Ηγουμενίτσα: Με μεγάλη επιτυχία η Ημερίδα με θέμα: «Ενδοοικογενειακή Βία- Ανθρώπινα Δικαιώματα»

Ηγουμενίτσα: Με μεγάλη επιτυχία η Ημερίδα με θέμα: «Ενδοοικογενειακή Βία- Ανθρώπινα Δικαιώματα»Με μεγάλη επιτυχία σε μια κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «Πάνθεον» πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η Ημερίδα που οργάνωσε ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φίλων και το Κέντρο Πρόληψης «Αριάδνη» με θέμα :

«Ενδοοικογενειακή Βία- Ανθρώπινα Δικαιώματα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας !!!

Εισηγητές της εκδηλώσεις ήταν:
Η Χαλματζή Ελένη ψυχολόγος Δομής Ε.Δ.Ε.Α.Υ .

Η Πανάγου Ευαγγελία Σύμβουλος Υποδοχής Συμβουλευτικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Σταματεράκης Νίκος Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ηγουμενίτσας.

Σιντόρης Κωνσταντίνος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας.

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Δουκάκη Σταυρούλα Πρόεδρος του συλλόγου γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας .Πάμε να δούμε τα ιστορικά στοιχεία αυτής της γιορτής !!!

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους. Έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.

Η παγκόσμια ημέρα των γυναικών ξεκίνησε ως ένας εορτασμός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, καθώς και του πρώην σοβιετικού μπλοκ. Σήμερα, σε πολλές περιοχές, η ημέρα έχει χάσει το πολιτικό της νόημα, και έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες όπως συμβαίνει και με τη γιορτή της μητέρας και την ημέρα του αγίου Βαλεντίνου. Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της ημέρας για την υποστήριξη της ενδυνάμωσης και της ισότητας των γυναικών.

Ο εορτασμός, ύστερα από πολύχρονη καθυστέρηση καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς ενώ εορτάσθηκε για πρώτη φορά το 1911!!!

Δεν πρέπει να συγχέεται με την Ημέρα Ισότητας των Γυναικών (26 Αυγούστου) που εορτάζεται στις ΗΠΑ και η οποία αφορά την απόκτηση δικαιώματος ψήφου των Αμερικανίδων γυναικών στις 26 Αυγούστου 1920.
Πηγή : ΒικιπαίδειαΚείμενο και Φωτογραφίες Στέργιος Παλπάνης

Share This:

You May Also Like

Αρέσει σε %d bloggers: