«Εγχώρια τρομοκρατική οργάνωση» το NRA, ισχυρό λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ

Οι αρχές του Σαν Φρανσίσκο, μιάς από τις πιό φιλελεύθερες πόλεις των ΗΠΑ, χαρακτήρισαν επισήμως το ισχυρό λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής National Rifle Assosiation (NRA) «εγχώρια τρομοκρατική οργάνωση».
Η απόφαση για την καταδίκη της ένωσης, σύμφωνα με το BBC, εγκρίθηκε ομόφωνα από το Εποπτικό Συμβούλιο του Σαν Φρανσίσκο και έπεται της αιματηρής επίθεσης  με τρία θύματα , νεαρού ενόπλου, τον Ιούλιο σε έκθεση τροφίμων στο Γκίλροϊ της Καλιφόρνιας, ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε.
Στο κείμενο της απόφασης, κατηγορείται η NRA ότι χρησιμοποιεί «τον σημαντικό πλούτο και την δύναμή της ως οργάνωση για να προωθεί την οπλοκατοχή και να υποκινεί τους κατόχους όπλων σε πράξεις βίας», ενώ παράλληλα καλείται η πόλη και η κομητεία να επανεξετάσουν τη σχέση τους με εταιρείες που συνεργάζονται με την NRA.
«Όλες οι χώρες έχουν βίαιους και απεχθείς ανθρώπους, αλλά μόνον στην Αμερική τους προσφέρουμε εύκολη πρόσβαση σε όπλα εφόδου και σε γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας, χάρη σε μεγάλο βαθμό στην επιρροή της National Rifle Assosiation», προστίθεται στο κείμενο.
Εντονη κριτική δέχθηκε η απόφαση και από τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι αντιτίθενται στις περισσότερες προσπάθειες περιορισμού της κατοχής όπλων από ιδιώτες, την ίδια ώρα που οι Δημοκρατικοί κατηγορούν συχνά το ισχυρό λόμπι NRA, ότι η ρητορική του πυροδοτεί τις μαζικές δολοφονίες στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

www.ert.gr

ert.gr
Author:

Ρούλα Κρικώνη
Αρέσει σε %d bloggers: