Εκτενή αποσπάσματα από το δημοτικό συμβούλιο στον δήμο Φιλιατών (βίντεο – φωτό)

Σε μία γεμάτη αίθουσα, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που είχε το χθεσινό θέμα, πραγματοποιήθηκε το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα τα βιβλία που βρέθηκαν στην χωματερή.

Η Συνεδρίαση ξεκίνησε ομαλά αν και κάποιοι πολίτες είχαν διαφωνία ως προς την διαδικασία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο η διαδικασία έγινε ως εξής: Αρχικά μίλησε η αξιωματική αντιπολίτευση και η μείζονα αντιπολίτευση, στην συνέχεια όσοι επιθυμούσαν και είχαν γραφτεί στον κατάλογο ομιλητών, στην συνέχεια οι εμπλεκόμενοι αντιδήμαρχοι και τέλος ο δήμαρχος. Δευτερολογία έκαναν μόνο οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Η διαφωνία των πολιτών ήταν ότι επιθυμούσαν πρώτα να τοποθετηθούν οι αντιδήμαρχοι και ο δήμαρχος και μετά να εκφράσουν οι πολίτες την άποψη τους.

Αυτά επί της διαφωνίας για την διαδικασία.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρης Σκεύης έκανε μια μικρή περιγραφή της ιστορίας, για το πως βρέθηκαν τα βιβλία πεταμένα, και είπε ότι περίμενε κάποια επίσημη αντίδραση από τον δήμο η οποία δεν ερχόταν. Και επειδή η υπόθεση είχε πάρει μεγάλη έκταση, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αφού κατατέθηκε και ερώτηση στην βουλή από τον βουλευτή Μάριο Κάτση, ζήτησε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για ώστε να υπάρξει ένα ψήφισμα καταδίκης αυτής της πράξης.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ρέγκας είπε ότι δεν έχει νόημα ένα ψήφισμα καταδίκης αλλά εμπράκτως αποκατάσταση του λάθους με στελέχωση βιβλιοθηκών.

Τον λόγο πήρε και υδραυλικός του δήμου που είπε ότι τα βιβλία ήταν σε ένα κτίριο με σπασμένα παράθυρα και πόρτες σε κακή κατάσταση και μέσα σε βρωμιά και αποφάσισαν να καθαρίσουν τον χώρο και πήγαν τα βιβλία στο χώρο αυτό και τα απόθεσαν σε στοίβα και όχι διασκορπισμένα όπως φάνηκαν στις φωτογραφίες. Και από εκεί θα πήγαιναν για ανακύκλωση.

Ο δήμαρχος αφού ανέλαβε την ευθύνη εκ μέρους και των συνεργατών του και των υπαλλήλων ζήτησε συγγνώμη από τους συγγραφείς και τους εκδότες, αλλά όχι από την αντιπολίτευση. Μίλησε για την αξία των βιβλίων και ανέπτυξε ένα σκεπτικό για τον λόγο που πήρε τέτοια έκταση η υπόθεση.

Είπε ότι σε παρουσιάσεις βιβλίων δεν πήγαινε κανείς, ότι από τις βιβλιοθήκες κανείς δεν ζήτησε να δανειστεί κάποιο βιβλίο, ότι σταμάτησαν να έρχονται εφημερίδες στην πόλη καθώς μόνο 3 εφημερίδες πουλούσε ο εφημεριδοπώλης. Με αυτό το σκεπτικό απέρριψε να το έκανε θέμα η αντιπολίτευση λόγω της αγάπης της προς τα βιβλία. Με ανάλογο σκεπτικό απέρριψε την περίπτωση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Άρα, συμπέρανε ο δήμαρχος έγινε από εμπάθεια.

Και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επικροτούσε τα αρνητικά σχόλια που ανέβηκαν στο facebook.

Για να το στηρίξει διάβασε μια ανώνυμη ανάρτηση με χαρακτηρισμούς για τους Φιλιαταίους και στην συνέχεια ένα σχόλιο της Ιφιγένειας Μυλωνά λέγοντας ότι η σύζυγος του επικεφαλής της αντιπολίτευσης υιοθετεί αυτούς τους χαρακτηρισμούς (Δείτε στο βίντεο που αναρτήσαμε σε προηγούμενη ανάρτηση την επίμαχη σκηνή ΕΔΩ). Η κ. Μυλωνά είπε ότι το σχόλιο της δεν επικροτούσε το κείμενο αλλά ότι σαν κείμενο ήταν για θεατρική παράσταση.

Το κλίμα έγινε εκρηκτικό μετά από αυτές τις κατηγορίες του δημάρχου.

Επίσης να σημειώσουμε ότι ακούστηκε πως δεν έπρεπε να δοθεί δημοσιότητα από την αντιπολίτευση για αυτό το θέμα αλλά να συζητηθεί απλά σε μία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Βέβαια η δημοσιότητα μπορεί να ήταν αρνητική αλλά το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι η δημοσιότητα μιας πράξης αλλά η ίδια η πράξη.

Αν δεν είχαν πεταχθεί τα βιβλία τίποτα δεν θα είχε γίνει.

Επίσης αναφέρθηκε ότι τα βιβλία πήγαν εκεί για να τα πάρουν στην συνέχεια για ανακύκλωση. Μα αν τα πήγαν για ανακύκλωση προς τι ο ντόρος και οι συγγνώμες;

Όσο για το αν ήταν κατάλληλα τα βιβλία για χρήση ή όχι, σαφώς και δεν υπάρχει άποψη για το σύνολο.

Τα βιβλία όμως που φέρανε ως δείγματα στο δημοτικό συμβούλιο είχαν μια φυσιολογική όψη βιβλίων τόσων ετών. Πολλοί έχουν στην βιβλιοθήκη τους ανάλογης εμφάνισης βιβλία.

Εν κατακλείδι: όλοι κατάλαβαν ότι σε αυτήν την περίπτωση έγινε ένα λάθος. Πετάχθηκαν “ελαφρά τη καρδία” βιβλία. Που όπως ελέχθη ήταν ήδη πεταμένα. Σε μια αποθήκη. Και η ντροπή που αναγνώρισε ο δήμαρχος είναι διαχρονική από όλες τις δημοτικές αρχές που άφησαν αυτά τα βιβλία καταχωνιασμένα ώσπου κάποιος να τα θεωρήσει ως σκουπίδι και να καθαρίσει τον χώρο.

Και η δημοσιότητα, αν ξεφύγουμε από τον μικρόκοσμο, έχει θετικά αποτελέσματα. Ίσως σταθεί εμπόδιο σε μια μελλοντική ανάλογη σκέψη είτε στον ίδιο δήμο είτε κάπου αλλού.

Και μία απορία: Ο δήμαρχος ακολούθησε ένα φορτηγό που πέταξε μπάζα σε χώρο που απαγορεύεται και έχει και πινακίδα. Τι έγινε με αυτόν τον άνθρωπο; Έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη; Ή μήπως δεν χρειάζεται η δημοσιότητα;

Δείτε αποσπάσματα από το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο στο βίντεο που ακολουθεί.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box
Αρέσει σε %d bloggers: