Δύσκολα συναισθήματα των ημερών της Καραντίνας: Υπάρχουν …ας τα αναγνωρίσουμε
Της Μαρίας Αναγνωστοπούλου (κοινωνική λειτουργός)
Αυτές τις δύσκολες ημέρες της καραντίνας εκτός από το άγχος για την επικινδυνότητα που μπορεί να φέρει ο ίδιος ο κορονοϊός στην σωματική μας υγεία , πρωτόγνωρες εμπειρίες που βιώνουμε κατά την διάρκεια του εγκλεισμού μας στο σπίτι , μπορούν να επηρεάσουν τον ψυχισμό μας (αλλά και τον ψυχισμό των μελών της οικογένειάς μας) με αρνητικό τρόπο και να μας κάνουν να αισθανθούμε εγκλωβισμένοι και αδύναμοι να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις που αναγκαστήκαμε να βιώσουμε στην νέα καθημερινότητά μας.
Υπάρχουν περιπτώσεις που υποτιμούμε την αντανάκλαση της ψυχικής αναστάτωσης στην καθηνερινότητά μας .Είτε το κάνουμε όμως είτε όχι η αναστάτωση αυτή υπάρχει και αν δεν υπάρχει σε μας τους ίδιους πιθανόν να υπάρχει σε ανθρώπους που αγαπάμε ή που φροντίζουμε (παιδιά ,ηλικωμένους κλπ).Επίσης αυτήν την εποχή που διανύουμε πολλοί συμπολίτες μας είναι αναγκασμένοι να μείνουν χωρίς εργασία γεγονός που δημιουργεί περισσότερη αγωνία για το πώς θα ανταπεξέλθουν στις οικογενεικές υποχρεώσεις και αλλά και για την επιμήκυνση της διάρκειας της καραντίνας . Άλλοι συμπολίτες μας ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και διακατέχονται από ιδιαίτερη αγωνία μήπως αρρωστήσουν και η ζωή τους κιδυνέψει .Υπάρχουν λοιπόν τόσες κι άλλες τόσες αφορμές που μας έχουν οδηγήσει τις τελευταίες μέρες στο να βιώνουμε περισσότερο άγχος το οποίο θα πρέπει να διαχειριστούμε ώστε όταν η καραντίνα περάσει να μην μας έχει αφήσει και ψυχικό κόστος .
Μερικές επισημάνσεις για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις ανάγκης .
- Πρώτα από όλα αν ανγνωρίσουμε σημάδια έντονου άγχους κατά την παραμονή μας στο σπίτι , δεν θα πρέπει να τα παραβλέψουμε αλλά θα πρέπει να τα εκφράσουμε σε έναν άλλον ενήλικα (σύντροφο , γονιό , συγκάτοικο) που διαβιώνει μαζί μας στο σπίτι .Μετατρέποντας τα αισθήματά μας σε λέξεις μπορούμε να μοιραστούμε αυτό που νοιώθουμε και να ψαξουμε μαζί να βρούμε λύσεις . Επίσης υπάρχουν τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας που δεν θα πρέπει να διστάσουμε να πάρουμε (Τηλεφωνική Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας: 210197,τηλεφωνική γραμμή βοήθειας ΕΚΠΑ: 2107297 957 από 10.00 π.μ έως 04.00 μ.μ, κα )
- Αν έχουμε παιδιά θα πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση μαζί τους (ακόμα κι αν τα παιδιά μας είναι νήπια) και να τους εξηγήσουμε την κατάσταση με απλά λόγια περιγραφοντας την ακριβώς όπως είναι και εξηγώντας τους γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να μείνουμε σπίτι .Αν αφήσουμε τα παιδιά μας μπροστα στα κινητά τους ώστε να περνά η ώρα τους θα διαπιστώσουμε δύο (τουλάχιστον) πράγματα : α) ότι κάποια στιγμή θα βαρεθούν το κινητό τους και θα χρειαστεί να κάνουν κάτι άλλο και 2) ότι η ατόσφαιρα απομόνωσης που θα έχουμε δημιουργήσει στο σπίτι μας θα οδηγήσει σε καταστάσεις έκρηξης την στιγμή που θα συνειδητοποιήσουμε ότι απλά δεν γίνεται να ζούμε χαζεύοντας το κινητό μας όλη μέρα .
- Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε ώστε να κάνουμε : Κάθε πρωί σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα , το χράφουμε σε ένα χαρτί κατο κολλάμε στον τοί χο μας .Αυτό βοηθά να ξέρουμε ότι η μέρα μας είναι γεμάτη με πραγματα που μπορούμε να κάνουμε (παραδείγμα δραστηριοτήτων : Πρωί : παρακολούθηση τηλεόρασης , συνεργασία στην Παρασκευή του μεσημεριανού φαγητού , Μεσημέρι : γευμα και μετά χαλάρωση στο διαδίκτυο , Απόγευμα : δραστηριότητα άσκησης ανά 2 μέλη της οικογένειας , Πριν το βράδυ βοήθεια στο νοικονυριό ή γυμαστική στο σπίτι ή ζωγραφική κτλ , Βράδυ : παρακολούθηση μιας ταινίας ή επιτραπέζια παιχνίδια …..
