Ηγουμενίτσα: Εξάρθρωση σπείρας που παρίστανε τελωνειακούς και αστυνομικούς

Ηγουμενίτσα: Εξάρθρωση σπείρας που παρίστανε τελωνειακούς και αστυνομικούς

Συνελήφθη  επ΄ αυτοφώρω, μέλος εγκληματικής ομάδας που διέπραττε συστηματικά απάτες σε βάρος καταστηματαρχών σε όλη την Ελληνική Επικράτεια

Πρόκειται για 25χρονο ημεδαπό, ενώ η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει άλλους δύο ημεδαπούς συνεργούς του, ηλικίας 35 ετών, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί

Οι δράστες προσποιούμενοι τους τελωνειακούς ή τους αστυνομικούς, έπειθαν επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες  καταστημάτων, να αγοράσουν δήθεν κατασχεμένα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη σε χαμηλότερες τιμές, χωρίς να παραδώσουν τα προϊόντα, αποκομίζοντας με απατηλό τρόπο, μεγάλα χρηματικά ποσά


Εξιχνιάστηκαν συνολικά (8) περιπτώσεις απάτης και (2) περιπτώσεις απόπειρων απάτης, ενώ το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν υπερβαίνει τις 24.000 ευρώ

Εξακριβώθηκε, μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, η δράση εγκληματικής ομάδας, που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή της Ηγουμενίτσας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά και διέπραττε απάτες σε βάρος καταστηματαρχών.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθη, προχθές (15-9-2016) το μεσημέρι, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηγουμενίτσας, 25χρονος ημεδαπός, μέλος τουλάχιστον τριμελούς εγκληματικής ομάδας.

Ταυτοποιήθηκαν δύο ακόμη ημεδαποί, ηλικίας 35 ετών, μέλη της σπείρας  ενώ τόσο ο 25χρονος, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, κατηγορούνται για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη απατών κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα & κατά συνήθεια, τετελεσμένες και σε απόπειρα, καθώς και για αντιποίηση.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, συνελήφθη ο 25χρονος, στο 7ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Άρτας, τη στιγμή που παραλάμβανε το χρηματικό ποσό των (2.200) ευρώ και μία εταιρική σφραγίδα από 34χρονο καταστηματάρχη, τον οποίο είχε προσεγγίσει τηλεφωνικά με απατηλές προφάσεις.

Αναλυτικότερα, από την εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε ότι οι παραπάνω δράστες τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2016, προέβησαν σε μεγάλο αριθμό εξαπατήσεων σε βάρος ιδιοκτητών καταστημάτων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών σε όλη την ελληνική επικράτεια, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις (24.000) ευρώ.

Ως προς την μεθοδολογία δράσης που χρησιμοποίησαν οι δράστες (modus operandi), διαπιστώθηκε ότι προσέγγιζαν αρχικά τηλεφωνικά ιδιοκτήτες καταστημάτων και επιχειρήσεων πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών σε διάφορες περιοχές της χώρας και τους δήλωναν ψευδώς ότι φέρουν την ιδιότητα  αστυνομικού ή τελωνειακού υπαλλήλου.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία και με το πρόσχημα ότι μπορούσαν να τους προμηθεύσουν, εμπορεύματα, δήθεν κατασχεμένα τα οποία είχαν εκποιηθεί σε πολύ χαμηλότερες τιμές, κανόνιζαν σημεία συνάντησης σε χώρους κοντά στα τελωνεία και αποσπούσαν από τους παθόντες χρηματικά ποσά, χωρίς να τους παραδώσουν τα προϊόντα.

Στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής διερεύνησης, εξακριβώθηκε ότι οι ανωτέρω, κατά το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο του 2016, διέπραξαν συνολικά:

  • δύο περιπτώσεις απάτης στην περιοχή της Ηγουμενίτσας, όπου απέσπασαν συνολικά (3.500) ευρώ,
  • τέσσερις περιπτώσεις απάτης και μία περίπτωση απόπειρας απάτης,  στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου απέσπασαν συνολικά (17.700) ευρώ,
  • δύο περιπτώσεις απάτης και μία περίπτωση απόπειρας απάτης,  στην περιοχή του Πειραιά, όπου απέσπασαν συνολικά  (3.250) ευρώ.

Ο συλληφθείς, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων και κρατείται προκειμένου να οδηγηθεί ενώπιον του κ. Ανακριτή Ιωαννίνων.

Η έρευνα από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηγουμενίτσας για εμπλοκή των μελών της σπείρας  και σε άλλες περιπτώσεις εξαπάτησης καθώς και για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box