Δωδωναία Εκπαιδευτήρια: Διαχείριση σκουπιδιών και διατήρηση πολιτιστικής κληρονομιάς σε πρόγραμμα του Κ.Π.Ε. Πραμάντων

Δωδωναία Εκπαιδευτήρια: Διαχείριση σκουπιδιών και διατήρηση πολιτιστικής κληρονομιάς σε πρόγραμμα του Κ.Π.Ε. Πραμάντων
Στο πλαίσιο των Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων που υλοποιούνται κατά τη φετινή σχολική χρονιά στα Δωδωναία Εκπαιδευτήρια, οι μαθητές του Γυμνασίου παρακολούθησαν το πρόγραμμα του Κ.Π.Ε. Πραμάντων: «ΧΥΤΑ Ελληνικού: Το χοροστάσι των απορριμμάτων». Ειδικότερα, οι … «νεαροί περιβαλλοντολόγοι» επισκέφτηκαν τον ΧΥΤΑ Ελληνικού, όπου ενημερώθηκαν από εκπροσώπους του Κ.Π.Ε. για τον τρόπο κατασκευής και λειτουργίας του. Η σοκαριστική θέα του τεράστιου όγκου των σκουπιδιών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο ΧΥΤΑ αναμένεται να γεμίσει την επόμενη τριετία, αν συνεχίσουμε να παράγουμε τόσα πολλά σκουπίδια, ήταν ο καλύτερος δυνατός τρόπος να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης.
Ο επόμενος σταθμός ήταν το επιβλητικό μοναστήρι της Παναγίας Τσούκας, ένα από τα πιο ιστορικά και ονομαστά μοναστήρια της Ηπείρου. Εκεί, οι μαθητές ενημερώθηκαν για την ιστορία του μοναστηριού, θαύμασαν τη θέα, παρατήρησαν το ανάγλυφο της περιοχής με τους ορεινούς όγκους των Τζουμέρκων και τη χαράδρα του Αράχθου και συζήτησαν για την επίδραση του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος στη ζωή και τον πολιτισμό των κατοίκων.
Τέλος, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν στα παιδιά τα γλυπτά του κ. Θ. Παπαγιάννη, που είναι τοποθετημένα στην είσοδο του χωριού και κατά τη διαδρομή από το χωριό ως το μοναστήρι της Τσούκας. Φιλοτεχνημένα από ανακυκλώσιμα υλικά και «σκουπίδια», αποτελούν στοιχείο αναφοράς, που συνδέει το φυσικό τοπίο με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και στέλνουν το διαχρονικό οικολογικό μήνυμα της ένωσης του ανθρώπου με τη φύση.

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box
Αρέσει σε %d bloggers: