Επιμελητήριο Πρέβεζας: Προτάσεις για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Επιστολή του προέδρου του επιμελητηρίου Πρέβεζας προς τους υπουργούς κ. Γεωργιάδη και κ. Σταϊκούρα με προτάσεις για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων:

Αξιότιμοι κύριοι,

Η χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα βιώνει μία μεγάλη και πρωτόγνωρη δοκιμασία κατόπιν των ραγδαίων εξελίξεων από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19. Σίγουρα η πρώτη και η δεύτερη δέσμη των μέτρων που ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση, είναι προς την ορθή κατεύθυνση και είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με τα όσα έχετε ανακοινώσει με τον υποσχόμενο παράλληλα εμπλουτισμό τους, ανάλογα των εξελίξεων. Με συναίσθηση όμως ευθύνης και του θεσμικού μας ρόλου ως αμφίδρομου συμβουλευτικού οργάνου μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων και της Κυβέρνησης και εκ μέρους των μελών μας, οφείλουμε να σας επισημάνουμε τον κίνδυνο για την βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων κατόπιν των συνεχών επιδεινούμενων προβλημάτων της οικονομίας, αφενός λόγω της καθολικής αναστολής δραστηριότητας πολλών επιχειρήσεων και αφετέρου της αισθητής μείωσης τζίρου σε όσους ακόμα λειτουργούν. Στο πλαίσιο αυτό θα θέλαμε και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στα μέλη μας, να σας μεταφέρουμε τις ανάγκες της τοπικής επιχειρηματικότητας και την αναγκαιότητα λήψης πρόσθετων μέτρων προκειμένου να στηριχθεί άμεσα η οικονομία και να θωρακιστεί η βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. 

  • Οριζόντια εφαρμογή των μέτρων σε όλους τους κλάδους της εθνικής οικονομίας.
  • Επιδότηση ολοκληρωτικού ποσού του ενοικίου των επιχειρήσεων για το χρονικό διάστημα που παραμένουν κλειστές καθώς και σε ποσοστό 60%  για αυτές που υπολειτουργούν.
  • Αναστολή πληρωμών, ρυθμίσεων, δημοτικών τελών και δημοτικών μισθωμάτων προς την τοπική αυτοδιοίκηση για έξι μήνες. 
  • Αναστολή πληρωμής και ρυθμίσεων στις Υπηρεσίες ΔΕΚΟ.
  • Αναστολή πληρωμών οφειλών των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στις 120 δόσεις για έξι μήνες.
  • Έκτακτη χρηματοδότηση άτοκου κεφαλαίου κίνησης για την κάλυψη δαπανών και υποχρεώσεων.
  • Επιδότηση ολοκληρωτικού ποσού του μικτού μισθού των εργαζομένων στις πληττόμενες επιχειρήσεις προκειμένου αποφυγής απολύσεων των εργαζομένων τους.
  • Αναβολή σφράγισης επιταγών επιχειρηματιών προς τρίτους για έξι μήνες.
  • Στήριξη του τουρισμού της βαριάς βιομηχανίας της ελληνικής οικονομίας και άμεση λήψη μέτρων δεδομένου ότι ένα σημαντικό μέρος της τουριστικής σεζόν έχει χαθεί και γίνεται πλέον αντιληπτή και η αβεβαιότητα για την επικείμενη καλοκαιρινή σεζόν.

Τα εν λόγω μέτρα, κρίνεται σκόπιμο να ληφθούν άμεσα καθώς ήδη οι επιπτώσεις από το κλείσιμο και την άρση κάθε οικονομικής δραστηριότητας των καταστημάτων είναι τεράστια. Με την πεποίθηση ότι θα πράξετε τα δέοντα για την προστασία των επιχειρήσεων και των πολιτών προκειμένου της αναγκαίας κοινωνικής συνοχής, είμαστε στη διάθεση σας να συμβάλλουμε όπου και όπως μπορούμε.

                                                        Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας

                                                                   Ιωάννης Μπούρης

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box