- Όσο κι αν μας φανεί παράξενο ή ασυνήθιστο μπορούμε να δοκιμάσουμε μια συνήθεια που ποτέ δεν είχαμε πριν όπως πχ να αναζητήσουμε στο ιντερνετ μια δραστηριότητα πχ να μάθουμε να φτιάχνουμε μικρά κοσμήματα ή να μαγειρέψουμε φαγητά που δεν έχουμεξαναμαγειρέψει ή να αρχίσουμε να διαβάζουμε βιβλία ή να μάθουμε να πλέκουμε κτλ .
- Μερικές οικογένειες λόγω των καθημερινών υπόχρεώσεων (προ καραντίνας) αλλά και τρόπου ζωής δεν βλέπονταν αρκετά ώστε να έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν . Ας πάρουμε τώρα την ευκαιρία να έρθουμε λίγο πιο κοντά με τον σύντροφο ή τα παιδιιά μας , συζητώντας μαζί τους για απλά πράγματα πχ στα παιδιά αρέσει πολύ να ακούνε ιστορίες από την ζωή των γονιών τους πριν να γεννηθούν αυτά .Μοιραζομαστε ιστορίες και μαζί με αυτές μοιραζόμαστε και συναισθήματα .Αυτό το μοίρασμα μπορεί πραγματικά να είναι μια εμπειρία θετική .
- Οι μέρες θα περάσουν ακόμα κι αν δεν μπορούμε να τις μοιραστούμε με αγαπημένα πρόσωπα ( φίλους , γονείς κτλ) , ακόμα κι αν στερρηθήκαμε εξόδους και δραστηριότητες που αγαπάμε , ακόμα κι αν ο εγκλεισμός μας θεωρείται επιταγή ας σκεφτούμε πως η κατάσταση αυτή είναι μια επιταγή προς εμάς ότι έχουμε ευθύνη να την περάσουμε και να βγούμε κερδισμένοι από αυτή και αεμεις και τα μέλη της οικογένειάς μας .
- Αν υπάρχει οποιαδήποτε ανάγκη πρακτικής φύσης (πχ δεν υπάρχουν τρόφιμα στο σπίτι λόγω της ανεργίας) ή ψυχικής φύσης (πχ ο μοναχικός -ηλικιωμένος γείτονας νοιώθει εγκατελειμένος , εννοείτε ότι δεν ντρεπόμαστε να σηκώσουμε το τηλέφωνο και να επικοινωνήσουμε με τους κοινωνικούς λειτουργούς του Δήμου Σουλίου και το Κοινωνικό Παντοπωλείο .( Τηλ. Επικοινωνίας : για Δήμο Σουλίου 2666022656 , για το Σούλι : 2666022044)
- Η περίπτωση της καραντίνας που φέρνει οικονομική αναστάτωση σε μια οικογένεια είναι ίσως η πιο δύσκολη αφού ξαφνικά η οικογένεια μένει χωρίς πόρους για να καλύψει τις ανάγκες της .Είναι σημαντικό να σκεφτούμε ότι αυτό είναι κάτι προσωρινό και ότι με τον έναν ήτον άλλον τρόπο ισχύει για όλους .Ενημερωνόμαστε για τον τρόπο που θα δοθούν τα διάφορα επιδόματα (τηλ. Κέντρου Κοινότητας Δήμου Σουλίου : 2666360137) , ώστε να είμαστε δικαιούχοι και δεν διστάσουμε να ζητήσουμε βοήθεια, οικονομική και συμβουλευτική .
- Τέλος , βοηθώντας έναν συνανθρωπό μας που έχει ανάγκη αυτές τις μέρες μπορούμε να ανακαλύψουμε και την χαρά την προσφοράς και της αγάπης .Στην κάθε γειτονιά υπάρχουν ηλικιωμένα άτομα που μπορεί να χρειάζονται να πληρώσουν έναν λογαριασμό , να προμηθευτούν τρόφιμα , να πάρουν φάρμακα ή ακόμα να χρειάζονται και ένα πιάτο φαγητό .Ας είμαστε εκει για αυτούς .
Ζούμε στην Επαρχία και είναι πολύ πιο έυκολο για εμάς να αντιμετωπίσουμε την συνολική καταάσταση που μας έχει επιβάλλει η καραντίνα για να προστατευτούμε από το Κορονοϊό .Σκεφτείτε τους κατοίκους της μαγάλης πόλης πόσο πιο δύσκολα θα περάσουν αυτές τις ημέρες .Το Πάσχα θα το περάσουμε στο σπίτι μας και σε αποκλεισμό από οικογενειακές συγκεντρώσεις . Ας το δούμε σαν μια νέα εμπειρία (άσχετα με την προσωπική άποψη του καθενός μας για το τι , το γιατί και το ποιος αυτής της κατάστασης ) , μέσα από την οποία μπορούμε να αναδείξουμε έναν νέο και ίσως έναν πιο όμορφο εαυτό τον οποίο μπορούμε να προσφέρουμε σε εμάς και στην οικογένειά μας .
Μαρία Αναγνωστοπούλου
Κοινωνική λειτουργός
Email : maranagnos@yahoo.gr
Χρήσιμα τηλέφωνα :
Τηλεφωνική Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας: 210197 , τηλεφωνική γραμμή βοήθειας ΕΚΠΑ: 2107297 957 από 10.00 π.μ έως 04.00 μ.μ, κα ) , Βοήθεια στο Σπίτι Δ. Σουλίου : 2666022656 , Κέντρο Κονότητας Δ. Σουλίου:2666360137 , Κένρο Ψυχικής Υγειας Ηγουμενίτσα :2665028874