Ημερίδα στην Γλυκή – Ποταμιά με θέμα Ανάπτυξη και μικρές επιχειρήσεις
Ημερίδα στην Γλυκή – Ποταμιά με θέμα Ανάπτυξη και μικρές επιχειρήσεις
Το προηγούμενο Σάββατο 18 Μαρτίου έγινε για πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση στη Ποταμιά Γλυκής που συνδιοργάνωσαν το «ΟΡΑΜΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ» και ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΛΥΚΗΣ –ΠΟΤΑΜΙΑΣ με εισηγητή τον Θανάση Μπούση , Οικονομολόγο – Σύμβουλο Σταδιοδρομίας
Κεντρικό θέμα η τόνωση της Απασχόλησης και Αυτοαπασχόλησης και η ανάγκη υπεύθυνης ενημέρωσης και συστηματικής Επαγγελματικής Συμβουλευτικής των πολιτών για να διευκολύνονται στην αναζήτηση εργασίας και κυρίως για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρονται σήμερα είτε από εθνικούς πόρους είτε από επιχορηγήσεις της Ε.Ε. και να κάνουν τη δική τους επιχείρηση μεμονωμένα είτε με μορφή συλλογικών μορφών επιχειρηματικής Δράσης ( Εταιρικές μορφές –Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις –ΚΟΙΝ.ΣΕΠ)
Όπως ανέφερε ο ομιλητής η τρέχουσα Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων αφού έχουν εγκριθεί και εφαρμόζονται , σε Επίπεδο χωρών Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια σειρά από προγράμματα με υψηλά ποσοστά επιχορήγησης , μερικά μάλιστα φτάνουν το 100% . Το σκεπτικό είναι πως σε πανευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν σήμερα 25 εκατομμύρια Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που με μια μικρή ενίσχυση τους για βελτίωση , επέκταση κι εκσυγχρονισμό θα μπορούν να αυξήσουν κατά αρκετά εκατομμύρια την απασχόληση αφού είναι πιο εύκολο να αυξήσει μια ΜΜΕ το προσωπικό της κατά 2-3 άτομα παρά μια μεγάλη επιχείρηση που συνήθως είναι εντάσεως τεχνολογίας να κάνει τα 1000 άτομα 1100.Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει
Στο χώρο επίσης των ΜΜΕ υπάρχει δυνατότητα για δημιουργία καινούργιων προσανατολιζόμενων σε αξιοποίηση τοπικών πόρων.
Πρώτη προτεραιότητα για τη Ε.Ε και την Ελλάδα τη περίοδο αυτή είναι η επιχειρηματικότητα με βάση την Αγροδιατροφή , τον Τουρισμό , τις Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας και τις νέες Τεχνολογίες.
Ο εισηγητής με απλό και κατανοητό τρόπο ανέδειξε όλες τις πτυχές και δυνατότητες της Τοπικής Ανάπτυξης και τη σύνδεση με επιχειρηματικές πρωτοβουλίες .
Απαρίθμησε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής που συνοψίζονται στο πλούσιο και ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον , τα ιδιαίτερα κλιματολογικά και γεωπολιτικά χαρακτηριστικά , τα σπάνιας ποιότητας διατροφικά προϊόντα , τον πολύμορφο τουρισμό ,και φυσικά τις επερχόμενες δραστηριότητες στο πλέγμα Λιμάνι , Βιοτεχνικό Πάρκο , Εμπορευματικό Σταθμό και πάνω απ όλα σε ένα πολύ αξιόλογο ανθρώπινο Δυναμικό
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝ.ΣΕΠ
Ιδιαίτερη ενότητα στην όλη διαδικασία αποτέλεσε η ανάλυση του νέου θεσμού της Κοινωνικής Οικονομίας, ως τρίτου Πόλου οικονομικής δραστηριότητας και στα σημαντικά πλεονεκτήματα που ενσωματώνει η Ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.
Για το θέμα αυτό υπήρξε έντονο ενδιαφέρον και αποφασίστηκε να συνεχιστεί η διαδικασία συμβουλευτικής σε ομάδες με προοπτική πιθανών επιχειρηματικών ενεργειών μέσω ΚΟΙΝ.ΣΕΠ για αξιοποίηση τοπικών πλουτοπαραγωγικών πόρων.
Στη εκδήλωση παραβρέθηκε η Δήμαρχος Σουλίου κα. Σταυρούλα Μπραίμη –Μπότση συνοδευόμενη από τους Δημοτικούς Συμβούλους κα Βασιλική Ντούκα και Δημήτρη Λώλο . Στη εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Σύμβουλος του Δημάρχου Ηγουμενίτσας και ο πρώην Νομάρχης Νίκος Τσώνης και φυσικά μεγάλος αριθμός κατοίκων της περιοχής με ευχάριστη έκπληξη τον μεγάλο αριθμό νέων.
Η δήμαρχος Σουλίου στην τοποθέτηση της έκανε συγκεκριμένες προτάσεις και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να προσπαθήσουν να διερευνήσουν συστηματικά τις δυνατότητες επιχειρηματικής δράσης και εκδήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση της , στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του Δήμου , στις σοβαρές πρωτοβουλίες ίδρυσης επιχειρήσεων και κυρίως ΚΟΙΝ.ΣΕΠ.