στρατιωτική αναμέτρηση στη περιοχή.

Ο λαός χρειάζεται να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα και μαζί με το ΚΚΕ να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που δίνει τα πάντα στο κεφάλαιο, καταργεί δικαιώματα και εμπλέκει τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να διαμορφώσει τους όρους για να γίνει ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει και να χρησιμοποιήσει τις ενεργειακές πηγές για τις δικές του ανάγκες.

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box