Εντάλματα σύλληψης σε βάρος δύο Σαουδαράβων για την δολοφονία Κασόγκι

Εντάλματα σύλληψης εις βάρος ενός ανώτερου συμβούλου του ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, και του υποδιευθυντή της υπηρεσίας πληροφοριών εξέδωσε ο επικεφαλής εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης.   Κρίθηκαν ύποπτοι για τον σχεδιασμό και την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, δήλωσαν σήμερα Τούρκοι αξιωματούχοι.

Η εισαγγελία κατέληξε ότι υπάρχουν «ισχυρές υποψίες» ότι ο Σαούντ αλ-Καχτάνι και ο στρατηγός Άχμεντ αλ-Ασίρι, οι οποίοι καθαιρέθηκαν τον Οκτώβριο, συγκαταλέγονται σε εκείνους που σχεδίασαν την δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Το γεγονός έρχεται μετά τις χθεσινές δηλώσεις Αμερικανών γερουσιαστών ότι είναι πιο σίγουροι από ποτέ πως ο πρίγκιπας διάδοχος ευθύνεται για την δολοφονία. Τις δηλώσεις αυτές έκαναν μετά την ενημέρωση που είχαν από την CIA για το ζήτημα.

Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί είπαν ότι εξακολουθούν να επιθυμούν την υιοθέτηση νομοθετικών μέτρων για τον τερματισμό της αμερικανικής στήριξης στο σαουδαραβικό συνασπισμό δυνάμεων που έχει εμπλακεί στον πόλεμο της Υεμένης, στέλνοντας έτσι το μήνυμα στο Ριάντ ότι η Ουάσινγκτον καταδικάζει την δολοφονία.

Ο  Ντόναλντ Τραμπ και ορισμένοι βουλευτές του κόμματός του έχουν υποστηρίξει ότι η Ουάσινγκτον δεν θα πρέπει να προβεί σε καμία ενέργεια, η οποία θα έθετε σε κίνδυνο την σχέση της με το Ριάντ, το οποίο θεωρείται σημαντικός σύμμαχος απέναντι στην απειλή του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Η Τουρκία  ζητεί την έκδοση όλων των υπόπτων προκειμένου να δικαστούν εκεί Oι τουρκικές αρχές από τις πρώτες μέρες αποκάλυψαν ότι 15μελες εκτελεστικό απόσπασμα ταξίδεψε από τη Σ.Αραβία, το οποίο φέρεται να τεμάχισε τη σορό του δημοσιογράφου.

Την ίδια ώρα, το CNN έφερε στο φως μία σειρά από γραπτά μηνύματα του Τζαμάλ Κασόγκι, σε πολύ πιο σκληρή γλώσσα από εκείνη που χρησιμοποιούσε στη στήλη του στην «Washington Post», και κυρίως ένα σχέδιο οργάνωσης ενός κινήματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενάντια στον απολυταρχισμό του Σαουδάραβα πρίγκιπα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

 

www.ert.gr

ert.gr
Author:

Παντιάς Ζαχαριάδης

You May Also Like

Αρέσει σε %d bloggers: