Διαγνώστηκε με λευχαιμία και σήμερα είναι μητέρα (video)

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα κλινικής μελέτης για τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία, στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες ασθενείς. Το παράδειγμα της Ιωάννας, η οποία εννιά χρόνια μετά την πρώτη διάγνωση, συμμετείχε σε ειδικό πρόγραμμα διακοπής της φαρμακευτικής αγωγής, αλλάζει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση της νόσου.

Η Ιωάννα Χριστοπούλου ήταν 28 χρονών όταν διαγνώστηκε με χρόνια μυελογενή λευχαιμία. Εκτός από το σοκ της διάγνωσης, ήρθε και ένα ακόμα: Έπρεπε να πει «όχι» στη μητρότητα, λόγω της ισχυρής φαρμακευτικής αγωγής.

Η ίδια λέει στην κάμερα της ΕΡΤ: «Όταν το ξεκίνησα μου είπαν «Όχι παιδί, κάνει τερατογένεση…σοκ για ένα κορίτσι 28 χρονών…»

Η Ιωάννα πήρε τα φάρμακά της και πάλεψε με τη λευχαιμία για σχεδόν μία δεκαετία. Το 2013 συμμετείχε σε μία μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη για τη διακοπή της θεραπείας. Ήταν η πρώτη Ελληνίδα ασθενής που το τόλμησε, χωρίς δεύτερη σκέψη. «Δεν φοβήθηκα…όπως έμαθα να ζω με τον καρκίνο, έπρεπε να μάθω να ζω ξανά χωρίς αυτόν», λέει χαρακτηριστικά.

Σήμερα κρατά στην αγκαλιά της τον τριών μηνών γιο της και βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία. Όπως και άλλοι 24 Έλληνες ασθενείς που διέκοψαν τη θεραπεία τους και παρουσιάζουν «λειτουργική ίαση της νόσου», όπως τη χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες. 17 ακόμη ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη άρχισαν πάλι θεραπεία γιατί οι εξετάσεις τους έδειξαν κάποια μοριακά ευρήματα και είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης, καθηγητής αιματολογίας και πρόεδρο της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας δηλώνει:»Έχει ίχνη της νόσου, γιατί ανιχνεύουμε την πρωτεϊνη αλλά δεν έχει κανένα απολύτως σύμπτωμα»

Η θεραπεία για τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία είναι το πιο επιτυχημένο παράδειγμα στοχευμένης θεραπείας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αφού έχει εντοπιστεί η παθολογική πρωτεϊνη που την προκαλεί.

Η Μαρία Παγώνη διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός αναφέρει: «Ζουν πολλά χρόνια με τη στοχευμένη θεραπεία και έχουν το ίδιο προσδόκιμο επιβίωσης με τους άλλους που δεν έχουν τη νόσο».

Σύμφωνα με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, το κέρδος για τον ΕΟΠΥΥ από τη διακοπή της θεραπείας των 25 ασθενών την τελευταία 5ετία ανήλθε στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

www.ert.gr

ert.gr
Author:

Ιωάννης Δασκαλάκης

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: