Ελαφρύνσεις φόρων σε οικοδομή και επιχειρήσεις

Προτεραιότητα στις ελαφρύνσεις που σχετίζονται με τη φορολογία των επιχειρήσεων και της οικοδομής, αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το σχεδιασμό ενόψει των διαβουλεύσεων με τους πιστωτές και την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού.
Το στίγμα των φορολογικών αλλαγών θα δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, αν και οι λεπτομέρειες δεν πρόκειται να γίνουν γνωστές πριν από την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Θα έχουν προηγηθεί οι συζητήσεις με τους θεσμούς για την ποιότητα των αλλαγών και τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν.
Τα θετικά μέτρα που φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» αφορούν:
-Στη μείωση από το 28% στο 24% του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη του 2019. Ο συντελεστής θα υποχωρήσει περεταίρω στο 20% το 2021.
-Στη  μείωση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη στο 5%, από 10% που είναι σήμερα.
-Στη μείωση του ΦΠΑ στο 13% για όλο το τουριστικό πακέτο.
Το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει ακόμα:
-Την αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια, όπως και του φόρου υπεραξίας, καθώς και την έκπτωση 40% των δαπανών ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των ακινήτων από το φορολογητέο εισόδημα.
Όσον αφορά στο αφορολόγητο όριο, το ζήτημα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, λόγω του τεράστιου κόστους για τον προϋπολογισμό (1,9 δισ. ευρώ).
Η προηγούμενη κυβέρνηση έχει νομοθετήσει την ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου και την παραμονή του στις 8.636 ευρώ, ωστόσο οι δανειστές δεν έχουν πει ακόμα την …τελευταία τους λέξη για το θέμα.
Στο μέτωπο των ρυθμίσεων χρεών, προωθείται η τροποποίηση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Πηγή : Πρώτο Πρόγραμμα

www.ert.gr

ert.gr
Author:

Παντιάς Ζαχαριάδης
Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box
Αρέσει σε %d bloggers: