Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Επιστολή στον πρωθυπουργό από τον Αλέκο Πάσχο για τις δεξαμενές στην Σαγιάδα

Επιστολή Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας προς τον πρωθυπουργό:           

Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ

            Απευθυνόμαστε στο πρόσωπό σας διαμαρτυρόμενοι για την προσπάθεια καταστροφής ενός σημαντικού τμήματος του κλάδου της Ελληνικής Υδατοκαλλιέργειας που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή με Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας!

Επίσης απευθυνόμαστε σε εσάς διότι υφίσταται τεράστια απόκλιση απόψεων, ερμηνειών της νομοθεσίας, αποτίμηση του συμφέροντος της Εθνικής Οικονομίας αλλά και ασυμφωνία των συναρμόδιων Υπουργείων που εποπτεύετε, για την τρόπο επίτευξης της Ανάπτυξης της χώρας!

Εν συντομία, στον Νομό Θεσπρωτίας βρίσκονται εγκατεστημένες μονάδες θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας από την δεκαετία του 1980. Σήμερα, ο κλάδος αυτός αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης της Θεσπρωτίας αλλά και της Περιφέρειας Ηπείρου, παράγοντας προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας άνω των 15.000 τόνων περίπου ετησίως με το 90% περίπου της παραγωγής να εξάγεται στην Ε.Ε.. Η παραγωγή τους αποτελεί το 10% της Ελληνικής παραγωγής και το 4% της Μεσογειακής!!!!

Η δράση του κλάδου αποφέρει άνω των 65 εκατ. Ευρώ ετησίως στην τοπική και Εθνική Οικονομία και απασχολεί άνω των 450 περίπου μόνιμων εργαζόμενων.

Το 2022, με το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 326/Δ/11.05.2022) εγκρίθηκε ο Χαρακτηρισμός και οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) σε θαλάσσιες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και περιβαλλοντική έγκριση του σχεδίου αυτού. Με την ίδρυση πλέον της ΠΟΑΥ, η ετήσια παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά την επόμενη 5ετία με την ίδρυση και νέων μονάδων ή αύξηση της δυναμικότητας των υφιστάμενων, προσεγγίζοντας την ετήσια παραγωγή των 27 χιλιάδων τόνων και διπλάσιες θέσεις εργασίας, τις οποίες έχει ανάγκη η περιοχή μας! Λάβετε υπόψη σας ότι για την έκδοση του ΠΔ λήφθηκαν υπόψη οι υπ’ αρ. 203/2021 και 19/2022 γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόταση των Υφυπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων!!!

Στις 28 Μαΐου 2022 σε ημερίδα Ιχθυοκαλλιέργειας που διοργανώθηκε στην περιοχή με θέμα: «Η Υδατοκαλλιέργεια ως μοχλός Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας & η συμβολή της στην οικονομία της Θεσπρωτίας» ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Γεώργιος Γεωργαντάς επισήμανε τον σημαντικότατο ρόλο του κλάδου στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την πρόθεση της Κυβέρνησης για περαιτέρω στήριξη κι ενίσχυση του κλάδου!   

Και σήμερα, με την αριθμ πρ. ΥΠΕΝ/ΔΥΔΡ/120082/3334/16.11.2022 Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας χορηγείται έγκριση εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου στην ίδια περιοχή, με πρόβλεψη τροφοδοσίας της δια θαλάσσης με την δημιουργία λιμενικών εγκαταστάσεων!!!!

            Κε Πρωθυπουργέ

 • Επειδή η κοινή λογική (πλην μάλλον ορισμένων στελεχών της Κυβέρνησης) αντιλαμβάνεται ότι η πιθανότητα θαλάσσιας ρύπανσης δεν είναι ακραία σε περιπτώσεις εγκαταστάσεων ασφαλτικών και πετρελαιοειδών και πως όποια ρύπανση υπάρξει, θα εξαπλωθεί άμεσα σε όλη την περιοχή
 • Επειδή υφίσταται το σχετικό ΠΔ για την ίδρυση της ΠΟΑΥ και βάσει του οποίου αλλά και της σχετικής με την υδατοκαλλιέργεια νομοθεσία δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση άλλων δραστηριοτήτων στην περιοχή, πόσο δε μάλλον ρυπογόνων
 • Επειδή ο κλάδος της υδατοκαλλιέργειας αποτελεί σημαντικότατο πνεύμονα ανάπτυξης της ακριτικής περιοχής μας αλλά και για την Εθνική Οικονομία, τόσο λόγω των Εσόδων όσο και του αριθμού απασχόλησης εργαζομένων
 • Επειδή η εγκατάσταση μονάδων καυσίμων κι ασφάλτου στην ευρύτερη περιοχή υποβαθμίζει άμεσα το προϊόν του κλάδου και προσθέτει ένα άμεσο και ορατό κίνδυνο καταστροφής του
 • Επειδή δεν αντιλαμβανόμαστε τι μπορεί να έχει αλλάξει μέσα σε διάστημα έξι μηνών, από την έκδοση του ΠΔ μέχρι την έκδοση της ανωτέρω Απόφασης μέσα στο ίδιο Υπουργείο!
 • Επειδή δεν αντιλαμβανόμαστε ποιοι “ιδιαίτεροι λόγοι” μπορεί να κινητοποίησαν και οδήγησαν την αρμόδια Υπηρεσία στην έκδοση αυτής της Απόφασης!
 • Επειδή παρουσιάζονται τεράστιες αντιφάσεις μεταξύ αποφάσεων και ανακοινώσεων των ιδίων των Υπουργείων αλλά και των συναρμόδιων Υπουργείων μεταξύ τους, που δύνανται να οδηγήσουν και σε υπόνοιες «εξωτερικών παρεμβάσεων»
 • Επειδή η ανωτέρω απόφαση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις θεσμικές και τις προσωπικές σας εξαγγελίες για την στήριξη των παραγωγικών κι αναπτυξιακών για την εθνική οικονομία κλάδων
 • Επειδή η εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης θα οδηγήσει άμεσα σε δυναμικές κινητοποιήσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου  το επόμενο διάστημα       
 • Τέλος επειδή ως Πρωθυπουργός είστε Υπεύθυνος για τις ενέργειες της Κυβέρνησης που θα οδηγήσουν την Υδατοκαλλιέργεια της Θεσπρωτίας στην καταστροφή

Σας καλούμε να εξετάσετε άμεσα και χωρίς αναίτια καθυστέρηση το οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα που δρομολογείται με ευθύνη του Υπουργείου και να ενεργήσετε για την επανεξέταση της χορηγηθείσας Απόφασης και την ανάκλησή της ΑΜΕΣΑ!

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Αλέξανδρος Πάσχος

Πίνακας Αποδεκτών:

 • Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κο Κώστα Σκρέκα
 • Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Γεώργιο Γεωργαντά
 • Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κο Άδωνι – Σπυρίδων Γεωργιάδη
 • Περιφερειάρχη Θεσπρωτίας κο Αλέξανδρο Καχριμάνη
 • Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κο Θωμά Πιτούλη
 • Βουλευτή ΝΔ Θεσπρωτίας κο Βασίλειο Γιόγιακα
 • Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας κο Μάριο Κάτση
 • Προέδρων Κομμάτων Αντιπολίτευσης Ελληνικού Κοινοβουλίου
 • ΚΕΕΕ, Πρόεδρο κο Ι. Μασούτη.
 • Δήμαρχο Φιλιατών κο Σπυρίδων Παππά
 • Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κο Ιωάννη Λώλο
 • ΘΕΣΠΟΑΥ ΑΕ, Πρόεδρο και ΔΣ
 • ΥΠΕΝ, Γ.Γ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ, ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, Δ/ΝΣΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΆΣΕΩΝ
 • Σύλλογο Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας.