Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για κτιριακά προβλήματα σχολείων στην Γλυκή

Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 4ης Δεκεμβρίου 2019

Σχετικά με τα κτιριακά προβλήματα του Δημοτικού Σχολείου & Νηπιαγωγείο Γλυκής

Μετά από πρόσκληση της Προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γλυκής, Κας Έλιας Ιωάννου, μεταβήκαμε στο σχολικό συγκρότημα Δημοτικού – Νηπιαγωγείου Γλυκής προκειμένου να διαπιστώσουμε τις απαράδεκτες, από άποψη ασφάλειας και υγιεινής, συνθήκες που επικρατούν εντός του κτιρίου και του προαύλιου χώρου. Η πρόεδρος του Συλλόγου και ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου μας ενημέρωσαν διεξοδικά για τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται η μαθησιακή διαδικασία. Είναι αλήθεια ότι οι συνθήκες που αντικρίσαμε ήταν εντελώς απαράδεκτες εν έτη 2019 σε ένα κράτος που διαρκώς ευαγγελίζεται την «Ανάπτυξη». Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν τα παρακάτω προβλήματα:

  1. Σχεδόν όλες οι τοιχοποιίες του κτιρίου ήταν γεμάτες υγρασία και φουσκωμένους σοβάδες με αποτέλεσμα να δημιουργείται στον εσωτερικό χώρο (αίθουσες διδασκαλίας κλπ.) επικίνδυνη και άκρως ανθυγιεινή ατμόσφαιρα με σοβαρές συνέπειες για την υγεία των μαθητών. Από αναφορές του Συλλόγου Γονέων, εξαιτίας της μούχλας, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας επιβαρύνουν το αναπνευστικό τους. Ακόμα και παιδιά χωρίς προηγούμενο ιστορικό παρουσιάζουν βρογχίτιδες, βρογχιολίτιδες και άλλες παθήσεις επιβαρύνοντας την υγεία τους.
  2. Ρωγμές στην οροφή και στις τοιχοποιίες του κτιρίου που οφείλονται σε σεισμικές δονήσεις και άλλες αιτίες (υγρασία, κακοτεχνίες) που αν μη τι άλλο προκαλούν ανησυχία όσον αφορά τη συμπεριφορά του κτιρίου σε μελλοντικές πιο ισχυρές δονήσεις.
  3. Κουφώματα αλουμινίου με μονούς υαλοπίνακες κάτω από την οροφή, που στην κυριολεξία στάζουν νερά και επιπλέον επάνω σε αυτά τα τζάμια εφάπτεται η στέγη τμήματος του κτιρίου. Αφενός αυτή η κατασκευαστική καινοτομία προκαλεί εισροή νερού και υγρασίας και αφετέρου μπορεί να προκαλέσει άκρως επικίνδυνες συνέπειες σε πιθανό σπάσιμο των τζαμιών από σεισμό. Πραγματικά μιλάμε για «τζάμια λαιμητόμους».
  4. Μπασκέτα υπό κλίση στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι άλλο εδώ αν αναλογιστούμε και το τραγικό περιστατικό του περασμένου Αυγούστου στη Χίο…

Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ήδη τεθεί ύστερα από ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Αναστάσιου Σουλάκη της παράταξης «Τόπος Αξιών»  και μάλιστα σε δύο διαδοχικά Δημοτικά Συμβούλια. Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής ήταν ότι το θέμα ήδη δρομολογείται προς επίλυση. Η αλήθεια είναι ότι η επίλυση του θέματος ήταν η τοποθέτηση σιλικόνης στα κουφώματα!

Κατόπιν τούτου, επαναφέρουμε το θέμα και ερωτούμε τη Δημοτική Αρχή Σουλίου:

  • Έχει γίνει κάποιος αντισεισμικός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αν ναι, ποια τα στοιχειοθετημένα αποτελέσματα αυτού; Έγινε ουσιαστικός έλεγχος ή απλά οπτικός έλεγχος;
  • Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες (προφανώς όχι με σιλικόνες ή ανούσιους οπτικούς ελέγχους) είναι διατεθειμένη να προβεί η Δημοτική Αρχή προκειμένου να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς  συνθήκες για τους μαθητές και τους εργαζόμενους στο σχολείο;
  • Γιατί δημιουργούνται όλες αυτές οι απαράδεκτες καταστάσεις στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα αλλά και γενικότερα σε πολλά σχολεία του Δήμου; Είναι απόρροια ανικανότητας των Διοικούντων; Είναι θέμα προτεραιοτήτων; Ή είναι ζήτημα υποχρηματοδότησης και πολιτικών επιλογών;

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ηλίας Κουτσής και Ηλίας- Δημήτρης Χρήστου

Επισυναπτόμενα έντυπα: Φωτογραφίες

Σε επόμενη ανάρτηση ολόκληρη η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σουλίου

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box