Διαφωνεί ο σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ για την ιδιωτικοποίηση καθαριότητας στον Αχέροντα

Διαφωνεί ο σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ για την ιδιωτικοποίηση καθαριότητας στον Αχέροντα

Την Δευτέρα  23η Ιουλίου  2018η Δημοτική Αρχή φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο για ψήφιση την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας στον Δήμο ΣΟΥΛΙΟΥ με τα εξής θέματα:

  1. Ανάθεση σε ιδιώτη εργολάβο των υπηρεσιών: Συλλογή- Αποκομιδή απορριμμάτων (ΔΕ Αχέροντα)

Η διοίκηση του δήμου βλέπει τη λύση της ιδιωτικοποίησης τμημάτων της υπηρεσίας καθαριότητας ως την ιδανική, καθώς όπως υποστηρίζει,  τόσο τα οχήματα για την αποκομιδή των απορριμμάτων δεν επαρκούν, όσο και το υφιστάμενο προσωπικό(οδηγοί, συνοδοί απορριμματοφόρων, οδοκαθαριστές) είναι ελάχιστο και δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες .

Συγκεκριμένα από τη ερχόμενη εβδομάδα  η Διοίκηση του Δήμου θα παραδώσει κομμάτι της υπηρεσίας καθαριότητας σε εργολάβο που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στο Δήμο μας.
Η πρόθεση της δημοτικής αρχής να παραδώσει τον τομέα της καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτες δεν είναι κεραυνός εν αιθρία για μας. Η εν λόγω ιδιωτικοποίηση δεν αποτελεί «εφεύρημα» της Δημοτικής Αρχής, αλλά μια σχεδιασμένη προσπάθεια για πλήρη ιδιωτικοποίηση του κερδοφόρου τομέα της διαχείρισης των σκουπιδιών, του χρυσοφόρου φιλέτου της διαχείρισης απορριμμάτων, που ξεκίνησε σε κεντρικό επίπεδο από το 2001, από την εποχή του «Καποδίστρια» συνέχεα με τον «Καλλικράτη» και θα ολοκληρωθεί με το πρόσφατο νομοσχέδιο του «Κλεισθένη 1»  και η οποία υλοποιείται από κυβερνήσεις, δημάρχους και περιφερειάρχες, σε πλήρη εναρμόνιση με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι όλοι αυτοί που στα λόγια είναι αντιμνημονιακοί αλλά στη καθημερινότητα τους υιοθετούν και τα μνημόνια και τον Καλλικράτη. Είναι όλοι αυτοί που στα λόγια είναι επαναστάτες αλλά όταν έρχεται η στιγμή της υλοποίησης των λόγων τους κρύβονται πίσω από νόμους και διατάγματα. Είναι αυτοί που λένε ψεύτες εκλεγμένους συνδικαλιστές διότι μάχονται για να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι ΜΟΝΙΜΗ και ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ στο Δήμο με πλήρη δικαιώματα και για να μην ιδιωτικοποιηθεί καμιά υπηρεσία.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η Διοίκηση του Δήμου Σουλίου  ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα, έβγαζε κατά καιρούς  ψηφίσματα συμπαράστασης ή ψηφίσματα για το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, και απολύσεις έκανε και σε ιδιωτικοποιήσεις προχωρεί  . Αλήθεια τι λένε σήμερα εκείνες οι δυνάμεις που είναι χέρι χέρι με τη Διοίκηση. Θα νιώσουν κάποια στιγμή την ανάγκη ν’ απολογηθούν;  

Σήμερα θα πρέπει να βγουν συμπεράσματα για το ποιοι μας διοικούν και για το ποιοι θέλουν να μας εκπροσωπούν. Παίρνουμε θέση, απορρίπτουμε όλες εκείνες τις πολιτικές από όπου κι αν προέρχονται που κάνουν τη ζωή μας δυσκολότερη ή μας υποβαθμίζουν.

Δεν είναι τέλος καθόλου τυχαίο ότι χρόνια τώρα δεν επανδρώθηκε η υπηρεσία καθαριότητας με τον απαραίτητο μηχανικό εξοπλισμό και το απαιτούμενο αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, ενώ οι δημότες χρυσοπληρώνουν την υπηρεσία αυτή μέσω των δημοτικών τελών. Θα συνεχίσουν να πληρώνουν και θα κληθούν μάλιστα να καταβάλλουν ακόμη περισσότερα αφού η ιδιωτικοποίηση είναι συνώνυμο της αύξησης των δημοτικών τελών.
Τίθεται λοιπόν ένα επίπλαστο δίλημμα στους κατοίκους της περιοχής : Θα συνεχίσει ο Δήμος να διαχειρίζεται τα απορρίμματα και τον καθαρισμό των χώρων, όταν με τις τόσες ελλείψεις υπάρχει «πρόβλημα με τη δημόσια υγεία και πρόβλημα τουριστικής εικόνας» ή θα ανατεθεί σε ιδιωτική επιχείρηση, που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας αυτό το «δύσκολο έργο», «γλιτώνοντας» ο Δήμος από μια ακόμη υπηρεσία, άρα αύξηση δημοτικών τελών;

Παρόμοιο δίλημμα θα τεθεί και για την πιθανή εκχώρηση και άλλων τομέων του Δήμου σε επιχειρηματικούς ομίλους είναι ο προάγγελος του ξεπουλήματος και άλλων υπηρεσιών (όπως της υπηρεσίας ύδρευσης, των παιδικών σταθμών, του βοήθεια στο Σπίτι κ.α.).

Εμείς σαν εργαζόμενοι στους Δήμους εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής Σουλίου  να δώσει τον τομέα καθαριότητας στους ιδιώτες. Καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής, τους ανέργους, τους μαγαζάτορες, κάθε λαϊκή οικογένεια, να αντιπαλέψουμε όλοι μαζί αυτές τις επιλογές με όσες δυνάμεις διαθέτουμε και να οργανώσουμε την πάλη για να μην ιδιωτικοποιηθεί η υπηρεσία καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων, όπως και καμία άλλη υπηρεσία.

Διεκδικούμε :

  • Διαχείριση των απορριμμάτων από ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα, χωρίς ανάμειξη ιδιωτών. Αυτός ο φορέας θα κάνει τις μελέτες, τις χωροθετήσεις των εγκαταστάσεων με επιστημονικά κριτήρια. Θα επιλέγει τη μέθοδο διαχείρισης με προτεραιότητα τη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων, διαλογή στη πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση. Με ταφή του μικρού υπολείμματος σε χώρους που θα χωροθετεί το κράτος με επιστημονικά κριτήρια και με μέτρα προστασίας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
  • Σχεδιασμένη αποκομιδή των απορριμμάτων σε όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες, με βάση τις ειδικές συνθήκες κάθε χωριού.
  • Στελέχωση της υπηρεσίας με τον ανάλογο στόλο οχημάτων, προμήθεια μέσων και εργαλείων που χρειάζονται, πρόσληψη μόνιμου επαρκούς προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και όχι με δίμηνα και πεντάμηνα που τους καταστούν ομήρους και δεν ξέρουν πότε θα πληρωθούν.
  • Στήριξη των εργαζομένων της καθαριότητας με τα κατάλληλα είδη προστασίας της ζωής τους κατά την άσκηση του έργου τους, έγκαιρη απόδοση των όσων δικαιούνται (γάλα, ρουχισμό κλπ)
  • Καμία ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες του Δήμου. Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό με στόχο την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών που ρημάζουν το λαϊκό εισόδημα. 
  • Καμιά ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών, που θα επιφέρει την κατάρρευση των κοινωνικών υπηρεσιών που έχει υποχρέωση και καθήκον να προσφέρει η Τοπική Διοίκηση στους δημότες της.

Ο σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ ν Θεσπρωτίας καλεί σε μαζική
συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 23 και ώρα 20.00 στην αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου Σουλίου  

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box