Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Η Ηγουμενίτσα συρρικνώνεται

Του Σωτήρη Γιάκη

Σχεδόν 2,5  χρόνια πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, έχουμε μια δημοτική αρχή παραπαίουσα, άτολμη και αναποτελεσματική. Τα ελάχιστα μικρά έργα που ξεκινήσανε την προηγούμενη δεκαετία παραπαίουν κι αυτά. Το καταφύγιο ζώων ανολοκλήρωτο και σε άθλια κατάσταση, μένει διαρκώς με κομμένο το νερό. Πάνω από 100 ψυχούλες υπομένουν την δίψα και αν δεν ήταν οι λίγοι εθελοντές, να κουβαλούν στην κυριολεξία στην πλάτη τους το νερό, θα πέθαιναν από αφυδάτωση και  μολύνσεις, από την βρώμα και την δυσωδία.
 Η περίφημη υπογειοποίηση των κάδων, έχει μετατραπεί πλεον σε «τουριστική ατραξιόν» αρνητικής προβολής.
 Το θέατρο στο Τσιπουρίκι ακολουθεί την πορεία, αυτού του αρχαίου των Γιτάνων, όπου κατά πώς φαίνεται η αναστήλωσή του θα ολοκληρωθεί αργότερα, αν και των Γιτάνων χτίστηκε 3000 χρόνια νωρίτερα.
 Ο Πολιτισμός είναι υπο διωγμόν στην πόλη. Η βιβλιοθήκη της, είναι ένα στενόμακρο γραφείο στο Πάνθεον, μονίμως κλειδωμένο και σκονισμένο  όπου « βιβλία τε καὶ μηχανηματα καὶ γραφεία καὶ καρέκλες  ἀτάκτως μὲν ἐρριμμένα οὐδὲν χρήσιμά ἐστιν», παραφράζοντας τον Σωκράτη, στα απομνημονεύματα του Ξενοφώντος.
  Παρόλα αυτά προσδοκούμε στις επόμενες δεκαετίες να την δούμε να υλοποιείται στο πρώην ΕΙΝ…
  Η τριτοβάθμια εκπαίδευση μας χαιρέτησε από καιρό, δεν στάθηκαν ικανοί ούτε ένα τμημα ΤΕΙ να διατηρήσουν.
  Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης είναι στην αφάνεια, καθώς κανένα πλάνο συνεργασίας και προβολής τους δεν πραγματώθηκε ποτέ.
  Οι αρχαιολογικές- πολιτιστικές διαδρομές φαντάζουν πλεον  χολυγουντιανό σενάριο χωρίς σκηνοθέτη. Το δασύλλιο και το ενετικό κάστρο παραμένουν στο μεσαιωνικό σκοτάδι που τα δημιούργησε και η πόλη ωσάν  από ντροπή, βυθίζεται κι αυτή μέρα με την μέρα στο ίδιο σκότος, με τους  λαμπτήρες να μην αντικαθίστανται όταν καίγονται, εις αναμονήν  των  Led, ποιος ξέρει σε ποια δεκαετία….  Ϊσως τα μόνα φώτα που θα φέγγουν σε λίγο, θα είναι αυτά του Γκριμάλντη στον νέο ΟΛΗΓ.
  Η Ηγουμενίτσα μικραίνει…  συρρικνώνεται, μέρα με την μέρα. Συρρικνώνεται πνευματικά, πολιτιστικά, πολιτικά … Τα Γιάννενα δίπλα μας οδεύουν ακάθεκτα προς το 2050 και η Ηγουμενίτσα προς το 1990! Οι συγκρίσεις είναι πάντα καλές…. όταν τρέχεις μόνο σου, δεν αντιλαμβάνεσαι πόσο αργός είσαι…. Και σίγουρα δεν φταίει το μέτρο σύγκρισης που μας δείχνει πολύ μικρούς…. αλλά η δική μας μικρότητα μέσω των ολίγιστων και ανάξιων εκπροσώπων και διαχειριστών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής εκπροσώπησης. Δυστυχώς είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων και όσους  παρουσιάζουν τις περιστάσεις ως υπεύθυνες της απραγίας τους και της τελμάτωσης,  μην τους πιστεύετε. Τότε δεν θα υπήρχαν παραδείγματα τοπικών  κοινωνιών  που προοδεύουν, αλλά συλλήβδην κοινωνίες που οπισθοχωρούν. Απλά θέλουν, έτσι προσχηματικά, να καλύψουν την δική τους ανεπάρκεια.