Επανέναρξη των συνομιλιών για τα πυρηνικά επιθυμούν Βόρεια Κορέα και ΗΠΑ

Τη διάθεσή της για επανεκκίνηση των συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, για τα πυρηνικά της σχέδια,  εξέφρασε δια μέσου του υφυπουργού των Εξωτερικών της η Βόρεια Κορέα. Την ίδια ελπίδα εξέφρασε και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάϊκ Πομπέο και όπως όλα δείχνουν οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στο να ξεκινήσει η διαδικασία, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στη δεύτερη σύνοδο κορυφής τον Φεβρουάριο στο Ανόι του Βιετνάμ.

Παρόλα αυτά η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε εκτόξευση πυραύλων μικρού βεληνεκούς, την όγδοη κατά σειρά αφότου ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκαν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα τέλη Ιουνίου και συμφώνησαν να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Οι πύραυλοι πάντως αυτοί, πόρω απέχουν από τους βαλλιστικούς πυραύλους που περνούσαν πάνω από την Ιαπωνία ή πλησίαζαν στην επικράτεια της Νότιας Κορέας. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον  εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Ιαπωνίας, που επισημαίνει , ότι » οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν σήμερα από τη Βόρεια Κορέα, δεν έφτασαν στην ιαπωνική επικράτεια και ως εκ τούτου δεν κρίνεται πως η νέα δοκιμή εγείρει απειλή για την ιαπωνική εθνική ασφάλεια».

 

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

www.ert.gr

ert.gr
Author:

Ρούλα Κρικώνη
Αρέσει σε %d bloggers: