Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την συζήτηση για το προσφυγικό

Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου 

Ανακοίνωση για τη συζήτηση του περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με το προσφυγικό 

Η χθεσινή συζήτηση για το μείζον θέμα του Προσφυγικού κατέδειξε με σαφήνεια τα αδιέξοδα και τους κινδύνους που γεννά η αποδοχή της πολιτικής του διπλού αναγκαστικού εγκλωβισμού των προσφύγων στη χώρα μας, από την περιφερειακή αρχή αλλά και τις παρατάξεις του κ. Ριζόπουλου του κ. Ζάψα και του κ. Δημητρίου, ακριβώς όπως αποτυπώνεται και στην συμφωνία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ. Διπλός εγκλωβισμός που απορρέει από τη συνθήκη του Δουβλίνου 2 και τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και καθιστά την Ελλάδα “αποθήκη ψυχών”.

Αυτός ο σχεδιασμός οδηγεί στην καταπάτηση του δικαιώματος των προσφύγων να επιλέγουν τόπο προορισμού και οδηγεί στον στόχο των μαζικών απελάσεων για να εκτονώνεται παροδικά η πίεση, στόχος που προϋποθέτει τη διαστρέβλωση του όρου πρόσφυγας για να βαφτίζονται υποχρεωτικά μετανάστες και την εφαρμογή σκληρής κατασταλτικής πολιτικής με τη δημιουργία κλειστών κέντρων-φυλακών και την αντιμετώπιση των ξεριζωμένων και διωκόμενων από αυταρχικά καθεστώτα ως εγκληματιών-εισβολέων.

Την ίδια στιγμή η ενεργητική συμμετοχή της αστικής τάξης της χώρας μας στους πολεμικούς ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και την επικίνδυνη “πολυεπίπεδη” εξωτερική πολιτική σε μια περίοδο εντεινόμενων οικονομικών συγκρούσεων για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων μεταφοράς Ενέργειας, που με συνέπεια υπηρετεί η ΝΔ παίρνοντας με ευλάβεια τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναπόφευκτα οδηγεί στην επιστροφή και επανεγκλωβισμό όσων έχουν απελαθεί με αποτέλεσμα τη συνέχιση και αύξηση των προσφυγικών ροών. Φαύλος κύκλος που εγκλωβίζει πρόσφυγες και Έλληνες σε μια πολιτική που τους χτυπά από κοινού, χωρίς ορίζοντα τέλους, ιδίως ενόψει μιας νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που θεριεύει τους ανταγωνισμούς επικράτησης, ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Η αποδοχή του διπλού εγκλωβισμού των προσφύγων από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, πέρα από την αποδοχή της βίας και της καταστολής καθιστά κενή περιεχομένου την επίκληση για αλληλεγγύη από την ΕΕ και ομαλή κοινωνική ένταξη προσφύγων στη χώρα μας. Η επίκληση αλληλεγγύης από την αντιδραστική ΕΕ που δημιούργησε τις προσφυγικές ροές με τους πολέμους που συμμετείχε δεν μπορεί να δείξει ίχνος αλληλεγγύης ούτε για τους ξεριζωμένους αλλά ούτε και για τους ίδιους τους λαούς της. Κανείς ξεριζωμένος που δέχεται καταπάτηση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων του και αντιμετωπίζεται ως δυνάμει εγκληματίας δεν πρόκειται να επιθυμεί την ένταξή του σε μία χώρα που άλλωστε δεν επιλέγει να μείνει.

Η περιφερειακή αρχή, που έχει δώσει δείγματα γραφής στην ενεργητική στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων της Ηπείρου, δήλωσε χτες αναρμόδια και μη ικανή να παρέμβει για την εξασφάλιση ανθρώπινων όρων διαβίωσης, εκπαίδευσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των προσφύγων, αλλά και στη στήριξη των μονάδων Υγείας – Πρόνοιας και Εκπαίδευσης της Ηπείρου οι οποίες ήδη “τσακισμένες” από την έλλειψη προσωπικού και την υποχρηματοδότηση θα “γονατίσουν” το επόμενο διάστημα .

Οι εκλεγμένοι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι κατέθεσαν χτες ολοκληρωμένη πρόταση για να πάψουν οι υπεκφυγές και τα ημίμετρα που απλά διογκώνουν το πρόβλημα. Πρόταση που κατατίθεται κάθε μέρα και στο λαϊκό κίνημα ως στόχος πάλης και διεκδίκησης:

  • Να κλείσουν όλα τα hot spots και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο κλειστού τύπου-φυλακή. Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Να προχωρήσουν άμεσα οι οικογενειακές επανενώσεις σε χώρες της ΕΕ. Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τους ασυνόδευτους ανήλικους.
  • Να επισπευστούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου σε όλους όσοι προέρχονται από χώρες πολέμων, χώρες που ζουν κάτω από κατοχή, καθώς και σε θύματα αντιδραστικών καθεστώτων.
  • Να εξασφαλιστεί δωρεάν και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στην Εκπαίδευση.
  • Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες, με την απορρόφηση και του προσωπικού που εργάζεται σε δομές των νησιών».

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box