Ηγουμενίτσα: Μελέτες και έργα για την προστασία των παραλιών Δρέπανο- Μακρυγιάλι
Δελτίο Τύπου
ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ 300.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΔΡΕΠΑΝΟ – ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΙ
Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών εντάχθηκε στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου η χρηματοδότηση της εκπόνησης των αναγκαίων μελετών για τη μόνιμη προστασία των παραλιών Δρέπανο και Μακρυγιάλι, από τη διάβρωση, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, λόγω διάφορων παραγόντων, οφειλόμενων τόσο στην κλιματική κρίση (όπως π.χ. συχνά πλημμυρικά φαινόμενα κ.α.) όσο και σε άλλες αιτίες. Στο πλαίσιο του συνολικού έργου, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, θα επιχειρηθεί η σταδιακή επανάκαμψη της παραλίας και η προστασία της ακτογραμμής έναντι των διαβρωτικών θαλάσσιων διεργασιών, μέσω των ακόλουθων εργασιών:
• Άμεσες δράσεις καθαρισμού και αποκατάστασης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ο κυματισμός της θάλασσας.
• Στοχευμένες παρεμβάσεις και άμεσα μέτρα αναχαίτισης των έντονων διαβρωτικών φαινομένων σε επιλεγμένα σημεία της ακτογραμμής Δρεπάνου – Μακρυγιαλίου που παρουσιάζουν στοιχεία κατεπείγουσας αντιμετώπισης.
• Εκπόνηση διεπιστημονικής μελέτης για τα αίτια πρόκλησης του φαινομένου, καθώς και για τα αναγκαία μεγάλα και μόνιμα έργα που θα δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα.
Η ένταξη στο τομεακό πρόγραμμα του ΥΠ.ΕΣ. των προαναφερόμενων έργων και μελετών, είναι αποτέλεσμα της οργανωμένης προσπάθειας του Δήμου, σε συνεργασία με τον Βουλευτή του Νομού μας κ. Βασίλη Γιόγιακα, η οποία έγινε αποδεκτή κατ΄ αρχήν από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και στη συνέχεια από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, τους οποίους και ευχαριστούμε για την θετική ανταπόκριση στο αίτημα του Δήμου.
Με τις συστηματικές ενέργειες του Δήμου, δρομολογείται η σταδιακή αντιμετώπιση ενός θέματος που τα τελευταία χρόνια απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία και το οποίο έως τώρα αντιμετωπίζονταν μόνο στο πλαίσιο ευχών και γενικόλογων θεωριών. Οι εργασίες αποκατάστασης των πλέον επικίνδυνων σημείων στο Δρέπανο και το Μακρυγιάλι και η εκπόνηση των μελετών προστασίας, αποτελούν το πρώτο αλλά αναγκαίο βήμα για την ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής.
Με την ίδια προσοχή και αποτελεσματικότητα, ο Δήμος θα συνεχίσει τις προσπάθειες ώστε να δοθεί οριστική λύση και να διασωθούν οι δύο αυτές εμβληματικές παραλίες της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου γενικότερα.