Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Η Ήπειρος σε τουριστικές εκθέσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

WTM 2023: Προοπτικές περαιτέρω αύξησης

 τουριστών στην Ήπειρο από την Βρετανία 

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ηπείρου, με έμφαση στον συνδυασμό ορεινού και θαλάσσιου τουρισμού, το φυσικό περιβάλλον, την γαστρονομία, τον πολιτισμό και το πλήθος εναλλακτικών μορφών τουρισμού που διαθέτει, παρουσίασε η Ήπειρος στην Παγκόσμια Τουριστική Έκθεση WTM, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο από 6-8 Νοεμβρίου 2023. 

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης,  πραγματοποίησαν 17 συναντήσεις μέσω της επίσημης πλατφόρμας της έκθεσης και μεγάλος αριθμό συναντήσεων εκτός πλατφόρμας με ταξιδιωτικούς πράκτορες, δημοσιογράφους, την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού κι επιτελικά στελέχη αερομεταφορέων, μεταξύ των οποίων η Edelweiss και η Aegean, όπου συζητήθηκαν εκτός από τα υφιστάμενα δρομολόγια, η δυνατότητα ανάπτυξης νέων συνδέσεων από και προς τα Αεροδρόμια Ιωαννίνων και Ακτίου. 

Το περιβάλλον και τον πολιτισμό της Ηπείρου, που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξή της, ανέλυσε σε ειδική παρουσίαση η Διευθύντρια Τουρισμού κα Μαρκούλα, τη δεύτερη ημέρα της έκθεσης, στο πλαίσιο του Sustainability Marathon που διοργάνωσε το γραφείο ΕΟΤ  στο Ηνωμένο Βασίλειο & την Ιρλανδία, με προσκεκλημένους δημοσιογράφους και εκπροσώπους μεγάλων  ταξιδιωτικών οργανισμών. 

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου φιλοξενήθηκαν  επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου της Ηπείρου, οι οποίοι πραγματοποίησαν Β2Β συναντήσεις με τουριστικούς πράκτορες από τη Βρετανική κι όχι μόνο αγορά.  

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε για τις θεματικές μορφές τουρισμού και ιδιαίτερα για τη δυνατότητα κάλυψης της τελευταίας τάσης στον τουρισμού που αφορά στις διακοπές εμπειρίας (experience tourism).  

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χάρης Λαζάνης, χαρακτήρισε σημαντική κι αναγκαία την παρουσία της Περιφέρειας Ηπείρου στην μεγαλύτερη παγκόσμια έκθεση τουρισμού World Travel Market, τονίζοντας ,μεταξύ άλλων τα εξής: «Βασική προτεραιότητά μας ,είναι να προβάλλουμε τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα  της Ηπείρου ως ελκυστικού προορισμού, ιδανικού για διακοπές 365 μέρες το χρόνο. Η Περιφέρειά μας μπορεί να υποστηρίξει με αξιώσεις τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που αποτελούν τη νέα τάση διακοπών, το συνδυασμό βουνού-θάλασσας, την ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών, με επίκεντρο τη τοπική γαστρονομία  και την αυθεντική φιλοξενία που αναζητά ο κάθε επισκέπτης!»

 ***

Το περίπτερο της Περιφέρειας επισκέφτηκε η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Γ.Γ ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, ο Μύρων Φλούρης Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής κι Ανάπτυξης, ο Έλληνας Πρόξενος στο Λονδίνο Χρήστος Γούλας και η Προϊσταμένη του Γραφείου ΕΟΤ στο Ηνωμένο Βασίλειο Ελένη Σκαρβέλη. Στις συναντήσεις που είχαν  με την αποστολή της Περιφέρειας που  αποτελούνταν από  τον Περιφερειακό Σύμβουλο Χάρη Λαζάνη, τη Δ/ντρια Τουρισμού της Περιφέρειας  Ιουλία Μαρκούλα και την  Ειδική Σύμβουλος Αρετή Στασινού, επεσήμαναν τη  δυναμική που καταγράφει η Ήπειρος στον τουρισμό ενώ συζητήσαν και περαιτέρω προοπτικές και συνέργειες  συνολικής προβολής του προορισμού. Επισκέψεις στο περίπτερο της Ηπείρου πραγματοποίησαν επίσης Περιφερειάρχες και επιτελικά στελέχη τουρισμού της αυτοδιοίκησης.

Με συμμετοχή πολλών επαγγελματιών και φορέων

η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στη Philoxenia

Το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου, συνεχίστηκε και με τη συμμετοχή για ακόμη μια χρονιά στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού (38η στη σειρά) Philoxenia της Θεσσαλονίκης, η οποία είναι και η παλαιότερη τουριστική έκθεση στην Ελλάδα. 

Η Philoxenia  αποτελεί το κομβικό σημείο συνάντησης του τουριστικού κλάδου ετησίως, φιλοξενώντας καταξιωμένους επαγγελματίες του τουρισμού από 35 και πλέον χώρες – στόχους του εξωτερικού σε ένα άρτια οργανωμένο πρόγραμμα εμπορικών συναντήσεων. Πρόσθετο βάρος δίνεται από την Περιφέρεια Ηπείρου στη συγκεκριμένη έκθεση, καθώς μετά τη λειτουργία της Εγνατίας Οδού υπάρχει μεγάλη αύξηση επισκεπτών από τη Βόρεια Ελλάδα και από Βαλκανικά κράτη. 

Η Περιφέρεια Ηπείρου φιλοξένησε   στο Περίπτερό της επιχειρηματίες του τουρισμού, επαγγελματίες του χώρου και φορείς από όλη την Ήπειρο, συνεχίζοντας την πρακτική της ομαδικής προσπάθειας και του ενός προορισμού (Ήπειρος) με επιμέρους  τοπικά χαρακτηριστικά.   Συνολικά συμμετείχαν άνω των 30 επιχειρηματιών με παρουσία και  των Επιμελητηρίων Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων. 

Μαζί με τους φορείς που συμμετείχαν και  πραγματοποίησαν δεκάδες προγραμματισμένες επιχειρηματικές συναντήσεις (b2b) με ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις  με παράλληλη ενημέρωση των επισκεπτών, αλλά και μέσω συνεντεύξεων σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Στις προγραμματισμένες παράλληλες δράσεις της παρουσίας, συγκαταλέγονταν η παρουσίαση στοιχείων της μουσικοχορευτικής κληρονομιάς της Ηπείρου από τον Λαογραφικό Σύλλογο «Κωστηλάτα» με παράλληλο κέρασμα διαφόρων ειδών ηπειρώτικης πίττας στους θεατές, που παρασκεύασαν τα μέλη του του  Πολιτιστικού Συλλόγου «Πήγασος».  

 Το  Περίπτερο της Ηπείρου, επισκέφτηκαν μεταξύ άλλων οι:  ‘Ολγα Κεφαλογιάννη (Υπουργός Πολιτισμού), ‘Έλενα Ράπτη (Υφυπουργός Τουρισμού), Άντζελα Γκερέκου (Πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού) (η οποία σε δηλώσεις της εξήρε την πρόοδο της Ηπείρου στο τουριστικό πεδίο τα τελευταία χρόνια), Μύρων Φλουρής (Γεν. Γραμ Υπ. Τουρισμού), Γιάννης Χατζής και Άγγελος Καλλίας (Πρόεδρος και Γεν. Γραμ. Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων αντίστοιχα).

Το παρών έδωσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος, εκτός των άλλων,  είχε  συναντήσεις με εκπροσώπους τουριστικών φορέων.   Την ευθύνη της αποστολής  και  συμμετοχής είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ειδικών Μορφών Τουρισμού Ηλίας Γκαρτζονίκας σε συνεργασία με τα στελέχη της Περιφέρειας Σωτήρη Λώλη και Γιώργο Ψωμά.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή 

σε «Χριστουγεννιάτικη έκθεση τοπικών Προϊόντων» 

Η Περιφέρεια Ηπείρου  εν όψει της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, προτίθεται να διοργανώσει έκθεση τοπικών προϊόντων με ταυτόχρονες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις το χρονικό διάστημα από Σάββατο 16/12/2023 έως  Κυριακή 31/12/2023 στην πλατεία Μαβίλη στα Ιωάννινα. 

Δικαίωμα  δωρεάν συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις πιστοποιημένων τοπικών προϊόντων του κλάδου τροφίμων και ποτών. Στις εκδηλώσεις αυτές , θα υπάρξει και δυνατότητα άμεσης πώλησης των προϊόντων.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν εγγράφως την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν το αργότερο ως τις 19-11-2023 στo e-mail: s.fouki@php.gov.gr. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν στo τηλέφωνο 26510-1287151 (κ. Σοφία Φούκη).